Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @irena.1 мене веднаш штом виде бактерија во урина ,др.ми дава амоксиклав, вика подобро е да ја лечиме,отколку да остане...а за второ мислење не ме праќа ,зашто одам во Систина.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Irena баш ми мило што убаво сте поминале на прегледот и јас бев вчера на преглед во 18 г.н и докторката матична ми кажа за вториот скрининг во 22 г.н ќе го правам и да секогаш праќа и она на второ мислење, значи ќе ми закаже сега на ГАК и таму ќе ме гледаат и после пак кај неа одам. Она ми рече јас за овој скрининг секогаш праќам на второ мислење и според мене е така по исправно, ама пак ќе кажам само бог да не чува и немаш место за паника и моја другарка исто така матичната и рече да оди на второ мислење. А на клиника за скрининг знам ги препорачуваат Ана Данева-Маркова, Ливринова,Јованова,Самарџиски ама има и други добри д-ри така да јас ќе одам на ГАК.Со лесно и биди поздравена и нека ти закажат по мој термин ако сакаш таму нема место за паника :*:*:*

3. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    jас бев минатата недела на сκρининг во ρе медиκа κај дρ адамова, стваρно 3500 ден е, ама детално ме гледаше 40 мин, плус била пρофесоρ на медицинсκи фаκ и има исκуство... бев полна 21 нед, и ми ρече паκ да одам на 28 сега влегувам во 23 инаκу се близначκи девојчиња и ептен мρдааа, не дадоа да ги слиκат, дρуго се беше во ρед, беа тешκи по 380 гρама, јас сум попρавена оκолу 6 κг до сега и веκе ми сметаат, 5 месец многу поρаснав, тие што не ме виделе пρашуваат дали сум пρи κρај, а јас само што влегов во 6 месец... и боледување земав веκе, на ρабота не ме пρимаат :) велат седи си дома, а тоа ми го ρече и гинеκологот, не деκа имам пρоблем, туκу близначκата бρеменост била ρизична, плус инвитρо... ама до κρајот на мај κе умρам од досада..не можам многу ни да шетам, мислам κе ми падне стомахот, се ρаспишав, извинете за долгиот пост

4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    @irena.1 многу ми е мило што си задоволна од поминатиот преглед. Мажето нека расте големо и здраво...како во мешето така и потоа.

И јас те послушав за советот со второ мислење.
    Денес сум 19+4, а скринингот ми е 21+6.
    Последниот преглед го прашав докторот дали треба да посетам и некој друг, со време да си закажам....ми рече не. Он доколку приметил нешто нејасно тогаш да сум отишла.

Ме збуни малку одговорот, можеби не сакаше да давам непотребно пари, но бидејќи и јас сум секогаш за второ мислење и поттикната од вашите совети денес зедов си закажав.
    Имав среќа четврток имаа слободен термин од некој кој го откажал неговиот. Истовремено закажав и 4д за 27 недела бидејќи знам дека обично многу се чека а оваа клиника е со врвна апаратура и паралелно со мојот гинеколог да ја следат следат бременоста може да биде само плус.

Инаку си јадам нормалнои мешето си е убаво отцртано. Вагата ќе покаже големи промени сигурно:whew:.

На irena.1 и galapce им се допаѓа ова.
  5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    26+2
    Deneska go vidov maloto mrdalo.Na kratko ama go vidov..:inlove:
    Mi rekoa deka e 1250gr.
    Nekolku denovi nanazad me faka po nekoja kratkotrajna bolka vo predelot kaj sto se jajnicite obicno.Si kazav i nisto ne mi kazaa okolu toa.
    Glavata mu bese namestena nadolu.Prasav da ne e premnogu dolu oti koga mrda mi se cini deka me pritiska na mestoto kaj sto e praven cirklazot.
    -Ne probuvaj da znaes poveke od papata mi rece:lol:
    Konecno i krvna slika posle skoro 2 meseci.Navodno dobri bile rezultatite ama ne davaat da gi vidime.Cekame uste rezultati od urinokultura.

