Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Marija 84

Marija 84 Истакнат член

Се слушнав со матичниот општ лекар ми рече оспен 1000 и парацетамол можам :whew: ќе пробам со чаеви ако ештен ми биде тешко ќе пијам од лековиве :mm:

Bella* likes this.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Paracetamol jas se napiv 2apcinja vo 15 Ned I poveke Dr kazaa oti moze da se pie paracetamol vo bremenost

Marija 84 likes this.
  3. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Денес правев втор скрининг, 21 недела, бебето е супер си расти :l: 410 грама е и си одговара точно за неделата, не е ни напред ни назад :) е сега докторот ми предложи да одам ако сакам на специјалист за срце, до 24 недела се правело и само на приватно, дали одите и какво искуство сте имале, размисувам дали да правам.

anita123, Marija 84, mamaJana and 2 others like this.
  4. lavica82

lavica82 Истакнат член

jas ne otidov na toj pregled za srce specijalno so e,na skriningot bese se vo red i resiv da ne odam

lackygirl likes this.
  5. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Mene so skriningot mi go gledaa I srceto na bebeto

6. monik55

monik55 Форумски идол

Срцето го гледаат и секој преглед но ова е специјално ехо за срценцето после одредена недела.
    Исто како што главчето се гледа дали е убаво развиено после 18 недела исто и ова.
    @lackygirl Кај ги правеше скринингот?
    Како и дае ќе си си одиш накај 27 несела на контрола и тогаш ќе го видат.

wannaBeMomma and lackygirl like this.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Aa da pred nekojden bas se cudev koga bev za konzilijarno mislenje zasto go gledaa samo srcenceto

8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Јас Битола во државна болница, таму ме прати матичниот со упут и беше бесплатно, имаат убаво ехо и докторот е искусен, затоа не отидов на приватно во Плодност. А за срценцето идела док од Струга во Плодност еднаш месечно и сега ќе иди дури на крајот на месец август, тогаш ќе бидам 24+6, а се правело до 24 недела, ќе размислам пак има време, но најверојатно нема да правам, дополнителни стресови се.

9. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Женски помагајте,не можам да ги извадам прстените од рака,на некој му се случило ли ова?отечени ми се тие прсти кај што се прстените само?пробав се,сапун,зејтин,крем,мраз,не бива,кажете нешто друго

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Пробај ко ќе ти се помалку отечени прстите, пак со истите работи, мора да излезат.

Iki lepi likes this.
  11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

На мајка ми вака кога била бремена и отекле прстите преку ноќ и со ништо не ножела да ги извади, па татко ми и ги пресекол. И ден денс тие прстени дома стојат пресечени.:D

Iki lepi and Meckicja like this.
  12. Iki lepi

Iki lepi Истакнат член

Памет за друг пат,да се извадат порано

13. Milla989

Milla989 Истакнат член

Зошто ме фаќа паника? Втора беменост ми е и кога ќе помислам на моментот кога ќе дојде време за пораѓање почнувам да паничам? Дали се ќе биде исто, дали различно, дали поубаво, дали полошо? Маж ми уопште не може да сфати зашто толку размислувам и само зборам за тој момент. И јас не сфакам зашто. Со првото породување поминав супер, со царски во Чаир, а сега повеќе се плашам. Тогаш не знаев што следи ако идат работите, сега кога знам повеќе размислувам за се. :sweat:

awl and lavica82 like this.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Веројатно се плашиш поради стравот за првото дете. Затоа и толку размислуваш што би било кога би било. Верувам дека имаш нормален страв. Како да го надминеш? Само фокусирај се на сегашноста и на сегашните проблеми. Ако немаш проблеми самата замарај се за некој што ги има, со тој дефокус ќе си помогнеш себе си.
    Нема потреба сега да размислуваш за што ќе биде тогаш. Тогаш ќе му ја мислиш секако.

Мене ми е прво, немам ни поим како оди бременост ниту сум читала ниту сум се советувала со некого. Така терам на слепо до крај, што сака нека биде. Си има гинеколози да ме водат нема потреба јас да се замарам дали е во ред, кои испитувања треба да ги правам, кога мрднало, оти не мрднало дрн дрн. Лабаво до крај и ќе биде се во ред опушти се :)

Marija 84, Meckicja and lavica82 like this.
  15. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Денес бев на втор скриниг во 20+2, поминав супер. Бебенцето си напрадува како што треба, органите се во ред, најповеќе се посвети докторката на срцето, комори, предкомори и прегради, број на отчукување и се беше во ред. Полот го потврди уште еднаш со поголема сигурност. Одморот на море ми го дозволи. Мал проблем е кандидата и пак ќе ја лечиме. Резултатите од крвта се воред засега само повеќе ми нагласи салати со цвекло, повеќе какао и ако можам мед со семе од коприва. Витамините си продолжвам со истите Пре мама и така. Многу среќа и задоволна излегов од кај докторката :inlove:

lackygirl, Martka, Coco31 and 10 others like this.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

За кандидата избегнувај благо и рафинирани јагле хидрати како бел ориз и леб. Мене искрено ми го снема белото прање одкако почнав да пијам провен место премама, ама не сакам да правам никакви реклами тука. Бтв мило ми е што било се супер.

tambelina and Karmina1989 like this.
  17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Na mene mi se pojavi od pad na imunitetot kandidata inace jas pijam femibion I odvreme navreme ke ja snema pak ke ja ima I se taka cel mesec veke kazi reci

18. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Фала Мила за советите, секое мислење е добре дојдено а и така геникологот ми остави јас да си одберам од кои пренатални витамини ќе пијам уште од претходниот месец и јас ги одбрав Премама и сега и кажав и воред рече продолжи со нива ако ти е во ред цената. Тие провен се витамини минерали и пробиотик плус, дали имаат и омега во составот? Ако не ти е тешко сликајмиго составот и да си направам споредба па можи и нив да ги купам за овој месец, и цената ако се сеќаваш одприлика колку е. Поздрав и се најдобро

19. Корнелија

Корнелија Популарен член

Во 20 недела правев ехо во Систина, докторот рече дека се е ок, органите биле ок. Ми рече во 23 недела да одам за тоа скрининг за аномалии. Не знам шо да праам, тогаш се беше ок, сега само 5000 денари плус да даам!? Совет?

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Еднаш си направила скрининг, немора пак. Ко било се во ред нема потреба.