Секако дека ќе издржиме мамичке. Мене ми е малку страв бидејќи ова ми е втора бременост после 14 год ( имам 13 и пол год син). Тогаш бев млада и ништо не мислев. Сега се на срце си ставам. И јас повремено имам вртоглавица, но тоа го препишувам на зголемениот проток на крв.
Исто и кај мене, влегувам во 4 месец, но со вртоглавици, страшни главоболки едно 2-3 недели интензивно, ни можам да спијам ни функционирам, мислам од времето е. Се мачкам и јас со фиталп, ставам лед на главата, пијам лимонади, шејкови, јадам салати, здрав ручек ама ништо. Се надевам дека брзо ќе не пушти вртоглавицата и мене главоболките, не се издржуваат. Инаку од почеток имам болки во долниот дел од стомакот, повремено, ама имам. Се навикнав на нив но до кога би траеле или нема спас?
Колку што имам читано болките се нормални се шири матка расте бебчо има промени во организмот и ќе си ги осеќаме.Јас ги осеќам дури и во стомакот мислам дека е нормално.Ќе издржиме те
Женички само што влегов во 13 недела сега и осеќам, штрекање некаде кај вагината Нормално ли е, ми трае некаде три секунди ќе штрекне силно ќе го снема, па по некое време пак ќе почне .. ?
Измери притисок. @Martka исто и ти. Или железо проверете. Скриен ако не се лажам 26та нека ме поправи некој
Мила прво тоа направив и притисокот и железото се ок.Или ми беа синусите или хормоните или све скупа.Иначе се напив цедена мандаринка и мед па се разчисти некако.Што и да е,ќе помине.
Мила и јас имам повремемо штрецање од сите отвори доле(извини на изразот),штреца па поминува.Мислам дека е нормално,но ако не си мирна консултирај се со др.Те
да вчера имав одоздола штрекања, а денес од страните некаде кај што е салото на половината...па си се тешам сабајлево дека е од што се шири карлицата и јас те гушкам мила
Девојки каде правевте 4д на гак или во чаир? Каде е подобро? И како го прават дсли на моменти го гледаат во 4д или цел преглед?
од денес ве дружам во оваа тема. ( требаше малку поранп да се вклучам) 15та недела сум. Е сега сакам да прашам почнаа чудно да ме наболуваат коските на карлицава. Напред оној пубичен дел. Дали дека треба да се шират колковите или не знам што може да е. Ваљда нормално е
Ова и мене ми се дешаволо многу често уште не ни бев трудна ,ми се дешава и ден денес.Јас го доживувам како играње на мускул и ич не му се плашам барем за ова.Немој ни ти
И јас имам проблем со вртоглавица, а и низок ми е притисокот. Мислам дека како што читам за секоја недела ми се појавуваат сите симптоми или пред да прочитам или веќе кога го читам. Сега на 20та недела ќе правам втор скрининг. Тоа е за органите кај бебе??
Здраво, 23 н. + 7 д. сум. Вчера на редовна контрола кај матичниот гинеколог ми беше виден лакун на постелка. Бебето си е ок, супер си напредува до сега. Резултатите од д-димери и ф-ри на хемостаза ок, проток на крв на ехо уреден. Матичната ме прати кај трансфузиолог со резултатите од д-димери и хемостаза и сликите од ехото. Некоја од вас да имала вакво искуство и дали има простор за загриженост?
Ништо страшно,ќе ги види трансфузиологот резултатите од -димери и времиња на хемостаза и може доколку е потребно да ти препише клексани.
Здраво, пребарувајќи на интернет се сретнав со Tripal тестот кој се прави од 15-18 недела, дали сте го правеле ?
Не знам за каков тест станува збор,но мене матичната ми закажа преглед во 16 недела,не знам дали е поврзано со тоа.
Не би требало да е поврзано со тоа тебе може случајно ти се погодило тогаш да ти е преглед оти обично преферираат на еден месец контрола матичните, најверојатно е некој тест како нифти од тој калибар но еве јас немам слушнато.
И ја сеа ѕирнав на интернет, и како што разбрав се правел по потреба после приска, најверојатно доколку има ризик од даунов синдром и слично, се прави дополнително и овој triple тест. Инаку јас не сум го правела.