So lesno mesinja na site i se nadevam so sledni informacii Sijka Pishtolova ke se javi od drugata tema od narednata nedela.:hug:

На Maceto123, espana и irena.1 им се допаѓа ова.
  6. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @danichap ај сега и тебе ќе ти ставам мисли во главата, ко јас што си правам сама на себе :wasntme:. Си имаш таму врвни доктори и клиники, не се оптеретувај. Остај ме мене тука со моиве доктори. Ако не прашаш сам, нема да ти кажат е работава. И викам на крај на прегледот, а крвна слика и урино статус треба овој месец да проверам, и ми вика пааа да секој месец се проверува, еми што не кажеш бре жено.ама тоа ти е.
    @galapce многу ми е драго што добро се држиш, се ќе помине добро.
    А видиш јас не ни знам колку е тешко моево. Збореше докторката и пишуваше мерки, за органи, ова она, може и ми кажа, ама јас не запамтив, мислам дека тежината и не е толку важна, колку развиеноста на органите.
    А уствари во која недела се рачуна трето тромесечие?

На danichap и galapce им се допаѓа ова.
  7. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mislam posle polna 27ma.
    Ti blagodaram Irena..Ti posakuvam i tebe i toa daleku polesna bremenost od mojata.Na site do edna.
    Dobro e sto i drugite ja pisuvate realnata slika za lekarite po drzavnite bolnici.
    Dva pati bev na poregledi vo privatnite i kade,kade e podobro od drzavnite.
    Splet na okolnosti napravija da nemozam od ovde da mrdnam,da ne bidam loso svatena,od edna strana,naglasuvam deka sum Premnogu zadovolna od ovoj lekar,no za zal svedok sum i nadosta neubavi raboti..No toa e i ne bitno za niz temava.
    Ovde za se moras sam da si prasuvas.Ako sam od nekade ne se educiras bas bukvalno i krvna slika nema da napravis.

8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @galapce , драго ми е што си добра и што бебче мртка.Во врска со болката во јајници јас ќе ти одговорам,бидејќи вчера тоа го прашав докторот. Тоа е ширење,односно контракции на матката ,иако ние сме осеќале кај јајници,не е страшно доколку е краткотрајно. Доколку осеќам таква болка ,да зголемам внес на магнезиум и да се напијам шимлива таблета -калциум,по потреба.Исто прашав зашто толку ниско осеќам удари ,некогаш викам ќе ми излезе бебево :) добив одговор дека тоа е така бидејќи е со главче надолу и секое мрдање на рачиња се осеќа како вагинално да ти тежи :)
    Инаку @irena.1 на интернет читав дека трето тромесечие започнува со 27 недела,полна 26 .

На galapce и irena.1 им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    19+6, Скрининг на органите.
    Цел ден сум со некоја насмевка која не можам да ја тргнам од лице. :inlove:

Колку само е убаво кога докторот ќе каже дека се е супер, се е како што треба.
    Секое ковче беше измерено, секој орган прегледан...он презадоволен, а со тоа и јас. Малата 23 цм и 300 гр, рече одлично е, а на крај краишта кило плус минус или некој сантиметар немаат ама баш никакво значење се додека бебчето си се развива нормално и со органите се во ред.

Ни даде слика и од лицето. Колку е само убава:$

На MarchelineAmaru, bile84, Maceto123 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dani znaci pravese vtor skrining?:inlove:
    Uste malku koga ke cuvstvuvas ubavo mrdenja se ke bides vakva.:inlove:
    Moeto mazule e naluteno na slikata od profil :worried: so bradata ista na tato.(poolparty)
    Taa mi e edinstvena slikicka.
    Radi problemite samo problemot postojano mi go slikaat.
    Drzete se vaka do kraj.:hug:
    Koga tato ednas ke go oseti mrdenjeto i toj ke se cuvstvuva duplo posreken od sega.

Krvnata slika e dobra,samo hemoglobinot 99,zelezoto dobro.Uste rezultatite za urinata da se taka i toa da mi olesni.

