Offf ne da e takvo; bukvalno Kako prejadena I Toa popladneto stanuva takvo I koga ke se najadam osekjam tezhina Ama ne od Hrana, tuku Kako odma da natezhnuva stomaceto. Inaku sum 18ta nedela I do pred 9dena ne mi Se poznavase voopsto
Добро утро како сте ми денес. Јас од вчера 25 неделна, не ми се верува. Направив консултација за видот со матичната, и таа рече дека постои поголем ризик при пораѓај, па ме препрати на консултација со мојот очен лекар. Бев и таму, докторката ми го потврди она што го чувствувам, дека диоптерот изминативе неколку месеци ми е зголемен. Офтамологот вика тие екстермно страшните работи при природен пораѓај се многу ретки, но кој може да ти гарантира. Вика во нареднитете месеци ќе те следам, треба да се видиме пак и на крај ќе се договориме. И сега не ми е јасно, дали она треба да напише мислење дека поради висината и прогресот на диоптерот се препорачува такво и такво пораѓање, па јас со тоа мислење да одам во болница. Или е доволно само диоптерот да го пише и тие во болница ќе знаат?
Јас мислам дека очниот лекар треба некој документ како потврда да ти пише дека поради тој диоптер, со цел избегнување на компликации , пациентката треба да се породи со царски рез .Немора да чекаш до крај, сега нека ти даде документ,и ќе си го имаш кај себе.
Треба потврда од доктор, каде треба да има детално објаснување. Јас отидов на пороѓај со потврда од ортопед дека имам напредната дисплазија со која сум родена, со компликација која се јави како последица во 9-ти месец. Не можев да одам скоро воопшто, отидов кај мојот ортопед. Не можев воопшто да ги раширам нозете. Ми даде една потврда, на која ја пишуваше дијагнозата и моменталната ситуација.
Фала на одговорот. Ако не ти е мака те молам појасни ми. Дали специјалистот т.е ортопедот кои ти даде потврда е од установа која работи со фондот или приватен. Затоа што јас најверојатно ќе се пораѓам во чаир, па дали бараат да биде специјалист кој е од државно или може и приватен, дали ќе го прифатат тоа мислење. Фала
Јасно ми е тоа espana. Јас кај ист офтамолог одам повеќе од дваесет години. Прашањето во државна установа, во случајов болницата чаир дали ќе прифатат мислење од приватен лекар или мора да биде државен офтамолог. Ја прашав @elena.mak затоа што ми се чини дека она се пораѓаше во чаир, па како им е практика.
Во линкот за препорачани прегледи во бременост http://www.ringeraja.mk/statija/voobichaeni-pregledi-i-analizi-vo-bremenosta_1207.html во второ тромесечие читам препорачуваат контрола на грлото на матката за да се утврди дали има потреба од серклаж. Ме интересира дали некоја од вас го правела ова? Јас на последниот преглед бев 13 недела и ми направи колоскопски преглед, дали тоа е истиот преглед или не?
Во второво тромесечие гинеколог редовно прво ме прегледува вагинално за да види дали сум затворена и потоа проверува должина на грлото. Кај мене е во вид на обичен преглед првен со рака, а потоа со вагинален ултрашал.
Јас еве веќе сум на самиот крај од второ тромесечје и ниту еднаш не бев прегледана вагинално Ниту со првото ниту еве сега во оваа бременост, а ги водев кај различни доктори. Не знам врз основа на што некого проверуваат некого не, еве знам жена што оди кај истата докторка, неа редовно и го мери грлото. Јас претпоставувам дека и преку ехо може да се забележи нешто сомнително ако е, си велам си знае таа работата, јас ништо не прашувам, ионака ми е тој вагинален преглед секогаш траума
Jas 37ma nedela pocnav da teram, napraviv posleden pregled kaj mojata maticna, sea treba naredna nedela vo Cair da odam. Vaginalno eho samo koga utvrduvav bremenost me gledase doktorkata i toa bese toa... Dobro i brisevi sto mi zema dva pati... sekoja doktorka razlicno si raboti..
Мене ниту со вагинално ехо не ме гледаа на почетокот на бременоста, за утврдување, веднаш со ехо преку абдомен, освен што ми земаа брисеви таму 13-14 недела. Јас среќна Ама ќе видам сега наредната недела како ќе биде Ама затоа оваа докторка ми бара секој месец целосна крвна слика и урина. Ми вели ехо преглед може да прескокнеш, а крвна слика не. Досега и тоа беше добро. Се уште пијам само магнезиум и фолна, ама вадењето крв од вена секој месец, уф и тоа ми е проблем @mariz значи планираш во Чаир да се породиш. Јас се уште не знам каде. Многу добри искуства слушнав за Чаир, здравје кога се породиш те молам пренеси искуство. Јас се двоумам помеѓу Чаир или некоја приватна болница.
