Јас имав и кога го прашав гинекологот, ми рече Канестен вагиналети ако се јави силно чешање, а кога е присутен само секрет, да користам крем надворешно и со прстот малку и внатре да мачкам.
За кремата прашав,дозволена е за време на бременост. Помагала за да не настанеле отоци и против целулит. Се мачкала и се обложувала ногата со проѕирна фолија. 3000 денари е. Тубата е 500 гр
Јас имав чуден секрет без чешање и црвенило. Исто рано ми беше за брисеви. Докторката ми кажа да правам премивки со млака вода и лажица сода бикарбона еднаш на три/четири дена а со камилица чај пак одстоен и остинат почесто. Подоцна испадна се чисто. И сега ми се појавува и тек тук си правам премивки ама не сум загрижена.
@GolemaMala @ni.na Фала ви многу на одговор. Прва бременост ми е и нестрплива сум) Ми рекоа можеби е женско 12+5 недели кога бев но сепак за посигурно на 14 недели ќе лажел докторот. А за посигурно знам дека се чека до 20та недела бидејќи има многу случаи каде што се греши со полот на рано дознавање... Со лесно на сите
Здраво женички,не знаев каде да се обратам па да ве прашам вие ако знаете случајно,штотуку влегов во второто тромесечие од бременоста и забележав дека папокот ми е црвен,ме чеша,изгледа како да е разранет и мириса на гној...Што да правам,нормално ли е? Има некоја слично искуство или да се обратам кај гинекологот?
Девојки прееска се наведнав нешто и наеднаш некоја тапа болка ме пресече на стомакот, од десната страна на папокот, нешто што не ми се имаше досега случено. Како грч беше ама внатрешно, веднаш легнав и по некое време помина, се надевам нема да се повтори. Прво мислев да не се гасови ама не беше тоа. Инаку редовно пијам магнезиум од 250мг два пати дневно. Нормални ли се вака чудни болки? 16+2 сум. Јас имав лани таков проблем. Не му придавав значење се додека не почнав антибиотик да пијам за нешто друго, и се повлече, тогаш сфатив дека всушност било инфекција, штом се повлече со антибиотикот. Консултирај се со гинекологот најубаво, сигурно ќе ти дадат терапија.
Истото ми се случи три пати по ред како тупаница во матката да се стега и отпушта. Одма легнав се јавив кај докторката ми рекоа или бедоксин или магнезиум уште едно да испијам да мирувам и ако се повтори да звонам. Не се повторило од тогаш. Можеби си се придвижила пребрзо или дента си била преактивна. Одмарај си помеѓу домашните обврски. Сепак таму се се шири и тегне да не те фаќаат грчеви.
Девојки, До која недела има смисла да се зима Утрогестан? 27 сум имам уште едно паковање, а на Др сум тек за 2 недели па не знам дали да идам упат да зимам или да ја завршам кутијава и толку?
Јас сум 31 недела и уште ставам. Некои ставаат до 34-36 недела мислам. Ај вајда ќе пише некоја друга членка.
Валда доктор како ќе те советува најдобро... ја ставав до 12та недела ради болки што ги имав во 7ма 8ма ми го дадоа после тоа ми го прекина матичната а и не планирав да го продолжам секако
До 13 та недела примав прогестерон, не како утрогестан. Туку како пролутекс. Ми го прекинаа и одтогаш ниту еднаш не ми дале. Читајќи овде колку долго некои го примале, често знам да го прашам докторот, и јас да примам. Ми рече не и готово. Плус читам за грло на матка исто го примале тука членки. Моето е 30мм, исто ми рече да не примам.
Ова како искуство, не да те плашам. Мојот цервикс во 23 недела беше околу 3,3cm и докторката ми рече добро е што не е под 2 но превентивно да ставам Утрогестан навечер. Не знам навистина од што зависи но многу се досадни за ставање.
Јас примав до 13 недела и после ми го прекинаа. Имав исцедок, малку крварење. Додека ги примав лежев. Сега е ок.