LenaNela imame ist termin 23 dekemvri, nosam devojce pa kje se druzime Sakav da prasam koga e najdobro da se napravi vtoriot skrining?
Super si najdov snajka sekako deka ke se druzime.Mene veke maticniot mi zakaza datum za skrining vo GAK drugiot mesec i togas ke bidam negde 21-22 nedela
cestitki mila, jas licno tesko go podnesuvam zeskoto-non stop mi se vrti-od tolpo na ladno mesto mi e prav uzas,ama ete moram da izdrzam dodeka sum na rabota iskreno ova so presmetkite od posledna menstruacija malku me buni,deka i prvo dete mnogu raboti ne mi se bas jasni eme i mene kako na @monik55 terminot mi e 8januari ,e sega jas tocno si ja znam datata koga sum ostanala bremena a toa e 17april, a neli doktorite ne vodat po posledna menstruacija-taka da ne mi e bas jasna presmetkata,
Па и јас се чудам и мислам ама и на сите апликации ми полсжува 8 јануари.Ти мила како си како си како напредувате?Јас сум утре на контрола па ваљда ке ми кажат штое нестрпливи сме веќе
Епа нивната пресметка е поточно, се смета од создавањето на јајце клетката таа е прва па после доаѓа господинот и оплодува сега мислам појасно ќе ви биде и мене на старт ми беше збунка рачуницата. Затоа се смета од последна менструација бидејќи тогаш одприлика се создава јајце клетката.
Се рачуна од последната менструација, од месецот одземете три, од денот на последната менструација додадете седум. Пример последна менструација 20 мај, 20+7= 27 5( мај)-3=2 Термин 27 фебруари.
Еве пример кај мене пм е 05.04. И како термин ми го води од 27.12. до 24.01 , значи од кога ќе се влези во 38ма гест.недела до 42 г.н. е очекуван термин, а како сееден дарум од нив ми е 12 јануар. Има многу каллуларори на нет, можеш да си направиш својж и ти нудо опција од денот на пм или од денот на зачнување. Е сега и јас го знсм денот на односот но точен ден на зачнување не знам, може истиот може по три дена. Мада горе долу по калкулаторите точно е, плус последните месеци ќе одиш почесто на прегледи па и ссмиот доктор ќе ти навести до каде сиж зрела пострлкс, помслку плодова вода и сл.
Duso deneska umrev na rabota,mnogu mi bese loso i 1h porano izlegov,mislam racete i nozete mi se poduvaa i mi se vrtese,se tresev celata- kapak na se ,stomakot me skina od bolki,ama custvuvam vnatre kako me boli epten niskoto dole,neznam ni jas samata kako da opisam vnatre mislam nesto so cekan da me udira,i eve od strav i panika lezam i si placam doma.Ajde pls nekoe iskustvvo i drugite ako imale da mi pisat
Незнам мила што може да биде и мене ноќеска кога се вртев во спиење ме болеше.Одмарај сега и ке помине
Мила ако ти продолжат болките до поручек оди на болница нека те видат. На сето жешко и во движење ништо чудно. Ако имаш при рака напиј се магнезиум и бедоксин. Јас сум голем паничар и последнава недека два пати трчав на преглед од паника, и мене ме болеше мнпгу коската долу и цела кичма, и ми течи ко вода нешто и сумуште во паника. Денес особено ми се врти гледсм ѕвезди баш тскс ми е и ми зујат ушите, а до 10 вечер сум сама со две деца.
I jas sum istata so bolkata,duri od strav i neznam veke kaj me boli,inaku primetiv deka od tie 7h na rabota stoejki vo market na kasa,ako ne odmaram da sednam, me boli stomakot,e denes se mi se sobra naednas,i losenje i se poduav vo race/ noze i stomak me boli....abe za remont sum celata
Lele mamicki sto e so ovie bolki i mene dva dena me boli dole niskoto ama onaka kako da ke mi ispadne nedaj boze a jas po cel den skoro samo lezam bidejki ne sum na rabota vikam da ne panicam ama ako prodolzi i utre pravec doktor
nemoj da panicis malce poveke ke osekas pritisok dolu i bolki, e sega tie bolki dokolku se podnoslivi napijse magnezium i odmaraj . Sepak se dve poinakva tezina e ,a ako ne pominuva odi pravo na doktor , inace dali doktorkata ti rece da odmaras bidejki se bliznaci ili ne ?Mene pocna mnogu da mi tezi stomakot ama sepak doktorkata ne mi rece strogo da miruvam samo da ne se preimoruvam , i pijam 3 pati mg plus i mnogu pocnav da jadam
Pa bidejki jas prokrvariv do 13nedela strogo mi kazaa da miruvam da mine rizicniot period megutoa koga bev na skrining vo 13mi rece sega mozes da se dvizis ama umereno da ne preteruvas i celata bremenost mnogu da vnimavas da ne krevas tesko da ne se navednuvas premnogu ednostavno da se pripazuvam bidejki bliznackta bremenost sama po sebe e rizicna bremenost i jas sum panicar prva bremenost mi e po pat na invitro posle teska borba so sterilitet...
Denes kako si? Podobra si? Cuvajse dobro ti rekla doktorkata bliznackata bremenost sama po sebe e rizicna,jas do 3 mesec lezev zasto mnogu povrakav a sega si setkam ama so dete doma vardam da ne se premoruvam
Pa deneska e malku podobro ama pak si imam nekoi bolki minimalni non stop se nadevam deka ne e nisto strasno inaku jas ke trpam ne e problem samo da ne e nisto strasno...
Na sajtot na Remedika citav od 18-22 g.n. pozzz Izvinete za latinicata - sakam da prasam na kolku vreme odite na UZ pregledi? Jas bev vo 12ta nedela, pa poradi jaki grcevi vo 13 pak. Sega dali da cekam do vtoriot skrining, ili da napravam edno eho izmegu, nekade vo 17 g.n.? Nestrpliva sum,ama ne znam dali e stetno, site razlicno kazuvaat. Eden doktor vika da napravime pauza, da ne se zracime, drugi vikaat voopsto ne e stetno ehoto, a jas imam citano deka nema dokazani stetni vlijanija. Vie devojki na kolku vreme odite?