Pa moja drugarka se porodi tamu, rodi bebe 4000g bez da ja secnat baska zadovolna od se, a i od drugi slusnav pofalbi za Cair. Jas deka sum za priroden poragjaj, poubava varijanta mi bese drzavna, zaso da plakjam tolku pari koga i vamu i tamu kje me boli a i za 2 dena ke sum domce... So tie pari sto ne kje iznakupam za bebus obavezno kje vi pisam
Мене во систина кога ме гледаа на обично ехо ми кажуваа дали е грлото на матката отворено и која должина е.Значи постои и таа опција.Прв пат вагинално ме прегледаа кога отидив да рагам,и еднаш во 9 та недела кога прокрварив.Толку
И јас сум со таа мисла, одам на варијанта природен пороѓај, како со првото, единствено нешто што ме предомислува за приватна е бидејќи би сакала да ми биде достапна опција за епидурална, што имам слушнато дека во државни болници треба врски да имаш да ти стават ако бараш. Не ги разбирам, јас ќе ја платам од својот џеп ако се плаќа и колку да се плаќа, ама ми кажале сепак врска треба да имаш Со првото се породив во државна во Штип, па не знам како стојат работите во Ск. Исто слушнав дека пристапот и односот на особљето спрема породилки е добро, дека условите се добри, па си велам зошто да давам толку пари кога секаде низ исто морам да минам. Ете остана само таа епидурална што ме предомислува, ама колку се плашам од игли, не знам ни како мислам да дозволам да ме боцнат со игла во грб. Јас не знам што се тоа природни болки, ме породија со индукција, бев со поминат термин, и иако супер брз поминав, сепак болките изазвани вештачки се многу поинтензивни од природни болки, затоа малку се трипувам. Ама се нека биде во ред до крајот, ќе преживеам
Jas pa sum slusnala deka ponataka od epiduralnata mozno e da imas cel zivot bockanje vo kicmata, na promena na vreme i slicno... Jas ne panicam mn, iako ne znam kako e prvo bebence mi e, odam na slepo taka, kako me vodi patot taka, ako treba da se stavi epiduralna neka stavat, mada bi nastojuvala da ne stavam nisto, sama da si se porodam i bez provokacii i cuda... No sekoj so svoja srekja, pa i na carski da zavrsam nisto strasno, samo bebe zdravo pravo da imam... Posle kje si se opravam
Е така е најубаво, опуштено и смирено И верувам супер ќе пројдеш. Абе и јас со првото добро поминав, експресно, вистина дека малку повеќе се прашувам од што треба, па самата себе си паничам, иако ми е второ некогаш се прашувам ќе успеам ли да ги препознаам породилни болки Ајде само опуштено и со лесно, да си родиш најубаво бебенце на свет
И јас денес на рутински преглед. Пак му се пуштив за вагиналниот преглед и го распрашав за неопходноста на истиот. Ми нагласи дека во мајчината книшка е заведен како задолжителен и е единствен начин да види дали целосно сум затворена, дека сеуште не е измислен таков апарат кој целосно би ја заменил ефективноста на истиот. Дека преку стомак се гледа само во централниот дел дали е се во ред. Но најголемиот број случаеви е кога странично постои пододтворање кое не е воопшто видливо на друг начин. После како попче си легнав и стиснав заби. Ниту досега сум имала проблем од прегледот ниту очекувам да имам во иднина. Психа туку, оти да ми брца доле. Затворена, цервиксот нормална должина, сеуште 3.5, нормално плодова вода, бебчето размрдано. Плацентата супер дебелина. Не добив детална информација за должина и тежина. Рече само се е супер. По две недели сум на 4д во една приватна клиника...за толку пари ќе ме муабетат таму гарант. За железото добив ferro sanol duodenal 100mg. Ми беше намален хемоглобинот од 15 на 12 па си побарав. По една на ден, саат пред јадење сабајле и барем 2 саати пред оброк во текот на денот. Прееска се напив со витамин ц. Ми спомна околу 30 недела ќе почнам со цтг...ама при наредниот преглед тоа ќе се доинформирам. Најадена, со алишта и обувки бев 60 кг. 3 плус од почетните. Инаку и мене почнаа да ме вртат мисли за пораѓај, што како. Крајов на месецов ќе разговарам со доктор од клиниката каде решив да се пораѓам и со бабицата која ја најдов за да ме советуваат.
Јас денес испитував скриен шеќер, резултат на гладно 4,7 и после 2 саати од пиење на гликозата 6,2. Не се јавив кај матичната да и го кажам резултатот, но мислам дека е ок. Следен преглед ми е во 28 недела. Баш тогаш ќе прашам за цервикс и должина, зошто мене никој ништо не ми спомнал. Инаку сум плус 9 кила, и еве трета недела ќе почнам со таа тежина. Многу почнав да се движам и да пешачам, и добро ми доаѓа. Алал да ти е @danichap тебе. Инаку се трудам максимално здраво да се хранам, ама ете. Инаку ви читам сте си почнале со подготовки и купувања, дури и мебел и соби, јас абер си немам. Се ми се чини рано ми е, и некако ми е шубе, и си викам ај уште малку време. Јас имам веќе некои работи, но сепак треба да се направи попис што имаме, што треба да се докупи.
Добар ти е скриениот шеќер....инаку, не грижи се, не си единствена, ниту јас не сум почнала, ништо немам купено