Здраво мешиња, еве јас прв пат се пријавувам во оваа група, малце покасно, од утре почнувам 21 недела. После прво тримесечие со гадењето, второво до сега ми беше супер. Имам прилично голем апетит, поправена сум скоро 6кг, и надокнадив и за прво тримесечие што стагнирав. Се радувам што кг ми се во стомак, и така си личам за 7 месец, не за 5ти . Бебето почнав да го осеќам, барем така си мислам. Почнувам да осеќам болки долу во грб, и знам дека ми е од седење на работа, пробувам да се раздвижувам кога можам, ама сепак тука се. Кај ми е крајот до 9ти месец? За вежбање малце ми е страв да правам нешто, бидејќи ми кажа гинеколог дека ниско ми е бебето, па да бидам мн претпазлива. А сакам да почнам јога, знам дека би имало супер ефект за мене и бебе сега и за време на породување. Со лесно нека ви е на сите, да си уживате во бременоста
Здраво мешиња 17+2 сум другата недела треба да одам на ехо до сега ме гледаше вагинално дали и понатака ќе продолжи така
Јас сум 17+1 мислам дека нема да те гледа повеќе вагинално мене уште на 15 недела прекина со гледање вагинално рече доволно е големо и нема повеќе да го гледаме вагинално
Само ако треба да мери должина на цервикс ќе користи вагинално,инаку бебето ќе го гледа преку стомак.
Мене во 14 недела ме гледаше преку стомак, 7цм е бебуш и супер се гледаше. Инаку вчера онака без везе почнав стомакот да го стискам со прсти и на 3-4 пати го осетив бебе, не знам дали беше мрдање или пулсот. Прво не бев сигурна дека тоа е тоа, ама на неколку пати на различни места го осетив, испод пупакот и десно од пупакот. Инаку вака не сум осетила ништо без да пипкам, мало е сеуште, ама чуството е нереално
Мешиња, 25 г.н. сум, и бебче како на рингишпил да е Поголем дел од времето го осеќам ниско долу, дури некогаш ме боли. На моменти и како да ме болат јајниците такво ми е чуството. Многу ретко мрда погоре околу папок.. првото ми беше цело време високо горе, па ова сега ми е на мисла да не е мн ниско? до сега не ми кажале ништо, прашав еднаш на скрининг ама др. ми рече во тој момент таму му е главчето... Тие што носите ниско, како знаете? ❤
Појма немам и мене од кога почна да ми тропка доле ниско го чуствувам,а и малце под папок каде што му беше главчето последно на ехо ама тамо како пулсирање чуствувам. Во 23 ќе влезам понеделник па дали ниско го носам ни прашав,ни ми кажаа на контрола. Ама ќе си се крене сигурно
Не се секирај ако има место за загриженост ќе ти каже докторот. Јас си прашав и ми рече матичната дека е напред високо, а и јас го осеќам околу 3 или 4 прста под папок во 22 недела, некогаш знае и во бешика да мавне ми се чини ќе се помочам така кога ми прави. Матката е само еден до два прста над папок во оваа недела па нормално е да го осеќаш ниско.
Каде е " нормално" тогаш? Сакам да кажам да не биде ниско. Јас сум 21+ ама се под папук и околу него осеќам. Дури мислев да не сум луда,до кај може нагоре да оди. Сега од мислењево твое па паника ме фана да не е ниско .
Зошто да е ниско, баш високо ми се чини мене по твоево објаснување. Бебето се врти во матката и во зависност како е свртено таму се осеќаат ударите, поставеноста мислам дека има врска каде е поставена плацентата дали е ниско или високо. Најдобро е да се праша доктор доколку некој стварно го интересира, макар што јас мислам дека нема потреба до толку да се оптеретуваме. А еве до каде е матката по недели Така што не можеме да очекуваме да мрда во ребра во 20+ недели.
Zdravo majki.. stignav so nogu maki do vtoro tromesecje... prvoto ne sakam da go smislam kako bese. Ono so isti maki vlegov u vtoro so losrnje povraknaje nedovolno jadenje i sl.. ama se nadevam ke mine ovoj mesec zas dusa neam veke
Off srce be da mozam da se objasnam.. sekoa nedela vikam aj posledna e ama nikako da e...fala ti tebe najnogu za podrskata
Тука сме секогаш за поддршка! Многу ми е глупаво што незнам како да ти помогнам, еве се распрашувам ми викаат секоја бременост е различна
Taka vikaat, mene da me obesese nekoj nemase da veruvam deka moze da se dojde do ovoj stepen, posebno pa mene da mi se desi ova nikad ne pomisliv. Najgnasniot period u zivot go minam. Od start koga doznav nemase ni vreme da se izraduvam. Aj 8ma nedela da mine okej e.. mina nisto.aj 10ta.opasna e- nisto.. kraj na 3ti aj zavrsi pak nisto.. nez koga stvarno ke e kraj. 5kg oslabnav za ovie 3 meseci
Мене ми викаа демек од трети месец нема да повраќам. Демек додека заживеел плодот. Е јас до 5ти повраќав. Обавезно. Сигурно не колку тебе ама во денот еднаш два пати минимум. И си престана из чиста мира ни сама не знам како. Така да се надевам дека и кај тебе ќе престане наскоро. Позз
Мила, ајде со верба и можи веќе наредно утро нема да имаш. Биди со таа мисла секој ден. Вербата победува. inlove: