Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2016
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    625
    Тука сме некаде, 21 исто, второво тромесечие поактивна сум, бебушко го чувствувам од време на време, ама повеќе ќе се чувствува кога ќе е поголемко нели? Не мисли на тоа, кога сме активни не ни можеме многу да го чувствуваме овој период. 2 скрининг завршив оваа недела, нарден во 28ма здравје, така ми рекоа. Се си е во ред, да не се пререкнам. Шеткаме доста во овој период штом видиме сонце, денес малку вртоглавица па домче ќе се седи, работа преку тимвивер, тоа е, па ќе се надохнади заостанатото од утре друг ден. Уште ми се спие и се сум ненаспана, притисок стабилен, апетит таман. Имам болки во долниот дел на стомакот, но сите ми рекоа трудна си, ќе ги имаш :)

На Nane26, Septemvri, afrodita26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. simonagj

simonagj Активен член

Се зачлени на:
    25 март 2019
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    57
    И јас ја користам истата апликација, малку грешно ги прикажува неделите, 14 недели и 3 дена е веќе 15та недела. За ова сум сигурна бидејќи ја прашав док и така ми кажа.

Малку е збунувачки можеби пошо како што ги гледам по интернет ги кажуваат со полни недели. Значи викаат 14 недели бремена, а ние кажуваме која недела ја тераме. Што е малку различно.

На Presrekna и Софија 88 им се допаѓа ова.
  3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Значи јас сега 20+ сум 21 недела.
    Затоа скрининг ми закажаа сега 21 недела, а ми рекоа дека почеток на 22 најдобро е за скрининг.
    Баш збунувачки и за мене. Ти благодарам.

На Софија 88 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mimi257

mimi257 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2009
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    238
    јас сум денес 21+4 и вечерва имам закажано 2 скрининг, овие два дена ме боли лева нога од препон нагоре т.е навнатре кон вагина како чудни штрекања осеќам од по некоја секунда и неможам да ја кревам ме боли..... имал ли некој нешто слично? :worried:

5. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    379
    Допаѓања:
    987
    Истото и јас го чуствувам овие два три дена, исто на лева нога, болка како грч на некоја секунда се појавува, ме укочува на момент, па пушта. И дијареа имам овие денови што ми е невообичаено. Инаку јас сум веќе 34+5 и еве лутам по темиве да видам дали некој пишал слично искуство и што би значело...

6. Sara.mm

Sara.mm Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2019
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    59
    Meskovcidali nekoja znae kolku pari e vtor skrining vo Remedika?

7. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    4400ден

На Sara.mm му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Јас вчера во Плодност Битола платив 3000 ден 2 скрининг. Но без преглед на срце од страна на педијатар. За тоа после 2 недели.

На Sara.mm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    Не ми е јасно зашто за скрининг одите да плаќате приватно кога може државно бесплатно?

На Meckicja и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  10. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Која недела си? И јас за 2 недели ќе одам на преглед за срце, а вториот скрининг уште не ми е направен. 16та сум сега, во 18та ќе треба да го правам тој преглед па после тоа втор скрининг. Исто во Плодност. Не знам дали е рано, ама така ми кажаа да се закажам.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Каков е тој преглед на срце? Кога се прави?

12. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Детално го гледаат срцето, мислам дека не го прави прегледот гинеколог туку специјалист во таа област
    Ќе ти кажам точно по 2 недели.

13. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    12.939
    Јас сум 21+. Мене ми рекоа 2 скрининг од 20-22 недела. Мислев дека срцето заедно со скрининг оди, но ми кажаа дека доаѓа Др од Скопје, па ми закажаа за 2 недели.
    Кај кој др си @Magic13 ? Јас сум кај Др Таше но скрининг ми прави Др Марија.

14. Magic13

Magic13 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2019
    Пораки:
    793
    Допаѓања:
    2.251
    Знам дека е вториот скриниг од 20 до 22, мене овој преглед ќе ми дојди порано во 18 та, после тоа ќе одам на втор. Значи 23та недела ќе бидиш тогаш? За на 4ти мај си закажана?
    Јас кај Таше одам и кај Кристинка, задоволна сум од двајцата. Зависи како ќе се закажам.

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Првиот го направив приватно, бидејќи немаше термини.
    Вториот кај истата докторка бидејќи веќе таму почнав, а и искрено се сомневам во стручноста на државно.
    И да отидев на државно, пак би отишла на второ мислење на приватно, некако помирна сум.
    Башка толку пари до сега дадовме за инвитра така да ова ми е мачкина кашлица, повеќе пари давав дневно за стимулации колку сега што е еден скрининг :D

На tina2018, Puffy2019, Flower123123 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.500
    јас па двата скрининга ги направив на гак. Се супер помина и матичниот што го имам е одличен во стручноста. За разлика од мене па една другарка со катастрофа матична одеше приватно на друг лекар тука во градов башка и трето мислење во систина. Прокрваре во 8ма недела матичната и рекла ништо не е дури ни витамини ни испитувања не и правела ни лабораторија. Само ехо. На второто мислење и рекоа дека станува збор за мало одлепување на постелката во систина и дале прогестерон ли... И да некогаш е добро да се побара второ мислење но две различни изјави ептен доведуваат до забуна

На ocicka2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2016
    Пораки:
    3.396
    Допаѓања:
    25.036
    Затоа што имаат крш апарати и незаинтересирани доктори.

Јас на државно бев на почеток и ми рекоа дека нема плод ,да потпишам да ме чистат,за после пола саат во приватна болница да ми кажат дека имам здраво и право бебе во стомак.

И решив да ги дадам и последните пари за да добијам човечки пристап и однос.

На Kaetana, tina2018, Puffy2019 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. ocicka2014

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.207
    Допаѓања:
    13.655
    Што знам. Може на приватно и поголема утка ќе направат не е никогаш правило дека тука е подобро или таму.
    До лекарска грешка е многу лесно да се дојде.
    Ама барем малце намирена ќе бидам вака, ептен сум паничарка за се :)

На Meckicja и marchi-cool им се допаѓа ова.
  19. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    9.843
    Само Господ да не чува, грешки секаде биваат. Сите доктори од приватните се излезени од ГАК или Чаир. Пред 7 год.втор скрининг правев во Систина кај Димчев, бидејќи кај Јовановска кој тогаш уште беше на Гак немаше термин, а она беше за скрининзи, ливринова беше на боледување подолго време. Во тоа време скринингот кошташе 3800. Димчев го гледаше само плодот, грло не ми мереше иако му кажував дека имам некои тегоби, за по една недела да бидам на строго лежење до крај со ризик за предвремено породување. Понатаму ме следеа н ГАК, и благодарение на Трајковски кој тогаш беше н ГАК, родив живо и здраво дете. Што поминав јас си знам, а да видеше Димчев веднаш ке направивме церклаж, за кој после веќе беше доцна. Затоа пак ке речам само Господ да не чува мили мои, грешки и пропусти секаде се случуваат.

На Majmi, Floresita7, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Јас летото вториот и третиот скрининг ги правев на гак вториот ми го правеше Др Лазарова и супер поминав а третиот Др Маџунков исто супер поминав оно додуша јас и овде во струмица ги правев плус скрининзите ама и за ГАК немам што да кажам

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.