Правела само ехо, не скрининг. Различно е ова. Обичен регуларен ехо преглед е 2.400 ден, скрининг е нешто над 4.000. Скрининзите се 2 и се прават во одредени недели. Посебно вториот скрининг велат е најбитен. Така да Корнелија јас би ти рекла да не го прерипнуваш баш овој преглед. Без разлика што сите претходни ехо прегледи ти биле уредни
А шо е разликата меѓу ехо и скриникг? Пошто во 20 недела детално ги гледаше сите органи, и рече дека се ок. Сега шо да очекувам на нареднп ехо/скрининг? Прво ми е и малце изгубена сум?
http://acibademsistinababy.mk/14-bremenost/skrininzi/8-zadolzitelni-pregledi-vo-bremenosta Барем денес е лесно да се едуцираш за се!
Доволно се едуцирам за да не ја пронајдам разликата помеѓу ехо и скрининг Еве ти како по учена од мене, просветли ме. Пошто тоа и ми беше прашањето, меѓу другото
Еве мене мие чудно како си отишла на конслутација во 20 недела како претходно не те известил твојот доктор дека од таа недела треба да правиш скрининг а не конслутаиција. Скринингот е детален преглед со 4Д и доплер за фетални аномалии. Се гледа дел по дел плодот со 4Д.
Значи сакаш да ми кажиш дека тоа шо во 20 недела детално ги гледаше сите органи е ехо, не скрининг? Ха, чидно И нека не те чуди шо сум пошла на консултации, сигурно имало причина за тоа. И секој доктор известува од која до која недела се прави скрининг, не се прајте многу паметни!!
Kornelija, toa sto ne mozam da razberam e pishuvash na forum za sovet i odgovor na prasanje a kontrirash na bilo shto shto ke ti pishe nekoja chlenka. Na kraj kraeva tvoj si e izborot ne mora da odis ako ne sakas i chao prijatno.
Па тоа е така зошто само една членка ти дава мислење, а другите те напаѓаат и едуцираат Секако дека изборот е мој, ама не е лошо да се слушнат повеќе мислења, па врз тоа да одлучиш. А мислења многу нема, сите се паметни да ти кажат да си прочиташ на гугл.
Ama eve monik ubavo ti objasni. Eve jas kolku znam skriningot se pravi od 18ta do 24ta nedela. Megutoa mene doktorot mi preporaca da ja pravam 22ra nedela bidrjki vo porana ili pokasna nedela odredeni organi ne mozat da se vidat ubavo. Mozebi istoto ti go pravel i na tebe ne znam kaj koj doktor si bila. Bidejki jas bev vo 18ta nedela na eho i mislev deka e skrining bidejki site organi gi gledase i mi objasnuvase. Koga go prasav dali e ova toj skrining mene mi reche deka ne e, i deka najubavo e vo 22ra nedela da se pravi kaj toj i toj doktor (konkretno vo mojot slucaj ja go izbrav Dimchev od Sistina) bidejki na nivnata aparatura poinaku se gledale rabotite. I navistina koga bev vo 22ra nedela daleku podolgo gledase doktorot i aparaturata definitivno bese ponapredna a i bebcho.
Епа работата е шо јас во 20 недела бев во Систина, докторот ги гледаше сите органи, и дилемата ми беше дали морам да одам пак!? Ама неписмена те праат зошто си го прашала тоа. Како шо знам во Систина сите доктори иста апаратура имаат... Истиот доктпр ми рече по 3 недели можам да појдам пак, кај кој сакам доктор ЧИСТО онака да ме виделе. Кога прашав др од државна, ми рече нема потре да одиш пак чим веќе те виделе и се било ок.
Mene mi izgleda deka si veke reshena. Ako ti rekol doktorot deka nema potreba i se e vo red togas ne odi. Sekoj si bira da si pravi kako sto mu e najdobro.
Прво незнам што избувнуваш кпга никпј не те нападна и навреди. И ако сме све паметни зашто воопшто прашуваш за совет. Тебе Корнелија во Систина не ти правеле скрининг туку обичен ехо преглед без разлика дека го гледале сите органи и на мене ми ги гледаат сите органи кога одам на контрола значи дел по дел. Но скриниг во одредена недела се нагласува дека мора да се прави. Ти скрининг немаш направено тоа е целата поента. Кажа и самата дека докторот во Систина ти кажал да одиш во 23 недела за скриниг за аномалии.
Кој доктор ти кажа дека тоа е скриниг? На извештајот ти беше наплатено како скрининг? Ти сама кажа дека докторот ти кажа да одиш повторно во 23 недела за скрининг на аномалии.
Еве да се вмешам во муабетот.Јас мислам дека и двата прегледи се скрининзи со тоа што од 18та до 20та недела е скрининг на органи а од 22ра до 24та недела е скрининг на срце.Мислам дека и само на еден од овие два да одиш е доволно, но нема штета ако се оди на двата.
Па тоа е всушност истиот скрининг но зависно во која недела одиш се гледаат повеќе некои параметри.Така сум прочитала дека на пример за срце најубаво било од 22ра до 24та недела.
@wannaBeMomma Извини што те означувам но знам дека ти правеше скриниг на срце,во која недела правеше?
Што е битно како е наплатено? Битно е што ти виделе! Можеби јас воопшто да не платам, тоа значи дека не се важи што кажал докторот?