Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ti blagodarm mnogu;) A na Gak bez kartoni kolku e cenata dali znaes?

2. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Јас за првиот скрининг бев во Систина кај др. Снежана Адамоска, сега за вториот пак ќе одам во Систина, и како најдобар за овој вториот скрининг ми го препорачаа др. Павле Димчев и кај него ќе си го закажам прегледот.

На awl и joy1 им се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.105
    И јас одев кај Адамовска и Димчев.

На Angel.Heart му/ѝ се допаѓа ова.
  4. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Во ГАК е реално многу тешко со термини, ако отидеш во 20 недела да ти закаже матичниот преку МОЈ ТЕРМИН, ќе добиеш термин во 25та недела! Јас двапати го превев скринингот: еднаш кај матичната (се беше во ред), и уште еднаш во Ремедика кај Котларова (според матичната практиката нејзина била овој скрининг да се направи двапати). Кај матичната (која е лиценцирана да прави 4Д прегледи и има таков апарат) ме чинеше 1000 денари, а во Систина и Ремедика скринингот е по 3500 денари. Обичен ехо преглед во приватниве е 2000. Поздрав ;)

5. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    јас сум 22 недела и матичната не ми спомна никаков скрининг или не е за сите трудници тоа ?

6. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    Колку што јас знам, двата скрининга: во 12 и 20-23 недела се задолжителни за сите трудници и се многу важни. Така до сега сум слушнала и од лекарите и од сите трудници овде.

7. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    во 12 недела правев приска скопје во државната болница резултатот беше добар и не ми реќе докторката дека треба во 22 недела пофторно да правам на контрола бев тоќно во 22 недела не ми кажа ништо

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.527
    Допаѓања:
    288.913
    Првиот скрининг е за да се отфрли присуство на даунов синдром, а вториот скрининг е за да се провери правилниот развој на внатрешните органи.
    Постои и трет скрининг кој е само потвдра на понатамошниот правилен развој и набјудување на правилниот развој кој бил установен на вториот скрининг.
    Овој втор скрининг е помеѓу 19-22 недела.
    Детално се мери секоја коска(раце нозе), орган на бебчето(срце, мозок, желудник...).

На mdenkov му/ѝ се допаѓа ова.
  9. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    сето тоа мене матичната на секој преглед ми го мери ? а дали можат матицните тоа да го мерат ? или треба да се оди кај други доктори?

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.527
    Допаѓања:
    288.913
    Мерењата кои се обавуваат при нормалниот термин се разликуваат од мерењата обавувани при овој скрининг.
    Се навлегува во детали дали срцето е правилно развиено и постоењето на коморите, потоа не само мерење на главче туку дали хемисферите се правилно развиени, (отсуство на вода), истата постапка за секој орган..се навлегува во детали а не само површинско мерење на димензиите.

Најголемиот дел од девојките бараат второ мислење од специјалист (најчесто по првиатниве клиники), кој е сепак малку постручен и посветува далеку повеќе внимание при обавувањето на овој преглед.
    ЈАс лично не ги обавував прегелдите во македонија, па не можам да ти препорачам конкретно име, ама девојките сигурно ќе ни се приклучат во дискусијата и ќе споделат искуство од докторите кои они ги посетиле.

11. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Го мерат и матичните, но дел од нив препорачуваат да се побара и второ мислење, негогаш заради понов апарат, некогаш заради лична сигурност. Јас бев кај Димчев во Систина минатата недела (21+6), ми кажа дека се е ок, немаше многу муабети, ама па и не беа потребни штом се е во ред :) Димчев ми рече дека препорачуваат уште еден ваков преглед за 6-8 недели, ама ќе видиме до тогаш дали ќе одам и кај него или само кај мојата.

На verena му/ѝ се допаѓа ова.
  12. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    ке му речам јас на матичната ако можи во 28 недела да ме пушти пак ск бидеки не сум од скопје а скопје правев приска 1 да ги направам двата скрининга заедно

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    @monik55 ajde mila prefrli se tuka vo ovaa tema od denes, 14+0 yupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D

14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Napreduvame mila bravo ,kolku brzo leta vremevo ti kako so?Jas vcera imav bolki vo stomakot legnav I mi pominaa ama mnogu se isplasiv sama sum so kriva celo vreme sum navaka nataka ko da nesum trudna I mnogu bev nervozna se derev ko luda, denes veke sum super i ke odmaram cel den:* :*

На mdenkov му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mdenkov

mdenkov Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    619
    jas bidejki odam na rabotam i stojam 8h,posle toa obavezno imam bolki vo stomakot,me fakaat grcevi vo nozete i taka, legnuvam koga mozam i ke mi pomine

На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ajde nema zalenje, koja na rabota, koja doma so deca i eden kup domasni obvrski, minuvaat denovite, nedelite pa i mesecite i kje bide se kako sto treba, bez grizi zenicki ;)
    I jas ako pocnam samo kje vi se zalam sekoj den mi e veselo po doma so moeto besno hulugance ama nema drugo, se e vo sklop na zivotot i samo zdravi i zivi da sme pa se kje si dojde na svoe mesto. Ve pozdravuvam od mojot ogromen krevet i za nekoja minuta se pustam vo son. Imajte ubava i prijatna vecer milicki :*

На mama89, monik55 и mdenkov им се допаѓа ова.
  17. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Девојки јас сеуште повракам секој ден. До сега изгубив 5 кг. Уф мачно ми е секој ден и се ми смета и само го малтретирам мојот напатен херој. Вчера малку и го тепав и така.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Баш вчера те мислев каде си:?: бидејќи подолго време не сум те видела да не посетиш во труднички муабети:?:
    До каде стигна? Која недела си? Се надевам дека ќе ти поминат мачнините во вториот триместар:x
    За килажата не се секирај, ништо страшно не е, нормално е сите што повраќале ослабнале:mm:
    Те гушкам:hug:

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Останав без лап топ, па за тоа ме нема. Веке сум 13 недела. направив приска се е супер, арно ама мачниниве не ме оставаат.
    :hug: :*

На mdenkov и <3 pleza4e <3 им се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Леле мила и моето маже си го крка цело време ама ке не истрпат сега хормони ни работат плус на нас свадбата нисе ближи возбудена нервозна дали се ке биде ке биде на време средено.

На mdenkov и okcenzi им се допаѓа ова.