И мене ми се закажани брисеви во 21 недела, ама се плашам да не е многу касно зошто имам исцедок. Ваљда доктор знае што ми вика...
Ниеден гинеколог не ви кажа дека е нормално да се има исцедок во бременост? Нема за што да се секирате, сѐ додека нема чуден мирис, боја и додека нема чешање. Исцедокот е заштита од инфекции.
Zenski, 80% od klockanjata gi cuvstvuvam kako nadole da me butka bebush, kako mislis gotovo ke izleze i toa proprateno so nekoja bolka kako bocki kako pechenje ama ne e pechenje. Ne znam kako da opisam. Kratko koa ke klocne i prestanuva normalno.Aj koga klocka normalno se cuvstvuva na raka na stomak ili kako da mi klokoti nesto ako samo si pretka ama ova koga ke pocne nisko i nadolu da kloca e epten cuudno cuvstvo. 23 nedela sme. Nisko bese implantirano na pocetokot . Ne znam dali toa ima vrska so nisko nosenje ili koi se simptomite ?
Здраво! Прашањево е од моја пријателка...на почеток е од 5ти месец, сабајле на бришање видела кафеаво и отишла на гиниколог. Ја гледал на вагинално ехо и и рекол дека цервиксот и е 32мм што не било идеално. И рекол да лежи една недела и да пие магнезиум, друго ништо. Што мислите вие ? Треба да иде на второ мислење ?
Па да, должината не е идеална ама не е ни многу страшна. Долна граница е 25. Бидејќи е рано, препорачуваат повеќе одмарање, лежење и обично даваат прогестеронска поддршка и магнезиум. За мирна глава секако е добро и второ мислење.
Да, многу е скратен за тие недели. Јас сум 6ти месец и ми е 44мм. Нека лежи, нормално и по дома да се движи ама активности било какви нека избегава.
Таман ќе се опуштам малку да не мислам и еве пак ќе прочитам за цервикс и ќе се разочарам. Не знам стварно што да кажам, дали сите доктори немаат учено од иста книга и на ист начин не знам! Кај мене цервиксот е 25мм уште од 17 недела, освен прогестерон друго не ми препорачуваат (одмор, магнезиум...) кога прашав за одмор ми рекоа не целосен, да си ги обавувам обврските низ дома без да се форсирам. Серклаж овде не ставаат ако грлото не е под 15 мм, за нив мојата ситуација е нормална Пробувам да не мислам ама не бива.
Можеби грлото на матката ти е цврсто и се друго е во ред па затоа не советуваат поинаку. Но, искрено јас на твое место би мирувала макс. Зошто? Затоа што утре и нешто да биде што ќе му кажеш на Др? Ти си крив? На крај краева нема ни да е битно кој е крив. Прогестерон ти е супер терапија, но одмарај по дома секако дека ќе чепкаш по нешто ама други активности јас не би. Вака зборувам бидејќи сум имала ситуација, не иста секако, и после они се оградуваат. Од срце, без лоши намери.
Девојки, жени, дали ви се случило или знаете дали може во бременост да се појави алергиска реакција, иако претходно не сте биле алергични? Имам сува кашлица веќе еден месец, на едниот брис ми излезе стрептокока, на другиот чисто. Пијам антибиотик кој делува на оваа бактерија, но имам уште две апчиња и таман почна да ми се смирува кашлицата, вечерва каснав јагоди и пак се раскашлав и затоа се посомневав да не е алергиска реакција. Благодарам.
Ја цела се исфрлив по грбот како од алергија со чешање ... инаку алергија на јагоди ми се јави пред 5 години како кај тебе со кашлица и плус се гушев. Не јадам од тогаш воопшто знам по 1 2 да пробам. Како што ми кажа алерголог може да се појави при пад на имунитет а на трудници им е паднат па ништо чудно да се појавило и кај тебе
Мене ми е 27мм и не ми рекоа строго да мирувам,но е затворено. Ставам утрогестан од 200 2х1 и магнезиум од 250 мг ,дома сум не одам на работа и колку можам лежам т.е ќе направам нешто низ дома па ќе легнам само не било добро да се залежувам ,а и подобро се осеќам кога се движам. Постелката ми е на заден ѕид што било подобро ама ниско ми е долу,некогаш осеќам болки некогаш не,24 та недела сум мислам тука така сме двете,така да без секирации..не мисли многу на тоа Господ да не чува сите. Со лесно
Дали ви се појавило некоја чудна желба за одредена храна која претходно не сте ја јаделе ич. Еве мене виршли со кечап ми се јадат премногу.Во фрижидер ми се. Што ќе биде ако каснам 2? Смеам?
Смееш зашто да не ...по старински викаат што и да ти се јаде е убаво да каснеш мене многу не ми се пријадува ама на пример ми се припива швепс фанта нешто што скоро и никогаш не сум пиела бидејќи сум избегавала газирано сега се давам
Ти благодарам многу Кога ќе прочитам некој ваков пример ми олеснува малку И јас примам прогестерон, почнав и магнезиум на своја рака. Кај мене постелката е на преден ѕид, на последната контрола рече има подобрување можно е да се намести. И јас не одам на работа, повеќето време мирувам. Се надевам ќе биде сѐ како што треба, со лесно на сите!
Глупости. Да си пиеш и јадеш што ти душа сака. Во ниедна храна не се крие толкава опасност од супстанца која може да ти засмета во бременост. Кинин е активна супстанца против маларија, а за да ја дозираш опасно во бременост, треба да испиеш 5 л. швепс. Ако гледаме така на работите, во секој газиран напиток има минимум едно нешто вештачко, во кока кола исто има еден куп непотребни за бременост активни супстанци, па дури и ја препорачуваат кај жени со низок притисок. Генерално, сите газирани сокови се препорачани, затоа што ублажуваат симптоми на гадење и киселини. Доктор имам прашано за ова, како и за швепсот, не го тресам од ракав.
Нели викаат алергија може да се појави во било кое време.. Може па и не е до јагодите, туку до пестицидите на јагодите. Не бев свесна се додека не почнав да и внесувам храна на девојката моја. Спанаќ не и дал реакција никаква, ама земав органски или бејби спанаќ. На два пати ми се случило да купам „обичен“ спанаќ и одма јавува реакција - се црвенее околу уста. Пробај да премиваш со сода пред јадење. Што паштета изедов претходната бременост, а инаку еднаш годишно дали јадам. Сега не ми се јаде воопшто. Виршли прв пат зедов пред некој ден и јас. Не сум јадела бог знае од кога.
Па и за тоа го пијам многу ми помага со киселини по 1 чаша од било кој.. матичниов мене не ми кажал ништп што смеам што не а не сакам многу по нет да читам само ми вика умерено (освен за алкохол и цигари за тоа ич )