Vcera cel den ne go osetiv... Izgleda imase fateno nekoja pozicija kade sto jas nema da go osekjam... A eve denes od sabajle koga stanav mi mrda na leva strana, a tamu posl pat na ginekolog koga bevme mu bese glavceto, jas neznam sto sportist e ova so glava tolku da mava... Celo vreme tamu najvekje go osekjam, osobeno na desna strana koga kje legnam, stomakot mi se izmestuva
I jas taka cesto ne go osekam, pa ke se zamislam sto pravi i posle nekoe vreme ete go oppp haha ili ke go mazam stomakov ke go zadiram haha pa ke se razdvizi odma inaku sega na eho mene mi bese nekako nadolu so glavickata a nozete nakaj papokot, pa tuka i go osekam i jas najcesto od levo sega izgleda taka nekako i zastanato nakrivo nalevo a nekogas koga ke me udri dolu abe mislam beshikava ke mi izleze
И јас ја осеќам од лева страна ,ама кога ќе почне со ноџињата да мрда,баш долу ниско ,исто бешиката и јајниците ми ги потресува хахахах
Irena, od koga vikam ke gi sporedam moive rezultati i eve sega gledam jas sum beter od tebe a nikoj nisto ne mi spomnal Age risk 1:579 Biocehmical t21 1:191 Combined trisomy 21 1:1094 Trisomy13/18 +nt 1: 10 000 Se cudam za sto se sekiras ti ili ja treba da pocnam a veke mi e kasno
јас сум 21 недела, 20 + 3 дена, и веке ги чуствувам близнаците, мрдаат се повеке, до минатата денела многу помалку, инаку во вторник сум на скрининг 4 де и ке видиме дали двете се девојчинја, или едното е машко, неможеше убаво да се види на претходниот преглед. Инаку сум добро, нагло овој месец почнав да растам, се поправив околу 4, 5 до 5 кг, ама имам уште многу, со оглед дека имам уште една недела до 6 месец, а и близнаци се... си се движам нормално, сомашни обврски, си шетам, само вече почнав да се заморувам, неможам толку многу да одам... направив тест за д димери, се е во ред, утре ке правам за скриен шекер, и тоа е поздрав до сите
Mislam deka zavisi na koj zid vi e placentata za osekanjeto na bebusot isto taka. A sakate da go osetite odma cokoladica i kokakolica ili samo ednoto i.. Jas pak koga ne go osekam se panicam oti ne go osekam.Koga go osekam se plasam da ne se napravi nekoja belja(zaradi cirklazot)i odi pogodi mi ako mozes. Vcera sakav skrien seker da ispitam i nemale reagensi. Aj mi zemaa samo na gladno krv i doktorot rece dobar mi bil sekerot nema potreba od dopolnitelno ispituvanje.Dali nekoj e upaten,dali od obicno ispituvanje moze da se porepoznae?
@galapce кога гликозата ти е во ред не те праќаат на испитување за скриен. Така барем кај мене со мојата матична. Граница за трудници е 5.1 , ако помине преку правиш испитување за скриен.
Мојот гинеколог според проверка обична за шеќер ,ми рече немам потреба од испитување за скриен шеќер,ама јас пак си закажав,за секој случај.. Јас ќе одам во понеделник и ќе видиме дали бил во право
@espana sto napravi so skrieniot seker? Te ima aktvno i vo vtoroto i vo tretoto tromesecje pazatoa me zbuni so nedelite i zatoa bev te prasala do kaj si.. Bebusot klocka a tatko mu se raduva i pocna da si misli deka pocnal i negoviot glas da go raspoznava.. moze pa ima i vistina vo ova Edvaj cekam da se prefrlam vo drugata tema,znam deka i vie.. Za prv pat mu go vidov licenceto,i od slikava mi izgleda nekako nalutenko..uste so nema da mi se pricini..
