Јас за првиот скрининг бев во Систина кај др. Снежана Адамоска, сега за вториот пак ќе одам во Систина, и како најдобар за овој вториот скрининг ми го препорачаа др. Павле Димчев и кај него ќе си го закажам прегледот.
Во ГАК е реално многу тешко со термини, ако отидеш во 20 недела да ти закаже матичниот преку МОЈ ТЕРМИН, ќе добиеш термин во 25та недела! Јас двапати го превев скринингот: еднаш кај матичната (се беше во ред), и уште еднаш во Ремедика кај Котларова (според матичната практиката нејзина била овој скрининг да се направи двапати). Кај матичната (која е лиценцирана да прави 4Д прегледи и има таков апарат) ме чинеше 1000 денари, а во Систина и Ремедика скринингот е по 3500 денари. Обичен ехо преглед во приватниве е 2000. Поздрав
Колку што јас знам, двата скрининга: во 12 и 20-23 недела се задолжителни за сите трудници и се многу важни. Така до сега сум слушнала и од лекарите и од сите трудници овде.
во 12 недела правев приска скопје во државната болница резултатот беше добар и не ми реќе докторката дека треба во 22 недела пофторно да правам на контрола бев тоќно во 22 недела не ми кажа ништо
Првиот скрининг е за да се отфрли присуство на даунов синдром, а вториот скрининг е за да се провери правилниот развој на внатрешните органи. Постои и трет скрининг кој е само потвдра на понатамошниот правилен развој и набјудување на правилниот развој кој бил установен на вториот скрининг. Овој втор скрининг е помеѓу 19-22 недела. Детално се мери секоја коска(раце нозе), орган на бебчето(срце, мозок, желудник...).
сето тоа мене матичната на секој преглед ми го мери ? а дали можат матицните тоа да го мерат ? или треба да се оди кај други доктори?
Мерењата кои се обавуваат при нормалниот термин се разликуваат од мерењата обавувани при овој скрининг. Се навлегува во детали дали срцето е правилно развиено и постоењето на коморите, потоа не само мерење на главче туку дали хемисферите се правилно развиени, (отсуство на вода), истата постапка за секој орган..се навлегува во детали а не само површинско мерење на димензиите. Најголемиот дел од девојките бараат второ мислење од специјалист (најчесто по првиатниве клиники), кој е сепак малку постручен и посветува далеку повеќе внимание при обавувањето на овој преглед. ЈАс лично не ги обавував прегелдите во македонија, па не можам да ти препорачам конкретно име, ама девојките сигурно ќе ни се приклучат во дискусијата и ќе споделат искуство од докторите кои они ги посетиле.
Го мерат и матичните, но дел од нив препорачуваат да се побара и второ мислење, негогаш заради понов апарат, некогаш заради лична сигурност. Јас бев кај Димчев во Систина минатата недела (21+6), ми кажа дека се е ок, немаше многу муабети, ама па и не беа потребни штом се е во ред Димчев ми рече дека препорачуваат уште еден ваков преглед за 6-8 недели, ама ќе видиме до тогаш дали ќе одам и кај него или само кај мојата.
ке му речам јас на матичната ако можи во 28 недела да ме пушти пак ск бидеки не сум од скопје а скопје правев приска 1 да ги направам двата скрининга заедно
Napreduvame mila bravo ,kolku brzo leta vremevo ti kako so?Jas vcera imav bolki vo stomakot legnav I mi pominaa ama mnogu se isplasiv sama sum so kriva celo vreme sum navaka nataka ko da nesum trudna I mnogu bev nervozna se derev ko luda, denes veke sum super i ke odmaram cel den
jas bidejki odam na rabotam i stojam 8h,posle toa obavezno imam bolki vo stomakot,me fakaat grcevi vo nozete i taka, legnuvam koga mozam i ke mi pomine
Ajde nema zalenje, koja na rabota, koja doma so deca i eden kup domasni obvrski, minuvaat denovite, nedelite pa i mesecite i kje bide se kako sto treba, bez grizi zenicki I jas ako pocnam samo kje vi se zalam sekoj den mi e veselo po doma so moeto besno hulugance ama nema drugo, se e vo sklop na zivotot i samo zdravi i zivi da sme pa se kje si dojde na svoe mesto. Ve pozdravuvam od mojot ogromen krevet i za nekoja minuta se pustam vo son. Imajte ubava i prijatna vecer milicki
Девојки јас сеуште повракам секој ден. До сега изгубив 5 кг. Уф мачно ми е секој ден и се ми смета и само го малтретирам мојот напатен херој. Вчера малку и го тепав и така.
Баш вчера те мислев каде си бидејќи подолго време не сум те видела да не посетиш во труднички муабети До каде стигна? Која недела си? Се надевам дека ќе ти поминат мачнините во вториот триместар За килажата не се секирај, ништо страшно не е, нормално е сите што повраќале ослабнале Те гушкам
Останав без лап топ, па за тоа ме нема. Веке сум 13 недела. направив приска се е супер, арно ама мачниниве не ме оставаат.
Леле мила и моето маже си го крка цело време ама ке не истрпат сега хормони ни работат плус на нас свадбата нисе ближи возбудена нервозна дали се ке биде ке биде на време средено.