1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.534
    Допаѓања:
    4.282
    Здраво,
    Ве молам за совет - 15та недела сум и подледниве 2 недели имам страшни главоболки.. Пијам многу вода, здраво се хранам, пешачам..
    Што смеам да пијам за да олеснам ситуација? Некои денови не можам да ја помрднам главата без чувство на остра болка.. ;(
    нормално ли е периодов да има главоболки, поврзано ли е со стадиумот на бременоста или е нешто сосема друго?
    Ви благодарам

2. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.768
    Допаѓања:
    3.470
    Спиењето мене ми помогна

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас имав 2 пати страшна мигрена тука некаде 3-4ти месец. Нема баш нешто што можеш да направиш. Кога ептен е неиздржливо напиј се парацетамол.
    Јас седев во затемнета соба, без телефон, компјутер, телевизор и си одмарав. Ми сметаше светлина и буквално секаков звук. Два дена така и ми поминуваше. Само многу вода, бегај од јако сонце и масажа.

На monka_bonbonka, Izzy_0504 и Milkiway им се допаѓа ова.
  4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да, мешето преку ноќ ќе се појави :) Ова е најубавото и најлесното тромесечие, искористи го да си направиш списоци со потребни ствари за бебето и веќе после 6-7ми месец можеш да си почнеш со пазарување. Има преубави теми, види во категорија 'Бебе' има доста совети многу корисни.

На PurpleMind, Alishan30, Maja92@ и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Фала многу:$

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ја касно читам. Бидејќи го откажав скринингот во 21ра мислев нема да може да се прави покасно, ама испадна и Ложанковски и у Систина да ми кажат дека е од 20-24 та недела. Јас го правев во 23+4 вчера.
    Чисто да си знаете дека може. :)
    @Alishan30 и ти мила да знаеш. :)

На kukla21, Alishan30, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  7. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Јас имам страшни главоболки цела бременост а поготово преминот од прво во второ тромесечие, така да се е нормално. Ти пишала и Јана темна просторија, одмор, вода и масажа. Јас се масирав кај масер тој период само врат и ми беше многу подобро, но заради ситуацијава престанав и сега ме масира маж ми со АЛПА руска вода. И парацетамоли пијам, некогаш за џабе, некогаш занаат да ми помогнат. Тоа е.

На Alishan30, LadyC, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Девојки, има денови кога имам болки во стомакот како во рана бременост, нормално ли е?
    Ја започнав 17-та недела, на последната контрола ми рекоа дека плацентата ми е поставена ниско, можно е да е тоа причината?
    Инаку примам прогестерон, болките не се секојдневни ама кога се јавуваат (како денес) траат по цел ден.

Стомак уште не ми пораснал, од почетната килажа имам -1 кг и се уште не го осеќам движењето на бебето (еднаш, двапати осетив како пулсирање на нерв )не знам дали е тоа бидејќи не се повторило од вчера.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Јас сум 20 недела на почеток ,стомачето рипна , болки во стомакот немав ни на почеток ни сега..
    Уште знам понекогаш да повраќам ,а сеуште не сум го почувствувала убаво туку така како внатрешно скокоткање...или така треба ( прва бременост )

На Maja92@, Monella и LadyC им се допаѓа ова.
  10. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Дека прва бременост ти е. Како ќе расте мешето така ќе го осеќаш повеќе и повеќе.
    За повраќањето секој е своја индивидуа и е различен скроз. Некои повраќаат цело време во текот на бременоста, некои до 3 месеци, некои воопшто и тн... :)

На Monella и Осе им се допаѓа ова.
  11. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Здраво мешиња јас сум 25+2 и се чуствувам многуу мачно, имам несоница веќе една недела не можам до 4-5 да заспијам не можсм положба да најдам и ме фаќа нервоза само по 4-5 саати спијам и по цел ден сум заникаде, пробувам и преку ден не можам се мачам само... Со мм идеме да пешачиме пола саат и нозете не ги осеќам и грбот и само гледам да легнам, нервозно се осеќам ,мешето ми е оптегнато ,бебе си мрда си го осеќам,а јас некоја тежина во градите... Дали е нормално овој период да ми е така? Извинете на долгиот пост.. позз

На NanaMia му/ѝ се допаѓа ова.
  12. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    5.543
    Нормално е. Земи си перница за трудници, јас ја искористив максимално, пиј магнезиум и б6 може ќе те релаксира и убави мисли само :)

На stoimanovskamarija, eta, Среќичка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Дали е нормално доле да чуствувам како тежина и како да имам топка некоја не ме боли ама како да ми пречи иначе сум 16та недела? :)

14. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.555
    Со првата бременост да. Сега не, вајда навикнат ми е стомакот хаха

На K.Mari4ka и Brpbrp им се допаѓа ова.
  15. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Препорака за стручен и смирен гинеколог за водење бременост, кој обрнува внимание, др. Радица Бојчева - центар или др. Агнеса - капиштец? Благодарам.

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Здраво почнувам 15та недела и имам како кркорења во стомакот како црева кога си гладен..обично после јадење пиење.. рано ми е да го осеќам бебето но дали некој имал вакви кркорења грчеви ни ја не знам што се :D Инаку и јас осеќам слаби менструални болки од старт па и се уште ми рекоа дека е нормално мислам дека се осеќам од што сум слаба? :^) Како е кај вас ?

17. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.015
    Пред да почнам да ги чувствувам бебињата истото го доживував. Гласно кркорење и како цревата да ми се превртуваа :)

На eta и Milkiway им се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Значи тоа е нема што друго :D валда ќе почне кај и да е да се осеќа мрдање за некоја недела :wasntme:

На monka_bonbonka и Tsukinory им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.245
    Допаѓања:
    19.028
    Девојки кога е втор скрининг и каде правевте? Прв скрининг правев пред 4нед кај матичната но за втор сакам и кај специјалист.. а сега треба на ехо преглед да одам(16та сум)..за што е овој ехо преглед и каков е дали вагинален или на абдомен?

20. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    2.270
    Јас правев во 22 недела во систина бидејќи сега околу вирусот и не прават државно така ми кажа матичниот а не сакав да се оставам без да правиме. Кај Димчев правев и абдоменално беше ехо.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.