@galapce , me ima zatoa sto tuka sme pomegu xaxaxxa,sega veke se prefrliv vo treto tromesecie,vlegov vo 27 nedela i neli pocetok na sedmi e toa.Ispitav skrien sheker i ok mi e na gladno 4.9,po dva saati 6.9,ti kako si,koja nedela si.Inaku ima vistina deka bebeto ja prepoznava toplinata od rakata na tatko,majka,taka barem citav
Утре сум на преглед, на тоа 4Д ехото, па уште сега немири ме фаќаат. Како резултат на тоа денес цела куќа е светната и два ручека сум направила . Може утре ќе го дознаам полот на бебенцето што и не ми е ич важно, што сака нека е само да е здрав. Инаку имам накачено 6 килограми. Чудно е што не јадам ништо повеќе од обично, напротив во овој период повеќе внимавам на тоа што го јадам да биде здраво, но ете. Инаку јас ништо сеуште не осеќам или можеби не препознавам . Се случува на моменти, не многу често блага болка во траење од секунда две на различни места на стомакот, те на едно место, те на друго. Па си викам можеби е ова од мрдање на бебето, ама незнам.
@irena.1 баш така се чувствувам и јас,кога ќе ми закажат контрола на 5 недели се,,нервирам,,дека е многу долг период,не ми се чека,и ден за ден едвај чекам да помине,а кога се ближи терминот за контрола баш ме фаќа некоја возбуда,неопислива,ем едвај чекам да влезам,ем кога ќе влезам се потам,топло ми е,се вцрвенувам во лице
14+3.. Неверојатно е колку брзо минува времето..Освен заморот кој го чувствувам,и паѓањето во зимски сон како мечка,се друго е совршено добро. Бевме на 4D,мрдаме премногу,едвај ми направија сликичка за успомен. Го галиме стомачето и му се радуваме,тато му зборува повеќе и од мама. Следен преглед и јас за 5недели,кои ми изгледаат како цела вечност..
Kako mene da me opisa vo minative 8 meseci Sega odam ednas nedelno I pak gi brojam denovite I vecnost mi se gleda, I nervozno cekam vo cekalna...
Пројде прегледот, докторката ме гледаше еден саат, па ме натера да станам да прошетам, па пак, незнам нешто не се гледаше убаво. Системски вика дека се е добро. Ми даде упат за месечна проверка на крв и урина. Иако мене пак нешто ме пецка доле, ќе се убијам ако ми се вратила бактеријата. Сигурно вика машко е, му се гледало курето. Следен преглед во 24 недела. А јас до тогаш да одам и на второ мислење. Незнам дали кај сите матични е така, мојава вика јас од принцип сите трудници за 4д ехото во 20 недела ги праќам кај уште еден колега двајца подобро гледаат од еден, изборот на доктор е мој.
Irena.1 тоа ти беше вториот скрининг? Јас сум полна 21, влегувам во 22 недела значи, би требало деновиве и јас да одам на контрола. И моја матична ми кажаа дека препорачува второ мислење за овој втор скрининг, не знам каде да одам? Најискрено не ми се оди по приватните болници, да не имаш некој друг доктор во Скопје за препорака?
@irena.1 , пред се драго ми е што си поминала добро,честитки за полот,да се роди живо и здраво момчето Во врска со пецкањето ќе видиш сега на уринокултурата дали има бактерија.А за второ мислење,мене никогаш не ми спомнал докторот,само тој ме гледа и ми ја следи бременоста.
Да sky вториот, 20 недела. Да ти кажам јас во приватна болница ќе си отидам. Незнам од каде си, но за државна треба да имаш мој термин, што порано се закажува, требало матичната да ти го залаже или со приоритетен упад ама ќе окапеш од чекање, ова за Скопје зборам.Мојава докторка уште пред 20 дена ми рече да ми закаже, но јас не сакав, не ми се стапнува таму. Фала espana, само живо и здраво да ми биде, воопшто не бев оптеретена со полот. Да ти кажам јас на почеток имав бактерија во урината и се изнамачив,џабе сите чаеви, на лрак мораше антибиотик. Затоа сега се нервирам, несакам пак антибиотици да земам. Искрено матичната така ми кажа, вика мој принцип на работа е два пара очи да те видат, незнам дали им е некое правило на работа на сите.