Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Magic13

Magic13 Истакнат член

Која недела си? Јас од пред некој ден како менструална болка, како штрекање ама кратко во јајниците осеќам, посебно од десно. Досега ништо не ме болеше и еве ме фаќа паника дали така треба. А и многу слабо го осеќам бебето, благи удари.

Presrekna and Софија 88 like this.
  2. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

23 недела сум, се надевам не е страшно :?: ...а за удариве некои денови и кај мене ги нема, но нормално било ми рекоа..

Magic13 and Presrekna like this.
  3. Presrekna

Presrekna Популарен член

Нормално е. Бебето расте и се шири матката и нормално турка органи, црева... Со едно сум и веќе чувствувам притисок и болка, а можам да замислам со 2. А иста недела сме.
    Уживај си и не се замарај.

Magic13 and Софија 88 like this.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Почнувам 20 недела од денес. Бебето не го осеќам баш. Втора бременост ми е и малку ме фаќа нервоза затоа што демек со втората побрзо се осеќало бебето. Дали имаат врска вишокот килограми, не знам. А и стомак немам голем. Осеќам само тежина и осеќам промени во рамнотежа кога пешачам. Како камен да имам во стомакот.
    Не осеќам скоро ништо освен така тегнење на матката.

Дали со првата бременост го памтам крајот кога бебето буквално маваше... Не знам. Како сте вие со осеќање на мрдање? Да се замарам стварно или да се опуштам... ?

Presrekna and koritsaki like this.
  5. Presrekna

Presrekna Популарен член

И мене ми е втора бременост и јас слабо ја осеќам бебка. Јас сум со нормална кон послаба тежина и пак исто. Само да се смирам ептен, на грб и така нежно ќе почувствувам како риба да поминала покрај мене.
    Ептен ретко некој појак удар. Само денес на ехо како за инает беше разиграна, стомакот буквално скокаше. Сигурно од возбуда.
    Инаку ближам 24 недела.
    Затоа не се секирај. Уживај си во блажената состојба

Kaetana likes this.
  6. лукајана

лукајана Истакнат член

Ми се појавил чир на долниот дел од стомакот баш кај што е ластикот на гаќите, многу непријатно и болно, дури како и да е отечено. Гинекологот ми даде Алмацин и да мачкам црна маст и борова вода облоги, ама ми е шубе некако и за антибиотикот и за маста. Имала ли некоја вакво искуство, мислите дека е безбедно да мачкам црна маст. 16+3 сум.

7. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

понекогаш ако состојбата бара да се прима некој антибиотик подобро е да се пие отколку не... и јас примав пред некој ден кога се мора мора , зошто инаку одиме на лекар, а пак не ги слушаме... ако случајно немаш доверба во твојот доктор или чисто сакаш да си мирна побарај си второ мислење од друг доктор... ние што и да ти кажеме само лошо ќе те насочиме верувај.

Kaetana and лукајана like this.
  8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Слушај си го др.црна маст е ихтиолна маст и не е штетна воопшто, а алмацин е најслаб антибиотик(Амоксицилин)исто дозволен за време на бременост. Подобро да се спречи сега одколку да премине во посериозна инфекција.

лукајана likes this.
  9. *цветче*

*цветче* Популарен член

Втора бременост ми е и мене, немам сало, ама ни труднички стомак. Уствари стомакот ко салце да сум пуштила ми е, тешко да личи ко за 6ти месец :lol: Е сега до 20 недела ептен ептеен ретко го чуствував, се измачував буквално секојдневно лежејќи мирно, на грб, само и само да ме клоцне (facepalm) луди хормони, луда жена :rofl: сега во понеделник почнувам 23 недела, (22 полнам) , вчера буквално бев на контрола само за да прашам дали е нормално толку да ме мава, зрно од 400и нешто грама, ме скапува од мавање. И стомакот подрипнува, а и знае да мавне така силно да се провикнам од болка. Го чуствувам како мава буквално секогаш кога лежам (а поради скратен цервикс лежам баш доста). Такашто стрпи се, сега е моментот да почнат "авантуриве" и кај тебе :makeup::lol:
    П. С. Ви симнувам капа на сите вас што сте во странство и екстремно ретко ги гледате бебињата на ехо, дури не почна да мрда мислев ќе полудам меѓу една и друга контрола  (а досега секако бев на ехо 12-13 пати :$:nod:)

Kaetana likes this.
  10. лукајана

лукајана Истакнат член

Фала ви девојки, ке се намачкам пред спиење и ке пијам антибиотик. Трета бременост ми е и за се се потресувам, годините си го прават своето:sweat:

Septemvri likes this.
  11. Ana-lib

Ana-lib Истакнат член

Не ни симнувај капа. 20 та недела сум бебето до сега го видов два пати, незнам ни дали е се во ред, незнам ни што носам... ништо незнам. Следниот преглед ми е за двеипол недели, па деновите ми се гледаат како години. Дури и во депресија паднав.

