1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Annie.mk1

Annie.mk1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2011
    Пораки:
    1.634
    Допаѓања:
    3.742
    Феминки како ви е пулсот во второ тромесечие? Мене пристисокот ми е стандард 120-130 со 80, ама пулсот во мирување ми е 90-100, а во движење по 120 (пред некој ден и 146 ми беше). Дали има простор за паника? Матилниот ми вика да уживам ама и мене ми смета и нз дали е нормално

2. Charlotte*

Charlotte* Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.191
    Мене некаде од 3ти месец пулсот до 130ми идеше.
    Од што е точно не знам.
    Едното бебче ми притиска на дијафрагмата +имав ниско железо, а некаде и прочитав дека заради забрзан крвоток се случува ова.
    Е сега ако приметиш дека ти е над 120 пак, мислам дека можеби треба да се консултираш со матичната.
    Мене ми препорача магнезиум + Валеријана или нешто друго за смирување .
    Во движење е нормално над 80 да е.

На Annie.mk1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Здраво мамички.Јас еве од денеска сум во 13та недела и мислам дека сум веќе во второ тромесечие ако не се лажам.Бебушот си расте си го видов минатата недела на скрининг си мрдаше со рачињата и ножињата колку убаво чувство е само .Мачнините се сеуште тука еве сабајле од никаде и повраќав што досега два пати ми се имаше случено освен што ми се гадеше само,ама се надевам ќе помине наскоро. Сакав за еден совет околу витамините.Живеам во странство и тука уште на почетокот на бременоста кога дознав ми ги дадоа едни Pregnacare се викат кој што содржат 19 витамини плус Фолна нели,е сега јас некаде прочитав дека фолната се пие до 12 недела а мене тука ми рекоа да си ги пијам овие до крај на бременоста и малку ме подзамисли и дали е дозволено од овие шумливите таблети баш ми се освежителни ама страв ми е да се напијам пошто нели и самите тие содржат некои витамини па си викам да не е многу.Вие што мислите?

4. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Немаш штета од фолната. Ја има во сите пренатални витамини кои се пијат до крај, па дури и после породување. Шумливите ги сметам за штетни и не би ги пиела ни не бремена. Во замена цеди си сок од портакал и лимон. Исто освежува и е здраво и природно. Можеш да си земаш уште магнезиум.И доста ти се витамини.

На Ringishpil_ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ringishpil_

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Фала ти мила на советот,јас инаку другата недела ќе си идам за МКД и сепак ќе се видам и со матичната моја,но во меѓувреме да си прашам нели;)
    Инаку лимонот ми смета многу киселини ми прави а портокалот си го јадам така.

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 789_angela

789_angela Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    55
    Да ве прашам дали и во второво тромесечие чуствувате изразена подуеност на стомакот и гасови? Јас сум 16+ и постојано ми е подуен стомакот

7. Ringishpil_

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Да исто и мене :)
    може и бебушот расте само што јас не ја знам разликата, прва бременост ми е.

На 789_angela му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Талкачка

Талкачка Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    132
    жении имав мала незгода 23+5 сум во прва бременост...вчераа малку ме потчукна т.е ме гурна за стомак (не е битно кој) веднаш после тоа малата си мрдаше без проблем можеби и повеќе од вообичаено..ама како стално што мрда пред да заспијам не мрдаше...ноќеска немав проблеми со ништо дури и за во вц не станав ..и сабајлево до одреден период мируваше а потоа еве ја си мрцка.. страв ми е а не сакам да паничам.. до сега да не се заречам немав никакви проблеми од типот крварење...дали може да е нешто озбилно ? прв паат ми е мноогу сум исплашена

9. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Заштитена си е малата со плодова вода и обвивки. Тука жени имаше и што паднаа на стомак и се беше ок. Доколку забележиш да е послабо активна појди на доктор за мирна глава. Сепак нз колку бил силен ударот.

На Талкачка му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Талкачка

Талкачка Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2017
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    132
    не беше пресилен..незнам како да објаснам ме фати за стомак и ме гурна во буквална смисла

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Жал ми е за тоа што ти се случило, секакви луѓе шетаат по земјава. Ти најубаво можеш да процениш како ти е бебе, ако сепак си загрижена можеш да си се консултираш со матичниот. Сепак како што ти кажав бебињата се добро заштитени во матката, па сметам дека немаш место за паника.

12. ***Najsrekna***

***Najsrekna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    641
    Девојки од кога влегов во второ тромесечие столицата ептен ми се се изретчи,едвај еднаш ако одам во вц,инаку најмалку по два пати сум одела.Совет што можам да јадам или да пијам за да се нормализира?

13. Viki tonci

Viki tonci Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2018
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    804
    Мене ми помага ленено семе мелено, со кисело млеко и како прелив во салата. Една лажица е доволно да ми пробработи метаболизмот многу брзо. Исто можеш да пробаш и со урми потопени во вода од вечер,сабајле се пие водата на гладно

На ***Najsrekna*** му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ako si isplasena pojdi utre do gin da te vidi a vo meguvreme napij se vit b6 da te smire malku ili ako imas caj od matocina I on pomaga mnogu gi smiruva nervite

15. lavica82

lavica82 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    634
    Допаѓања:
    661
    dozvoleno li e da se pie vo bremenost caj od matocina,kolku sto imam citano pisuvase deka ne smeelo

16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Чајот од Маточина влијаел како антидепресив но не се препорачува секојдневно кознумирање.

На lavica82 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Jas pijam po edna solja sekojden caj od matocina I da priroden antidepresiv e on nekade pisuva oti smee da se pie nekade ne

18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Секој ден не се пие.

19. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ни еден чај не смее да се пие секој ден и во небремена состојба. По потреба можеш и со паузи. Макар што јас сум против пиење секаков чај во бременост.

20. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Јас секој ден пијам чај од брусница,штетно е?