На Sky-butterfly, espana и danichap им се допаѓа ова.
  11. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    волшебна и мене мојот доктор ми ја препорача или адамова или петрова во систина, засто сакам дфа направам уште едно 4 д, бидејки кога бев во 21 недела во државна, ми рече таа докторка дека имам зголемена плодова вода, и се исплашив., правев скриен шекер, немам, аномалии нема плодот, ама сакам и на второ мислење во ремедика кајонекоја од овие докторки, да идам, затоа да те прашам пиши ми како се закажува дали многу денови однапред, дали се чека, оти планирам да идам на почеток на март, дали уште сега да си закажам, и дали треба некој упат, или нешто. или само пари во џеб...хихихипоздрав

12. ivan4e.55

ivan4e.55 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    5
    Леле девојки во средата бев на ГАК кај д-р Игор Самарџиски, требасе ехо на срце да направи ама небеше нагласено на упатот туку пишуваше фетален скрининг, ме гледаше 2 минути запиша мерите тие што требаа (BPD> HC< AC... )и целиот преглед траеше 2 мин ме праша за проблеми , му кажав висок крвен притисок ми вели договори се за понатаму со матичен за терапија и ништо не ми пиша. Известајот ми го даде празен само закачи сликичка со табела од мерките !
    Зарем тоа е скрининг ( супервизија )?
    Дали да барам друг термин или да одам на приватно, го прашав матичниот ми вели мерите се ок - одговараат

13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Irena јас како што имам информација од интернет и.од други форуми дека трето тромесечие започнува од 26 полна недела, т.е 27 недела...Позз и со лесно

14. my baby

my baby Нов член

Се зачлени на:
    6 февруари 2015
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Мене ми се покачува малку притисоков и често ме боли глава,гикекологот ми рече на интернист да одам ,леле дај боже да биде се во ред.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    76.883
    Ne se sekjiraj normalno e da se pokacuva. Jas bev na internist poradi srceto od 120 do 140 mi cuka i tamu mi izmerija pritisok 160 so 100... Pa tiroidna ispituvav da ne e taa kriva ama i taa e okej. Ispadna deka zelezoto mi padnalo pod granica 8, a cel zivot imav nad granica 28-30... Pred mesec ipol 18 mi bese, sega na 8 odednas i pricinite za vrtoglavici, pritisok, srceto od toa mi bilo :/
    sto da se pravi za bebe kje se trpi se... Cela krvna slika se poremetuva no kje isturkame do kraj :)

16. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    извини што не ти одговорив до сега,сега прочитав дека си пишала... јас кај адмова закажав неколку дена однапред, така да не се секирај,има термини, упут не треба, прегледот чини 3500 ден. Е сега јас бев во 22 недела, 21 + 1-2 дена, и ми рече да одам повторно во 28, тоа е некаде во март, од утре влегувам во 24, 23 полни. И мене ми рече дека имам плодова вода обилно, но дека тоа не е страшно, затоа што како расте бебето, плодовата вода се намалува. Јас сум задоволна,малку е тешка жена, не зборува многу надвор од темата, ама таков карактер има,била доста строг професор, и има големо знаенје. Инаку кај мене се беше во ред, јас испитав скриен шекер ден два пред тоа, ама ми рече било рано,и пред да одам пак кај неа,околу 27 недела повторно да го испитам. Ти која недела си?поздрав

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Јас пак сосема спротивно мислење имам за Адамова може дека она ми ја водеше бременоста која беше ризична.Мн мн фина,зборлива ,мн објаснува и советува.Но кога посакав 4д она ми рече или Димчев или Петровска ги препорачува.Јас два пати кај Димчеб бев ,нему му е специјалност аномалии кај плод.

18. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    здраво сеуште не сум второ тромесечје 13 +1 сум но сакам да прашам бев на контрола денес бебето е големо 1,4 колку е тоа поточно докторката не ми кажа само во книшката има напишано поздрав

19. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.775
    Во 13 недела големината на бебчето би била 6.5-7.5 цм.

димензиите 1.4 се сигурно за нешто друго. За даунов синдром да не мерела?
    @verena го направи ли првиот скрининг?

Последна измена: 10 февруари 2015
  20. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    јас сум 26 недела , денес закажав за 26 фебруари, оти тогаш треба да одам за ск, по др работа па воедно и да се прегледам, на таа дата адамова не била на работа и закажав кај др,петрова.. до тогаш јас ке бидам таман 28 недела и ке видам што ке каже петрова, ме смири со ова малку за плодовата вода, дека ти рекла не е многу страшно, здравје, и со убаво се да мине, имај и ти убава бременост, знам дека носеш близнаци, само не се секавам дали пиша, или јас не сум прочитала какви се..јас пак носам машко,,, второ па машко, само да е живо, здраво и право, друго не е битно..поздрав