Decki nekoj od vas info za bakterija ureaplazma ??? Mi ja Najdoa vo bris megutoa e rezistetna na tie antibiotici sto se dozvoleni za trudnici ??? Kolku e opasna bakterijata ???i za odmivanje so oktanisep lek ??? Nekoj iskustvo so ova
Ima barem 3antibiotici Koi ti Se dozvoleni da gi primash vi bremenost za da Se izleci bakterijata;Zavisi koja nedela si. Mene od 12+3 mi davaa eritromicin I oralno I vaginalno+lindacin preku vena
Znam za eritromicin Ama Kaj mene na biogram stoi déka bakterijata e rezistetna na nego..neZ kolku e opasna bakterijava ? I mi rekoa so oktanisept da se Mijam
Ne e "Ubava" sekako,Zavisi od organizmot, jas 2meseci ja lecham. I neopenetran vaginaleti I sumamed, Toa bese drugata kombinacija, a I pancef bilo vo igra(ovie se megju najjakite antibiotici), odi si odma kaj matichniot sekako za terapija. Za odmivanje ne mi dadoa nisto
Jas se konsultirav so 10 ginekolozi I privatni I od Klinika I od sistina I mi rekoa nikako antibiotic a na biogramot za bakterijata stoi déka e rezistetna na tie lekovi nezz veke so Koj da Zboram
Pa kako mene so Eritronicinot mi pomina, baska i kandida imav i taa ja nemam sega. Skroz sum cista bez ni edna bakterija sega, a cela bremenost se macev so kandidata i vo 8mi mesec ureaplazmata ja dobiv. Mene koga mi gi prepisa tie antibiotici mi pokaza nekoj dokument deka Ertromicinot moze da se koristi vo bremenost, prvo po tel mi kaza dojdi Sumamed da ti prepisam, ama koga otidov kaj nea rece nema da ja izlecime so Sumamed... Eritromicinot se 20 tableti i se pijat dva pati na den... :/ Neznam stv sto da ti kazam, so odmivanje samo da ne ne ja izlecis...
Инаку добро терам, нема лошење, ниту во првото тромесечие, ниту сега. Мене ми препишаа една вагиналета Полигинакс, како потребна за извесно присуство на кандида.Некако за мене лично и најефективен е Полигинакс. Канестен и кантарионките не баш. Останато немам користено. Туку со килата добро се држев до скоро...а сега само напред одам.....солидно напредувам се смеам ама за плачење да не ми биди работава. не дека посебно јадам многу, ни дека не се движам, на работа сум постојано во движење, но можеби затоа што не сум во класично движење-пешање секој ден по саат барем....кујзнае ....
Инаку оваа недела почна ненормално да ме чеша цело тело и тоа посебно навечер кога ќе си легнам да спијам, мртва уморна и баш тогаш почне да ме чеша стомак, гради, раце... Купив една крема од dm за стрии и се мачкам секој ден, па белки ќе имам среќа да не ми се појават стрии. Пред една недела бев на преглед за даунов синдром и приска 1 и се е во ред, си го видов бебушот, пораснал и е многу разигран ич не беше мирно додека го гледавме на ехо За полот мм ја отече докторката да ни каже, ама рано било не била сигурна и рече да си чекаме наредниот преглед за најсигурно.
Ова второво тромесечие некако полесно за сега од аспект на лошење и мириси. Докторката ми препорача и овој месец да лежам на грб со подигната карлица со цел да се поткрене плодот кој е поставен пониско од што би сакале да е. Иако се осекам далеку подобро, сепак лежам по 3 часа денот најмалку. Знам дека е рано за да мрда, ама како едвај да чекам да промрда за да се свестам дека стварно сум бремена Во однос на кожата, секоја вечер се мачкам на цел стомак со ладно цедено кокосово масло, а два пати неделно цело тело. Малку ми се здосади мирисот, ама ми е страв да купувам креми кои имаат состав со бројки. Веќе пишав и во другата тема за перницата за спиење, се изодморив и ја изнајавав, а и сопруг среќен дека не го буткам у спиење Пол уште не се знае, за две недели сум на скрининг па може ќе ни кажат.
