Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Осе

Осе Популарен член

Абдоминален треба да ти е овој. Како и претходните еха кај матичниот гинеколог го мерат... Втор скрининг ти е од 20 до 24 недела.

Maja92@ and Milkiway like this.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Фала многу да планирав и ја на приватно гледам Димчев го фалат ама имам уште 1 мес за размислување

3. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

И Гордана Петровска е одлична за скрининг.

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Исто во Систина?..јас вп Ремедика обично одам па повеќе таму ме влече за втор скрининг само ете се ми е страв да не утнам доктор првиот скрининг ми го правеше матичната

5. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Да, Гордана е во Систина, за Ремедика Елена Петрова ако не е на боледување и Котларова прават.

Milkiway likes this.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Фала ти и за нив имам слушано дека се добри па најверојатно кај некоја од нив би одела ;)

7. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Во ремедика Котларова, Петрова е на боловање, но се враќа на 5 мај

Milkiway likes this.
  8. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

И јас закажав кај Котларова за 4 недели од сега пошто не знам како ќе биде тогаш Петрова, а ми ја фалеа Котларова. Не сум била до сега кај неа, се надевам дека ќе биде ОК.

monka_bonbonka likes this.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Добро ве најдов:hai:
    14та полна од денес. Коооонечно два дена без поврајќање и мачнини,се надевам помина хоророт.
    Но денес ми се појавија болки јаки во лев колк. Имав и за првата бременост,но многу подоцна ми се појавија. Земам магнезиум 250 навечер може кр треба и сабајле да земам. Или па калциум се зема плус во бременост? Феминион2 од витамини земам.
    За 2 недели на контрола во полна 16та па се надевам ке се види и пол(fingers):)

10. mimi6

mimi6 Истакнат член

Здраво
    јас сум 16+4 и досега не правев скрининг, а докторката денес ми рече после 20та недела да одам за скрининг, ми рече дали во чаир или некоја клиника, можете да ми препорачате некаде со што имате добро искуство, и дали некој правеше во чаир?

11. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Првиот скрининг бев кај Петрова, вториот кај Котларова. Двете топ. Вториот скрининг Котларова 50 мин ми го правеше со детално објаснување, и покрај коронава.

Izzy_0504 likes this.
  12. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Првиот скрининг не го правеше? Тој е многу битен да се направи или можеби не си била во можност а тебе докторката ти кажала за вториот скрининг околу 20 недела. Имаш и посебна тема за скрининг можеш таму да прочиташ

13. mimi6

mimi6 Истакнат член

ништо не ми рече за првиот скрининг, отидов прв пат кога бев 6 недели, после на 12 недели ипол и сега на 16 и денес рече дека требам после 20та недела скрининг да правам, тоа ми е прв пат да го спомне

14. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Кога си била на 12 недели можно ли е да ти правела скрининг а да не ти кажала оти баш тогаш се прави првиот.

15. mimi6

mimi6 Истакнат член

незнам, колку трае тоа време ама сите прегледи беа брзи како секој и не ми спомна ниту еднаш за прв скрининг и нели ако ми го правеше првиот би требала и вториот кај неа, нели не би требало да ми каже ти требаш после 20та да го направиш кажи кај сакаш за упат,,, незнам сега многу се плашам дека првиот не ми го правеше, а јас како прво бебе и ништо незнаев ни дека постои тоа, и таа како доктор не го ни спомна првиот

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Јас сум 16та макај 15та имав многу кркорења во стомак сега се потсмирија ама не знам како да препознаам движења или уште е рано... на моменти околу папокот ме боли и подуена сум стомаков како да ми се истегнува. Дека сум слабичка се' осеќам ама движење јок или не знам да препознаам... рано ли е?

Alishan30 likes this.
  17. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Не е рано, и јас незнам да распознаам, а сигурно си имаат тие движења.
    17та недела сум, и како преку ноќ да ми порасна меше, 1ден ме боли, изгледа од тегнење и ширење на матка и кожа. Посебно на вртење како топче цврсто се прави и затега. Следниот ден е подобро. Од киселини ми сопреа до 13та недела, еве ги 3-4 дена секое попладне и навечер ги имам:lol:морам со тестенини да прекинам, слабост ми се.

Првиот скрининг ми траеше цели 40мин, мн детален. 5 пати нухален мереа за да не згрешат и просек да извадат, секоја карактеристика ја гледаа.
    За втор сега се спремам во следниве недели.

А за трет ќе прашам, порано не беше задолжителен, матичниот гледаше мерки на бебче, плодова вода и постелка, сега може се сменило нешто.

Како ќе ни кажат-така ќе правиме:inlove:

Мн сакам полот да го дознаам и да си нарачувам работи за бебенце, знам дека е рано. Ама бар едно боденце од мерак:l:

Monella, Осе, K.Mari4ka and 9 others like this.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И мене ми е слично како тебе со тоа истегнување на стомак и како топче.. ми порасна и мене стомакот и само стомак имам како прејадена изгледам а сум поправена 5кг скоро ама се во стомак иде :D за моја среќа. Тоа ме интересираше уште после 12та сите симптоми ми се смирија и сега секоја болка ме вади од памет и плаши па после ќе осетам нешто ќе се смирам и се така. 8-|
    Мене уште на прв скринонг ми кажаа машко ама рано е секако па ќе видиме така дали ќе остане и ја само гледам бодиња :D:D

Thallia and Alishan30 like this.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Ако си слабичка затоа и не ти се познаваат 5кг, туку само во меше.
    Јас сум само кило ипол поправена, ама полничка сум, со 76кг почнав, и несакам да ставам на мене, само у бебче нека одат килограмите:D

А за движењата било битно и постелка на кој ѕид на матка е, тие што им било на преден помалку осеќаат, а на заден повеќе.
    Ама нас ни е прва бременост, и што ако ми е на заден ѕид кога јас појма немам дали тоа што ме полазило е некакво движење:D

eta, Dua!, Thallia and 2 others like this.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мене не ми ни кажале како е поставена..е да пак нема да знам ми кажаа кркорењето дека е знак тоа ми е смирено..некогаш нешто осеќам и врска немам дали е тоа а јадам многу благо и стално ми кркори стомаков и сум подуена ај ќе видиме за некоја недела валда ќе почнеме да препознаваме
    А за поправање долго се трудев ама не можев да качам ни килце сега ми е шанса да одам барем појака на пораѓај

Alishan30 likes this.