Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.678
    Допаѓања:
    5.009
    Мене ми тежи и тоа многу посебно ко ке ми се оди во вц, ако не појдам одма ме боли бешиката и ме фаќаат грчеви од левата страна долу. А пуста мака на 10 мин да се одело на мочање тешко е :D
    Вчера излегов до маркет да испазарам нешто, за 15 мин што постојав ме фати половината и си дојдов дома едвај, а баш до пола сум 20та нед.. Се чудам за допрва главниот шопинг на колку рати ке се изведи :D

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    А и мислам и запекот плус уште толку ја отежнува ситуацијата :tmi:
    Јас оваа недела ептен тешко еве сега со сливи ќе пробам :mm:

3. anita123

anita123 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2013
    Пораки:
    637
    Допаѓања:
    293
    јас мака мачам со тој запек :D
    па сега кога ќе станам појадувам овошје киви, портокали :)

4. Ringishpil_

Ringishpil_ Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2018
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    4.103
    Јас искрено мака немав до сега еве веќе 23 та недела ама овие денови ми наплати за сите :D
    А за појадок секогаш сум со овесна каша и плус овошје ама морам да си признаам вода слабо пијам до 1,5 маx а треба повеќе
    А и самото тело веќе си го прави своето ама ќе си трпиме
    А и притисокот што го осеќам овие денови може и од тоа ми е :wasntme:

5. ***Najsrekna***

***Najsrekna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    641
    Девојки 25+5 сум.Веќе неколку дена имам малку појачан исцедок и повремено чешање.Претпоставувам станува збор за кандида.Дали да земам вагиналети на своја рака или да одам до кај матичниот?

6. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Можеби најдовро е да го прашаш. Јас во 12г.н имав кандида земав пробаланс лејди вагиналети,се смири исцедокот и на следната контрола ми рече доколку забелешам повторно да си земам,као не се штетни. Но не земај на своја рака ако се безбедни сепак во друго стање сме

На ***Najsrekna*** му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Исто и јас приметувам деновиве, а дури за две недели ќе одам на контрола. Не е многу чешање, ама се мислам да не е почетна фаза на кандида иако првите брисеви пред 6-7 недели беа чисти. Изгледа ќе си чекам две недели па ќе видиме што ќе биде. Во меѓувреме повеќе јогурт и така на бебуш му треба калциум ;)

На ***Najsrekna*** му/ѝ се допаѓа ова.
  8. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    @lady.N и @***Najsrekna*** немојте на своја рака вагиналети. Јавете им се на матичните и консултирајте се со нив. Јас имав пред три недели зголемен исцедок и пецкање и на брис испадна кандида. Се среди со канестен вагиналетки и маст надворешно. Може да не е ништо, затоа без консултација со доктор не превземајте ништо.

На lady.N, srekice и ***Najsrekna*** им се допаѓа ова.
  9. Ladyyyy567*

Ladyyyy567* Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Жени како со обавувањето домашни обврски овој период..Јас влегов во 26 недела,вчера а и обично викендите се форсирам со чистење,до правосмукалка 2 спрата,џогирање под,бришење прашина,алишта,ручек.и на крај мислам останувам инвалид:|Половината и така боли а тогаш посебно..Се трудам само да не кревам тешко..мм ми помага чат пат али генерално си работам јас се..Имате ли помош низ дома,се пазите ли?Зборам за нормална бременост..патолошка сигурно треба повеќе пазење и лежење,но понекогаш ме фаќа страв и од тоа што го работам да не ми доаѓа многу,па да си напраам белја(facepalm)Пред недела дена така после чистење седнав да одморам и во моментот ме фатија прилично јаки болки во половината и ниско во стомакот,дури се исплашив па отидов веднаш на дежурен гинеколог..фала богу се беше во ред,но јас така се исплашив имав чувство како да ми паѓа бебето:worried::) И се велам ќе се пазам повеќе,но пак обврските мора да се завршат..:) Исто сакав да ве прашаам дали пиете магнезиум и која доза..мене досега никој лекар на ниеден преглед не ми спомнал,а заборавам и да прашам дали да земам..читам добро било за грчеви и опуштање на мускулатурата:)

10. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    @Ladyyyy567* јас откако дознав дека сум трудна си пазам, ниту џогирам, ниту бришам прозорци, ниту се форсирам со пешачење, внимавам да не се наведнувам многу ит.н. Некои работи кои не бараат многу напор ги правам, како готвење, миење чинии и бришење прашина. Воглавно си се пазам и гледам што повеќе да морувам и одмарам.Маж ми кога треба помага. Немој никако да се оптоваруваш и да се преморуваш.

Магнезиум пијам по едно на ден од 250 мг, помагало при грчеви и болки но и при развој на мозочето. Ако пиеш други витамини можно е да содржат и магнезиум

На Ladyyyy567* му/ѝ се допаѓа ова.
  11. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.678
    Допаѓања:
    5.009
    Јас си чистам се сама низ дома.. Убаво ми е да се раздвижам, ама после тоа сум неподвижна исто :lol:
    Ако оставам на маж знам дека ке наогам маани :$ а свекрва ми да ми се плетка уште повеќе ке се нервирам.. Вака сама полека се си средувам, не се форсирам а и не ми е тешко.. Ке си полежам некое време после тоа и ке се напијам магнезиум директ со витамин б и ц на natural wealth 375мг. и ке се опуштам.. Инаку магнезиумот го пијам само по потреба.

12. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Да..мм и да сака да помогне повеќе кутриот знае дека може повеќе да се изнервирам па ќе се издерам,па ми вели нема погодувачка,нит си да ти помагам,а и кога не помагам не ти чини :D

Последна измена: 17 декември 2018
  13. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Фала ти :inlove: Пијам само премама

14. YoursTruly

YoursTruly Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2015
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    230
    И јас откако дознав дека сум бремена си се припазувам, како што пишала и @maja8, маж ми и мајка ми помагаат за се, јас полесните работи, без многу виткање/наведнување, кревање тешко.. Претходно бев турбо 24/7, со приватен бизнис, спорт 5 пати неделно ама сега сама си реков ќе одмарам секогаш кога имам прилика и осеќам потреба па ќе се оправдам за некој месец :$:lol:

Магнезиум исто пијам на Natural Wealth, два пати дневно по 250мг. Од витамини Фемибион 2. Можеш да си пробаш и со Магнезиум Директ, мене лично ми помага мн за опуштање мускули и грчеви.

15. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Tnx :f::inlove:

На YoursTruly му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Не ми се верува како лета времето дојде и последната недела од ова тромесечје за два дена менуваме група :) 26+5 гн па може да се каже и дека беше одлично мирно тромесечје потешкотиите допрва доаѓаат :) направен скрининг одличен, скриен шекер немаме, димери денес испитавме после ке одиме по резултати. Бебушка наша си расте и многу е немирна знае да ја нема и цел ден ама затоа наредниот наплаќа за двата ама ако мене ми одговра убаво ми е кога гледам како си мртка :inlove:Поправени сме само 5-6кг и тоа се во меше па затоа и тешко ни е движењето како слонче големо од една на друга страна а да не зборам за вртењето во кревет мислиш кран ни треба да не сврти :rofl: и така минува времето одвај чекам да поминат уште последните месеци за да се гушкаме со бебушката:inlove: ви посакуваме лесно на сите мешиња и на малите и на поголемите поскоро да ни мине времето до денот Д :hug:

На flower55555, 789_angela, YoursTruly и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Ladyyyy567*

Се зачлени на:
    5 септември 2018
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    1.377
    Nie sme epten isti..26+5 :inlove:Bogami brzo leta vremeto,Fala bogu dosega se e vo red,veke se selime vo Treta faza juhuu..:clap:Neka tece do kraj se kako treba,da si gi mineme site ubavo praznicite so najmilite:party:pa so pozitivna misla idemo dalje :l::inlove:

На flower55555, 789_angela, YoursTruly и 8 други им се допаѓа ова.
  18. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Дефинитивно ова второ тромесечие е најлесно, сега во третото очекувам да се појават потешкотиите. Јас сум 24 недела, имаме уште некоја недела до другата група :). До сега уште имам исто апетит, наредната недела сме на контрола па ќе видиме колку сум поправена :). Навечер сеуште не ми е мачно спиењето, само кога станувам наутро знае да ме заболи десен колк затоа што најчесто на таа страна спијам па најверојатно се укочувам. Чат пат знае да се јави некаква болка или притисок во меше но брзо поминува.Исто така само еднаш станувам во текот на ноќта за мокрење, па сеуште бе ми е проблњм ни тоа. Меше си расте секоја недела повеќе и бебче си мрда :inlove:.

На flower55555, YoursTruly, Someday и 7 други им се допаѓа ова.
  19. ***Najsrekna***

***Najsrekna*** Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2018
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    641
    Ајде и јас да се пријавам:hai: и ние за некој ден ќе се префрлиме во трето тромесечие:inlove: денес сме 26+1 и во глобала лесно поминато второ тромесечие,освен што имаше еден период со несоници и киселини,но станаа многу поретки.Килажата ми е малку поболна тема(facepalm) до сега имам качено 10кг од кој што само 5 ги качив за месец,месец ипол,некаде средина на пети и почеток на шести месец:envy: Сега веќе немам некој посебен апетит и не сум стрвна.Бебуш одлично напредува,доста е активен поготово во вечерните часови,додека пак наутро е поспан:inlove: Најубаво ми е кога бато и дада доаѓаат да го мазат меше и му зборуваат на бебо:l: :l::l:

На flower55555, anita123, 789_angela и 6 други им се допаѓа ова.
  20. ***Bony***

***Bony*** Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2018
    Пораки:
    1.435
    Допаѓања:
    4.041
    Баш ми е мило што сме исто мада кај нас знаат да сменат некој ден демек сме 26+2,3 ама со матичниот си тераме како по првиот исход :D дај боже и третото тромесечје да ни е вака лесно како оваа :*