Јас бидејќи го менав матичниот гинеколог од претходниот т.е. претходната не бев воопшто задоволна во 12 г.н. ни го измери немала шо да мери ми рече (поточно немаше на шо да мери ехото партизанско му е)ни брисеви ми зеде му се виде како да имам згрудена крв и ако ми земела брис ќе сум прокрварела и мајчина книшка не ми отвори на крајот отварала то за да ме држи....ама на време ја шутнав. Минатата недела бев кај друг гинеколог одма книшка ми отвори го измери нухален набор 1.80 други испитувања нема потреба и онака не сакав да правам ПРИСКА. Според ултра звукот сум 1недела помалку бремена 15+2 затоа што циклусот ми трае 35 дена а според циклусот сум 16+2.Ми зеде и брисеви ни прокрварев ниту па спомна дека има можност од нешто такво ко ме гледаше на ехо.АААА и ми рече дека е женско ама наредниот пат посигурно ќе се знае.Одвај цекам пак да си го видам бебувчето на ехо Извинете на долгиот пост ама ова е целото мое досегашно искуство
Трудници како сте.Ние добро сме, тераме 18 недела, ни кажаа дека носам девојче, се е во ред.Меѓутоа оваа недела по втор пат ми се случи вртоглавица, светки пред очите, гадење.Обично насабајле.Цел ден потоа ми е за никаде, ми се поврака.Не знам дали притисокот се снижува или покачува.Носев холтер за притисок и не покажа некакви енормни покачувања, освен во моменти на напор, во мирување беше 110/60.Хемоглобинот е 110, можеби е низок ама не е ненормален за бременост.Страв ме фаќа од висок притисок.Дали имате вакви вртоглавици.
Јас имам проблеми со притисокот, 19-та недела сум. Вртоглавици лом, многу ме нервира. Денес ќе одам да ми закажат во Центар за хипертензија, па ќе видиме што ќе направиме! Ќе пишам обавезно, можеби ќе му се најде на некого!
И јас сум иста...тераме 16 та недела,ама вртоглавици и главоболки огромни.притисокот стандард за мене 90-60 дури и понизок.Туку да пешачам можам,се е добро иако после јајници ме болат.Но штом застанам,на пример во маркет на каса одма паѓам или колабирам.незнам зошто...
Во таа фаза од бременоста (17-18 ), докај 22-23 недела и мене тоа и се случуваше на секое станување, седнување, па дури и онака во одење знаеја да ми излезат светки пред очите и да ми се стемни скроз. Притисок ок, хемоглобин ок- значи не беше тоа. Трае неколку моменти, и потоа се враќаш во нормала полека, самошто гадењето отпосле останува. Ама после 23та (терам 27ма), дали еднаш ми се има случено, значи- нормално е , немој да се секираш
здраво како сте јас сум 22недела неколку дена го осекав по малку бебето како се движи во мене но еве сношти и денес немам осетено движенје незнам зошто ама ми е мн неубаво така се навикнав да го осекам и сега се плашам ја прашав докторката и ми рече дека во 22 недела мози да се осека бебето ваше искуство
Доколку ти е на мисла можеш да се консултираш со докторката, но еве јас во тие недели ептен ретко го осеќав бебето и исто како тебе некогаш едвај ќе го осетам некогаш воопшто неколку денови не го осеќам, ама после дури од 24-25 г.н почнав да го осеќам секој ден и тоа само кога мирував и тоа нежни допири, така да секој си е различен
Јас ова моево го чувствувам уште пред 3 недели ( сега сум 22+2) ,многу е интересно ,ако шетам - мирно е ,ако седам ил лежам ,почнува да клоца. Сигурно ми вели Мрзо една оди прошетај ме уште малку
Devojki, kje mozete li da mi kazete skriningot vo 20-22 nedela sto se pravi, koi se cenite po privatnite kliniki, a koi vo bolnicite, konkretno za Skopje me interesira?
Пред 3,5 години бев во ремедика кај Адамова на скрининг и чинеше 3000 мкд, доколку правиш приска +3000мкд - но за мене парите за приска се џабе потрошени - скринингот е доволен доколку го прави доктор кој си ја знае работата, мислам дека и во Систина беше слична цената максимум 4000мкд да е (оди кај Панчевски ако се решиш за Систина). Ако можеш закажи си на ГАК скрининг кај Др.Даниела Јованова она ми е најдобра а нема да се потрошиш, некои доктори можат да ти направат глуп непотребен муабет кој само ќе те вознемири - како на другарка ми кога некоја млада докторка и искоментирала на сам скрининг дека на бебето му била голема главата или како мојот екс матичен во 37 недела кога мислеше дека бебето има проблеми со бубрезите па ќе требало одма после пораѓај да му се прави операција - а изјавата немаше врска со вистината, туку со нивната нестручност за ехо преглед. И Глигор Тофовски на ГАК е ок, ама Даниела ми е совршенство.