Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. cimparka

cimparka Истакнат член

Кога се влегува во трето тромесечје? Од 27 недела?

2. Coco31

Coco31 Популарен член

Да од 27 недела

3. jule84

jule84 Истакнат член

Јас си се водам по оваа табела но гледам табели каде што од 28 недела се влага во 7 месец јас сум 26+4 па ваљда од другата недела влагам во 7 месец.

Attached Files:

Meckicja likes this.
  4. cimparka

cimparka Истакнат член

И јас ја имам оваа табела, и баш пишува од 27-30 7 месец.

jule84 likes this.
  5. Flora98

Flora98 Истакнат член

Kazete mi eho eho na srce. Imam utre termin skopje,26nedela sum. Dali e taman vreme i dali e obicno eho ili vaginalno se gleda?

6. cimparka

cimparka Истакнат член

Феталната ехокардиографија најдобро е да се направи меѓу 19-24 недела. Доколку си била на вториот пренатален скрининг, кој се прави до 22 недела, веројатно веќе е направена ехокардиографијата.

Last edited by a moderator: Feb 16, 2018
  7. karak

karak Популарен член

Znaci vaka bev denes na pregled 16+ sum bebeto matkata e gore ama mi rece placentata e dole...me ostavi vo prasalnik inaku vika moze e toa zatoa sto besikata ti e prazna. Bebeto e ok mnogu mnogu ne napravi proverki poradi toa sto bev za brisevi rece imam gabicki me iscisti so jod I da stavam vaginaleti. Aman veke ama najmnogu me maci palcentata a I deteto e karlicno ama ajde toa ne tolku zatoa sto imam vreme da se vrti

8. *Ench@nted*

*Ench@nted* Форумски идол

Мене во 13+ ми рекоа дека плацентата е ниско и близу до грлото на матката, тогаш се исплашив и читав за плацента превиа. Но нема потреба од паника. Доколку се забележи плацента превиа во првото или второто тромесечие нема никаква причина за загриженост. Всушност многу бремености започнуваат со таква плацента. Како што расте и се шири матката, плацентата спонтано се повлекува нагоре и се подготвува за породувањето. Ова ми го кажа и докторот, сега сум 29+. Биди без гајле, ќе си следат докторите.

karak likes this.
  9. karak

karak Популарен член

E mene @*Ench@nted* bas mi kaza grloto na matkata visoko a placentata nisko of ke si puknam so prvoto nemav nikakvi problemi Sega sekoj pregled sum?

*Ench@nted* likes this.
  10. *Ench@nted*

Не си ставај стресови, ќе си се повлече нагоре, ќе пратите ситуација :hug:

11. karak

karak Популарен член

Pa doktorot mi rece tek 21-22 na pregled a citam Sega vo temata placenta previa se pojavuvalo krvarenje I taka nataka zar netreba pocesto pregledi

12. *Ench@nted*

Па и јас контроли правам на секои 4 недели уште од самиот почеток, сигурно докторот смета дека не е алармантна ситуацијата, а ти ако сакаш да си бидеш мирна оди и на второ мислење за некоја недела.

karak likes this.
  13. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Mene tek mn pokasno mi se sluci istoto. Na sleden pregled veke ne bese. Sex i krevanje tesko nikako.
    Na sleden pregled si bese kacena gore.

karak, Flora98 and *Ench@nted* like this.
  14. Flora98

Flora98 Истакнат член

Da se nadovrzam so vas. Jas pojma nemam kako e placentata. Ama pri kontroli ok vikaat. A za sex jas epten se plasam. Sega sum 26+ ama nikako ne mozeme da se opustime. Moze dosega samo 4pati sme imale odnos. Ne sakam da rizikuvam. Sum imala 3bremenosti od najrazlicni neeuspesni i segaa toa e. Psiha i strees

karak and wannaBeMomma like this.
  15. karak

karak Популарен член

@Flora98 obicno e na preden ili na zaden dzid ama toa mozes da si go procitas vo sekoj izvestaj sto go dobivas bas pisuva placenta na zaden ili placenta na preden dzid

16. cimparka

cimparka Истакнат член

Плацента превиа е предвремено одлепување на плацентата и доста сериозна состојба и според мене нема шанси да се работи за такво нешто. Туку со оглед што си 16 недела и плодот е сеуште мал, со неговиот раст се ке се среди, само гледај повеќе да одмараш, барем до наредна контрола. И секако со позитивни мисли

17. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Previa ne e odlepuvanje na postelka.

*Ench@nted* likes this.
  18. *Milicka*

*Milicka* Популарен член

Некој да имал жолтеникав исцедок дали е нормално? Без мирис... Пред една недела прекинав со криноне гелот до тогаш мислев од тоа е... Ама еве гледам не поминува некогаш е баш жолт жолт.. Дека носам дневни па ептен ми боде очи. Уринокултура чиста...

19. jule84

jule84 Истакнат член

Хм сигурна си дека е без мирис и јас имам таков исцедок и мириса на урина,влошки не ставам но ќе почнам веќе ми се смачи само гаќи менувам и само се мијам, утре сум на контрола па сакам да ме види и вагинално и нешо бело по малку имам.

*Milicka* likes this.
  20. Flora98

Flora98 Истакнат член

I jas imam iscedok zolt nekogas i zelen ama urinokultura cista i drugite brisevi uredni. Jas ne koristam vloski posto dr mi rece deka tie moze da predizvikuvaat infekcija. I sega znaete sto resenie najdov za da ne gi menuvam gakite-koristam beli pamucni ne znam kako gi vikate vie peleni,kao sto porano gi zavitkale bebinjata.niv gi imam iseceno na parcinja mali i posle navecer samo samo vo topla voda gi stavam i se susat brzo..i od koga gi gi koristam niv kandida mi se izgubi

jule84 and *Milicka* like this.