Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Да се пријавам, јас сум 40 недела цервикс никогаш не ми мереле, барем вагинално. Кога го прашав докторот рече дека се гледа и на обично ехо дали има потреба од мерење..

Babyiscomming and Jana06 like this.
  2. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Pies li nesto za zelezo?mene hemoglobinot mi e 128 za prv pat vo zivotot se mi bese pod 100

3. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Уште не, минатиот мрсец железото ми беше 23, овој 12. Ќе видам сега во вторник што ќе ми каже ама почнав повеќе цвекло, морков, лимон, сакам природно да го подобрам

Butterfly1107 likes this.
  4. Bebac

Bebac Популарен член

Не. Утре ќе одам да ми препише рецепта.

5. Dana31

Dana31 Истакнат член

Imam nekolku prasanja...denes bev na prv skrining 12 nedela sum... Nuhalna koska izmerija 2.8. Mi kazaa deka nad 2.5 ima visok rizik za Downov sindrom. Vednas napravivme Nifty test,sega treba da cekam 10 tina dena za rezultat. Dali nekoja od vas imala slicno iskustvo? Vo panika sum,si placam cel den...

6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Немам такво искуство, но ти го разбирам стравот веројатно и јас би била истата на твое место. Сепак, пробај да не паничиш пред време зашто сега најмалку што му треба на тоа кревко душиче е стрес. Колку години имаш, имаш ли таква историја на болести во фамилија, кај кого правеше скрининг? Не е крај на светот.
    Ќе ти раскажам една вистинска случка што се надевам ќе те смири барем вечерва. Другарка моја во втората бременост и кажаа дека детето има Даунов синдром врз основа на преглед на ехо. Го абортираше - нејзин избор не судевме. Останува пак бремена и дијагноза иста. Си рече ќе го чувам, така ми било пишано. Си го роди детето и нема ни Д од Даунов синдром. Лекарска погрешна проценка.
    Не очајувај, почекај ги резултатите и пробај овие 10 дена да бидеш појака, пиј си б комплекс, шетај, дружи се.

kavadar4anka and BY<3 like this.
  7. BY<3

BY<3 Популарен член

Да ве прашам дали ве болат колковите во второ тромесечие?
    Јас сум 25+3 и оваа недела дури куцам од што ме подболува левиот колк :doh:
    Дали има некое чаре да се потсмири болката?

Филотеа likes this.
  8. dunika

dunika Форумски идол

Да,ме болат од спиење на страна,некогаш ко расштрафена одам наутро:D
    Магнезиум пиј,друго чаре не знам,не е страшно и не е постојано.

@Dana31 немам искуство,ама да ти кажам да не паничиш,ке биде се во ред:hug:

BY<3 and 0ли like this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

@Dana31 Јас би отишла на уште едно мислење, чисто да види и некој друг. Жал ми е што поминуваш низ ова, верувам дека ти е претешко :( За жал, бременоста е и прекрасно нешто, но и многу стресна состојба. Обиди се да се смириш, иако знам дека е и тоа многу тешко, но за бебенцето што е во тебе пробај да си го одвлекуваш вниманието.
    Нифти правевме и ние, во вторник ми зедоа крв, во понеделник веќе имавме резултати. Можеби и порано од 10 дена ќе би стасаат.
    Ја пуштам сета среќа да биде сè во ред.
    Мене од прво тромесечие ме болат, од првиот ден кога почнав да спијам на страна. Едвај спиев на почетокот, со офкање во сон се вртев и стопати сонот ми се кршеше. Сега некако изгледа се навикнав и се тешам дека помалку болат, но болат двете страни.
    Магнезиум пиеш?

Ве молам кога пишувате нешто, пишувајте и која недела сте.

kavadar4anka and BY<3 like this.
  10. Dana31

Dana31 Истакнат член

Искрено немам желба и сила за ништо,прв пат гледав позитивно на нештата и останав толку разочарано.Знам дека има шанси се да е ок, ама не можам да се правам Пинк Пантер и да гледам се розево кога на мене душа ми плаче. Во Систина го правев скринингот,ме гледаа Лазаревски и Петровска...Затоа и не отидов во друга установа. Не верувам дека и двајцата грешат,што да се залажувам.Времето мислам дека ке ме убие,плус идат празници а се беше толку убаво и бевме среќни... И што ќе им кажам на блиските што знаеја и на керка ми што има 8 години која толку со радост го чека бебето?!?!?!

bibiiii likes this.
  11. BY<3

BY<3 Популарен член

@dunika @Оли Да да пијам и магнезиум ама изгледа ке мора да си трпиме некогаш :D ама ајде се за нашите најмили ќе помине (fingers)

dunika and 0ли like this.
  12. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Да ве прашам дали некоја од вас имала протеини во урина?

Last edited: Dec 20, 2019
  13. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Здраво идни мамички...Имам едно прашање дали некоја од вас имала ниски тромбоцити во бременост..Јас сум 21+3 и на последната крвна слика ми беа ниски тромбоцитите матичната ми трче дека ако не ги качам над 100 ќе ми даде инекции затоа што сум можела да искрварам на пораѓај..

14. 0ли

0ли Форумски идол

Минатиот месец имав трагови од протеини, а после еден месец кога проверив, немаше ништо.
    Што ти пишува на резултатот кај протеините?

Nairobi88 likes this.
  15. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Резултатите беа многу чудни, кај протеини стоеше +/- се јавив да прашам што значи тоа ми кажаа дека се најдени мали вредности т.е. трагови. Читав дека протеини во урина е знак за прееклампсија, но ги немам другите симптоми (отоци и висок притисок)... Сепак сум загрижена, еве сега ќе носам пак урина. Инаку 26н4д

16. Andra

Andra Популарен член

Ниски или високи.Јас имав многу ниски во првата бременост.многу отекував и после пораѓај примав албумин.Провери ги преку крв вкупни протеини.

Nairobi88 likes this.
  17. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Референтна вредност е да нема воопшто, кај мене има мали вредности. Кога ти почнаа отоците? Се беше во ред со бременоста или настанаа некои компликации заради тоа?

18. Andra

Andra Популарен член

Отиците од 5 месец,близначка бременост и се боцкав и со клексани имав високи д димери.

19. Nairobi88

Nairobi88 Истакнат член

Сега ги добив резултатите од урина од Синлаб, одлични се не се пронајени протеини. Во бременост често може да има лажно позитивни/негативни вредности заради исцедок, употреба на вагинелети и слично. Како и да е сега сум помирна.
    @оли , @Andra фала на одговорите

Butterfly1107, 0ли and Andra like this.
  20. Andra

Andra Популарен член

Во случај пак се појават може и преку крв во авицена 100 ден е анализата на вкупни протеини.