Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. lovely12

lovely12 Популарен член

Јас на почетокот споредував и биотрк излезе поточна лабараторија. Оти ми излегоа во болница и биотек 170, а трансфузија 1100... и затоа на биотек и верувам

Butterfly1107 likes this.
  2. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Ццц немам коментар! Јас изгорена од Авицена, не сакам да стапнам таму 2 години скоро, си одам во син лаб демек добри биле. Разочарување скроз. Јас незнам што прават и што мислат лабараторииве :@

Butterfly1107, Taptapy and eta like this.
  3. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Да ти кажам искрено да си земеш упат за на трансфузиологија.Зошто Авицена веќе никогаш.Ова им е втор пат претходно со тсх ми се случи исто каде што следниот ден отидов во ординацијата кај што одам за тироидна и им ја кажувам работата викаат не им се во ред апаратите.Во рок од еден ден тсх во авицена ми излезе резултат 4 а ваму 2 .И тоа примав покачена терапија.Сега еве исто пак 1800 со 1100.Не дека ова 1100 е ниско ама пак не се споредува гледав дека во второ тромесечје до 1200 некаде се димерите а во трето до 1700.На контрола сум во вторник ама ќе пробам да се чујам со докторот да му кажам па што се мора мора се.

monka_bonbonka and NNK19 like this.
  4. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Само димери е 800 денари

NNK19 likes this.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Сега во бременост испитував во доста лаборатории. Д димери и хемостаза испитував на Трансфузиологија и Ремедика и имав исти резултати и крвна слика на Трансфузиологија и Синлаб со исти резултати. Така да, овие 3 лаборатории според мене се добри.

eta and monka_bonbonka like this.
  6. Taptapy

Taptapy Истакнат член

Кажи ми д-димери и хемостаза комплет колку е во Ремедеика?

7. Zuza28

Zuza28 Истакнат член

Здраво женски.
    И јас официјално да се пријавам во темава. До сега пишував во поддршка и спонтан, но конечно сум за тука.
    Поради мојата неубава историја уште сум преплашена и покрај тоа што ја терам 16та недела, скоро 17та и сега за сега е во ред.
    Правев и нифти,ок е.
    Секоја недела по нешто има да не седам раат иако генерално добро се чувствувам па затоа да ве прашам.
    Сега најново нешто што не ми дава мир е болка долу меѓу нозете што ја опишувам како да сум возела точак мн долго време. Кога седам и лежам немам ништо. Болката е во одење, вртење во кревет итн. Сабајле исто немам мака ама после работа и седење долго, не ми е баш пријатна. Пијм магнезиум 2 пати на ден ама не ми помага којзнае колку.
    Сакав на преглед за недела ипол, бидејќи бев пред недела ипол, бебечето си беше таман и горе. Цервикс ми мереа во 12та недела, беше 43, ми рекоа наредно во 18та ќе ми мерат.
    Ќе одам поскоро од недела дена ако стане алармантно ама дали некој ја имал болкава во препони и срамна вака рано?

8. monka_bonbonka

2500

Taptapy likes this.
  9. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

Јас приватни лабс НЕ ВЕРУВАМ ,поради лошо искуство. Си одам во Систина , а лабс исклучиво на државно .И не сакам да правам споредби. Вчера на трансфузија проверував Д димери и хемостаза. 26г.с. сум
    И д димери ми е 751.59 (реф.вредности 0-500) со доктор се уште немам направено консултација. Но сметам дека е ок.

Meckicja likes this.
  10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Сите ги гледаат само Д Димери. Реално, хемостазата е таа што обично прави проблем.

eli25, 0ли, monka_bonbonka and 2 others like this.
  11. eta

eta Популарен член

Мене најмногу ми го гледаат активно парцијално време. Ми рекоа дека тој бил најбитен. И гинекологот и трансфузиологот.

12. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

И кај мене исто, димерите 3 пати по ред ми се 500, но имам скратено активирано парцијално време, и ми ја продлжуваат терапијата

0ли and eta like this.
  13. eta

eta Популарен член

И кај мене од трите фактори на хемостаза тромбинското време ми е постојано пониско, најниска референтна вредност е 16, а мене ми е 12. Другите ми се добри, исто и д-димерите.
    Но, докторите ми велат дека нив им е битно само активирано парцијално време.
    Јас примам клексани заради вродена тромбофилија, и до крај ке треба да ги примам.

0ли and Alishan30 like this.
  14. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Screenshot_20200307-160546_Messenger.jpg
    Ај ваше мислење,Тања вели во нормала се ама читајќи ме фаќа страв дане треба да примам терапија,а Д димерите се 450

15. Taptapy

Taptapy Истакнат член

monka_bonbonka likes this.
  16. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Анета убаво би било мислење и од трансфузиолог да имаш, пример за мене ќе ти пишам.
    Имав високи димери при првото инвитро до 1400, неуспешно, несмеам аспирин да примам оти крварам од него. Заради циркулацијата морав да примам фраксипарин, но покасно ми го вклучија, дури по позитивен тест.
    И затоа овој пат примав уште од втор ден на циклус, пред трансфер, до 12 недели обавезно ќе примам, може и до крај.
    Битна е и фамилијарната анамнеза, затоа битно е и трансфузиологот да каже дали треба или не фраксипарин.
    Кај мене мора заради хиперкоагулабилна состојба и ризик од тромбоза, и во фамилија имам мозочни удари околу мојата возраст на мои блиски.
    Имам ризик и затоа морам да ги примам.
    Да смеев аспирин бидејќи немам мутации немаше да примам фраксипарини, но морам бидејќи само тие не ми прават крварење.

0ли, eta and kukla21 like this.
  17. monka_bonbonka

Тоа под хемостаза спаѓа?

18. eta

eta Популарен член

Да, едно од трите фактори на хемостаза.

monka_bonbonka likes this.
  19. monka_bonbonka

Истото го чувствувам сега. Овие 3 дена. Но го чувствувам скроз доле, кај папокот сеуште не. И што испадна на крај? Тоа е тоа или? И јас незнам дали се бебињата ...^_^18+ сум

Thallia and eta like this.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Епа бебињата се :)
    Прво се нежни удари,а после ќе осетиш посилен и ќе знаеш дека тоа е тоа :)
    Исто и јас сум била 17-18та тогаш...ах ми фали тоа чувство:inlove:

eta and monka_bonbonka like this.