Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. tetoviranta

tetoviranta Популарен член

Ме натера да ги погледнам прозорите. Не се лоши, уште не се доволно прљави да се црта на нив(facepalm)јас 2 месеци не смеам да станам од кревет, мајка ми сирота на 2-3 дена доаѓа да ми чисти и да ми зготви. Ама не ни помислувам да и дозволам да ми брише прозори, уште тоа и фали. За празников она ќе ми фарба јајца, да и речам едно да ми подметне под газ, и онака го квачам бебево, ќе го го исквачам и јајцето, гарант ќе се испили :D. За прозорите се надевам после афричкиот ќе заврне некој европски дожд па ќе ги исчисти(fingers)

Ive13, srekice, Nane26 and 2 others like this.
  2. Presrekna

Presrekna Популарен член

Хаха на европски дожд и јас се надевам. Мене ми е чудно што цел ден сум во движење, хиперактивен тип, а денес не ми оди газот. И се нервирам. Ама каде се мора није тешко.

tetoviranta likes this.
  3. srekice

srekice Популарен член

На вести убаво кажаа
    "До понеделник воздржете се од перење автомобили и бришење прозорци заради афрички бран на прашина" :rofl::rofl: јас ќе ги испочитувам:bow: не пипам:?:

Meckicja, Presrekna and tetoviranta like this.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

не,да беше тоа ќе се скостев и од повраќање. Чудо ама мене никогаш не ме фатило стомачен вирус. Вероватно е од храна,само два пати имав.
    било какви препарати и чаеви кои содржат жалфија не се препорачуваат баш во бременост. Не знам така имам слушано.
    електролити обавезно. Пред месец ипол и јас исто еден ден цел така исто пролив плус и си имав мачнини скапав повраќајќи и се омалаксав баш за само еден ден. Ми дадоа електролити. Веднаш бев на лекар нема играње со тоа

Presrekna and koritsaki like this.
  5. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Што да ти кажам, и јас имав слушнато истото ама викам ајде тие во аптеката знаат што да дадат нешто по добро за трудници.. земав 3-4 пати и толку сега не ми ни требаат веќе :)

6. Presrekna

Presrekna Популарен член

@marchi-cool пијам доста течности, не повраќам, веќе и пролив немам ( матичната ми даде Линекс) но болка во стомакот и грчеви од време на време ужас. Не сум дехидрирана, но веќе нервозна и загрижена за бебушот. Ти благодарам

7. flowergirl*

flowergirl* Истакнат член

Девојки едно прашање...24 та недела сум па викам ај да почнам да ставам нешто против стрии превентивно.Ми дадоа павловиќева маст меѓутоа ми се прави како ситен осип на стомакот, па сменив кокосово масло сега пак гледам некои ситни точки.
    Некоја препорака од вас што да се користи

8. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Путерот на хип мене ми е топ. Го користам од сам старт,во комбинација со маслото на хип ,исто и кокосово ставам понекад.

Martka likes this.
  9. marchi-cool

за чај знам дека не смее да се пие исто и од хибискус. А така во пастили можеби може не верувам да е толку штетно сепак преработени се

koritsaki likes this.
  10. marchi-cool

пиј антиметил. Помагаат при грчеви стомачни тегоби јас во првото тромесечие ги пиев као демек против повраќањата ама тогаш не ми помагаа после негде кај 4 ти месец имав течна столица проследена со повраќање ама само еден ден е тогаш ми помогнаа. За бебето не се секирај си зема тоа се што му треба од тебе само твојот организам може да се истошти

Presrekna likes this.
  11. marchi-cool

и јас сум 24та недела ама немам многу време за мачкање,во првата бременост секој ден по два пати се мачкав. Користев млеко за тело бекутан потоа витаминска крема бекутан и на крај масло од бекутан. Специјално за стрии или против стрии ништо не сум користела

12. Poppins

Poppins Популарен член

А овој што е на виталија чајот , сушена брусница гледам содржи и хибискус , не знаев дека не смее
    15562760135041396343245.jpg

koritsaki likes this.
  13. srekice

srekice Популарен член

Јас сдкој ден пијам по 2 литра чај,еден ден е од брусница филтер кесички а другиот ден увин чај.Гинекологот знае,баш и ми кажа порано така ги чистеле бактериите во бременост.Јас место вода пијам еве веќе неколку месеци :?:

@flowergirl* И јас имам таков као осип,ама не ми е мислам од ниедна крема.Јас ставам масло и путер на алверде за стрии,и сега последно павловиќева онаа розева на фитофарм мислам:wasntme: и она ми е најбоља дрми кожа влажна како ништо друго.Инаку мачкај се од врат до коленици,не само стомак.

14. Septemvri

Septemvri Популарен член

Јас досега ваков чај имам испиено сигурно 4-5 пакувања, и увин чај исто. И со претходната бременост пиев, никој не ми кажал дека не смее, напротив со претходната бременост закачив уринарна бактерија и пиев по 2л дневно поконцентриран.

srekice likes this.
  15. marchi-cool

баш ќе ти сликам сабајле една статија околу хибискусот и бременоста.

16. newyear2015

newyear2015 Истакнат член

Zdravo zenski,
    Sega sum 13+1 gn no se slucuva da imam bolki vo dolniot del od stomakot i desniot del....mene skoro cela bremenost mi bese so bolki i cesto krvarenje no nekako cudno mi e. Pokriena sum so terapija i na eho bebeto e super no me plasat bolkive.
    Dali nekoja od vas ima slicno iskustvo.
    Blagodaram!

17. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Не се грижи , ако не се силни и повремени болките немаш потреба да се плашиш. Матката се шири , бебе расте нормално е :) мене 14та недела ми се случуваше ова :)

newyear2015 likes this.
  18. лукајана

лукајана Истакнат член

Девојки за затнат нос смееме ли инхалација со етерично масло од ментол?

19. Мариаа.

Мариаа. Форумски идол

Може. Јас правев со ментол и лаванда.

лукајана likes this.
  20. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Трудници чуствувате ли во ова второ тромесечие било какви болки, бодежи, штрекања или сл?
    Јас нешто овие денови доле кај јајници, бешика и наназад накај бубрези осекам некои тапа болки...ке поминат и ете ги пак, те ќе ме штрекне и го снемува, те ко менструална болка .. :?:

Presrekna likes this.