Daj boze da e ko so velis.. mislam deka nervot me fana od mislenje i nervoza..od so mislam na toa mislam deka i ko za inat ne se javuva haha.. fala ti za utehata
Zenski i jas denovive imam mnogu bolki vo stomakot i plus ponekogas i grb me boli ...bev na klinika no kazaa samo da odmaram. Jas postojano lezam i ne znam dali se normalni bolkite ...sega sum 14ta nedela . Vase iskustvo ve molam
Во врска со чувствувањето на бебето ,јас го чувствувам од 13та недела некаде (втора бременост ми е) и сигурна бев дека тоа е тоа. Потоа малку се стиши , а сега овие денови мрдањето е малку по интензивно , но се уште не можам да го наречам клоцање , рано е сепак сум 16+5 Утре сум на преглед , последен пат бев на 3ти април тука во Грција ( во Мк нешто пред Велигден да го видам полот) , па утре ќе видиме дали ќе се потврди како што ми рекоа во Мк дека можеби е женско или па ќе испадне обратно
Како се справувате со нискиот притисок, денеска ми е посебно низок, од утре сум 20 недела. 107 со 43 ми покажа на дигитален апарат и силно ми чука срцето. Ми е страв да не влијае на бебенцето.
И мене ми е низок често и ме боли глава тогаш. До 90/50 или 80/40 ми се спушта и само ми го качува пола лимон исцеден и во него ставам лажиче сол,и главата ми поминува од оваа комбинација. Лошо е на вкус ама делува
И јас на почетокот имав низок притисок гледај да одмораш колку што можеш газирано напиј се една чаша кисела вода или сок нешто солено ако пиеш кафе и тоа помага.немој да се плашиш ништо не влијае на бебето ако веќе треба да го имаш подобро е низок откако висок тој е поопасен во секој случај.секое добро мила
Значи тука некаде сме со бременоста. Јас имам за две недели преглед. Првенствено ми е важно да е се во ред со бебето а исто така ме интересира и полот. Јас не го осеќам сеуште.
Пијам кафе и се качува притисокот. Аконте боли главата и неколку капки лимон мозеш да истискаш во кафето. Апчиња не ни помислувам да земам.
Здраво дечки зза дена,два влагам во 16та недела.Многу сум затната,гонекологот ми одобри оперил капки максимум 7 дена.Денес 3 ден ставам.Освен нив,нит парење,нит солени капки ама ништо не ми помага.Ве молам знаете ли друг лек?Природен,капки?Има ли некој кој земал оперил?Малку се плашам.Имам 42г втора бременост долго посакувана.Чекам резултати од брисеви грло,нос.Крвта пред 10дена проверена освен железо на граница се е ок
Јас бев затната пред 2 недели. Ставав капки максимум 2 пати дневно, (обавезно пред спиење) по препорака на аптекарката дека бев 14та недела. И многу чај пиев . Трае 3-4 дена, спокојно Инаку, дали е точно дека машките бебиња се поактивни и порано може да се почувствува движењето?
Ако можеш ставај Оперил П, за дечиња се . Јас имав затнат нос до крај. Еднаш се разболев до толку што не можев да дишам, на своја рака земав Нозетал зошто ств мислев се гушам веќе. Мене гинекологот не ми дозволи, само рече ептен зорт кога имам Оперил П, зошто се дупло послаби од Оперил, а сепак има ефект. @Darija* многу вода (мислам на повеќе од 2л) + јас пиев по едно шише 0.5 леден чај, некогаш сиренце, а во случај кога ми беше 90/60 , 60/40 легував со нозе кренати... На бебе не влијае, не се секирај, а пулс покачен е нормално. Мене до 130 ми одеше, магнезиум земав и гледав колку што можам да не паничам.
Не поминува носот.Гинекологот ми даде зиртек,некоја алергија во бременост што се јавувала.Малку ми е шубе да го пијам.Ама од доктор е препорачан.
Zenski vcera imav mnogu bolki vo grbot i povremeno i dolniot del od stomakot. Denes sum 15+3 ...dali se normalni bolkite ili treba da se grizam
Здраво девојки. Веќе може и јас да ви се пријлучам овде. Денес сум 14+3. Вчера на бришење во вц забележав бледо розеникава крв и сабајле бев веднаш на преглед. Со бебето се е во ред, но цервиксот ми е скратен и ми препорачаа строго мирување. Пред две недели измерен 4,2 а денес 3,1цм. Правев и урино култура и урина и испадна дека имам инфекција во урината. Сега сум на терапија и искрено се надевам дека ќе биде добро... поздрав и уживајте мешковци
Ке биде добро, штом ти дале терапија ке се спречи да не прави бактеријата штета и понатаму. Не се секирај, и пиј многу течности, брусница, калинка ако најдеш сушена или сок.
Многу се исплашив искрено, ќе видам што ќе биде за две недели сум на повторна контрола. Сега за сега мирувам, лежам си ја пијам терапијата па ќе видиме...
Во иста каша сме, мене пред 3 дена во 20та недела ми измери цервикс 23мм, а требало да е 35мм. Ми даде утрогестан од 200мг 2х1, а на своја рака пијам и магнезиум еднаш дневно. За 7 дена на контрола и ми закажа ЕМГ снимање на стомакот. По снимката ќе видиме дали ќе се прави серклаж. Ми рече тогаш и брисеви ќе ми земе. А денес правев обична проверка на крв и мокрача,во мокрачата бактерии и покачени леукоцити. Утре ќе правам уринокултура па ќе видиме што ќе биде.... ах кај е 9ти месец...
И јас исто со уринарна инфекција и чекам резултати од брисеви и урино култура за да видеме како ќе ја продолжиме терапијата... Не ми е јасно од кај тие инфекции и бактерии...? Далеку е 9 ти, ама ќе буткаме некако