Kaetana likes this.
  12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

А не може ли почесто да одите на своја иницијатива? На пример мене мојава ми вика следен преглед за 4 недели,јас си закажувам на 3

13. Ana-lib

Ana-lib Истакнат член

На секој месец имам преглед, ама не ме гледаат секојпат на ехо. Ако нешто недај боже не е во ред тогаш можам да одам на хитно. Инаку неможам кога јас сакам, туку докторката ги закажува прегледите.

Kaetana likes this.
  14. *цветче*

*цветче* Популарен член

Баш затоа и така се изразив, дека стварно ви треба трпение да се издржи меѓу една и друга контрола... Нашето здравство е за нигде, ама штом ме удрат хормоните во глава и свртам некој филм, државно/приватно секако некој ќе те прими, ќе се успокоиш. А кај вас знам ддка немате избор и треба човек стварно од камен да е :doh:

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Исто. Таа си закажува и во текот на бременоста имам 3 еха. Едно во прво тромесечие, едно околу 21 недела и едно околу 28.
    На еден преглед прашав дали може ехо иако прегледот е без, ми кажа може ама треба да си го платиш приватно. Ехото беше 40 евра на приватно.

И ние уште не знаеме пол, ама сега имам во петок преглед (не знам дали е со или без ехо)... Ако не во петок, сега среќа ми е прегледот со скрининг што е, на 21 мај.. па се надевам дека конечно ќе можеме да дознаеме повеќе.

Инаку сабајлево го осетив чукна неколку пати. Прв пат мислам дека вака го осеќам. Нежно ама отсечно.

16. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Здраво девојки, влегувам во 25та, уште 2 недели сум во второ тромесечие. Здравје само да има и се да биде во ред, влегуваме во трето тромесечие :) Ако можам крај на мај да тркнам на 5-6 дена до Грција, оти најблиску, зашто после толку од шетање сами Синко ме мава, денес по тих, само да е добро. Ехо наредна недела, да го видиме бебчо. Поспаност имам уште, од времево и мигрените се плус, желудникот боли, кине, срцево ко на маратон да трчав, тоа се симптомите за овој период, но ќе помине

Софија 88 likes this.
  17. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Zenski help ke pobaram i na ovaa grupa... 7mi mesec sum ovie 2 3 dena od petokot vecerta epten slabo mrda bebusot,neznam mozebi i ic ili jas ne osekam neznam.. 3 4 pati od sinoka taka epten malce kako crevata koga reagiraat pri glad e taka malku osetiv. Ne deka predhodno bese mn aktivna no posle polnok znaese da zamrda kratko no sepak dovolno da se oseti. Neznam me faka nekoja panika maka mi e dane ima nes ... vikend fati pa duri utre sum na pregled a do utre ke puknam od maka mislam, mi se place duri.
    Neznam period e nekoj ili nezz... molam za mislenje vase.

18. Софија 88

Софија 88 Истакнат член

Мила и јас имам такви денови и мене ме фаќа паника, но еднаш кога се погодив на лекар да сум прашав ме виде на ехо и само ми рече кога ти одмараш и тие знаат да спијат и само што го стави ехото да ме провери одма се размрдаа, и разбудија...инаку имам читано дека што поголеми се и имаат помалку простор тие помалку мрдале...така да не се плаши, еве утре прашај си за секој случај, али сигурно не е страшно ништо...

пробај јади благо, мн вода пиј, скокотни ги, погали меше, малку легни на страна или на грб каде би им сметало таа положба и тие тогаш претаат клоцаат, или речи му на сопругот да те изнервира нешто тепаат одма они хахаха...пробај нешто од се ова (fingers):hug:

Mecence <3 and Martka like this.
  19. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Off mila ke puknam mislam samo toa mi e u umot... jadam probav eve dva ekleri so nikogas ne sum ni izela tolku haha. Ke idam sega po koka kola da probam. Se nadevam se e vo red, edvaj cekam utre da dojde mislam ke zaulavak od maka. Fala ti za sekoj sovet :*

Софија 88 likes this.
  20. Flower123123

Flower123123 Истакнат член

Ne se sekiraj, na kraj na 6ti pocetok 7mi znaat poveke da spijat, zasto toj period poveke rasnat i im treba son :) plus potesno e vo stomakot za mrdanje :) ne panici, deneska i jas slabo go cuvstvuvam, nesto se voznemiriv privatno i eve go nema. Koga na majkata i e dobro i i bebce e dobro :)

Софија 88 likes this.