1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    За крвна слика и урина можеш да земеш упат и од матичен општ лекар и од мат.гинеколог.овие испитувања се околу 100 ден. во сите лаборатории кои работат со фондот.
    За д-димери и хемостаза јас одам со упат на трансфузиологија па од таму ми земаат крв и испитуваат (кошта 300-400 ден.).
    За уринокултура упатот важи само за државно - на клиника или Пролече, додека на приватно е 350 ден по приватните лаборатории.
    Се надевам дека ти помогнав! Поздравче <3

2. Стефани_5

Стефани_5 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    283
    @Sunshine_1979 @Kitten фала Ви многу. Иначе за приска кога испитувавте со упат колку беше, јас во авицена 3.800 денари платив.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мислам дека 350 мкд. беше на ГАК!

4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.135
    Допаѓања:
    2.718
    Ama mojata maticna nejkese da mi dade upat samo za priska za drzavno bez da pravam i eho drzavno. Na kraj se odluciv deka i onaka nema da pravam priska, otidov direkt na nifty test.

На Стефани_5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.930
    Зошто давате скоро 4000 ден за приска :o

6. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    И јас во Авицена ја правев приската...
    За крвна слика и урина можеш и со упат од општ матичен лекар (само уринокултурата не оди со упат, се плаќа 350 ден. -зборам за Авицена), а за д-димери и хемостаза ти треба упат од матичен гинеколог. Јас тие испитувања ги правев во ГОБ 8-ми септември, со приоритетен упат и мн брзо завршив работа ;)

7. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    Za priska so upat za na GAK bez eho bidejki maticnata mi gi dade merkite isprintani jas samo gi odnesov plativ 350 den.Za krvna slika,brisevi i urinokultura isto so upat no ovde kaj nas vo mikrobiologija nekade okolu 500 den mislam deka me fati.Mozete da gi koristete upatite od maticnite ginekolozi sepak ni sleduvaat tie raboti so redovno zdravstveno osiguruvanje a posle mozete pak da si gi odnesete na privayen lekar da gi vidi rezultatite.

8. Стефани_5

Стефани_5 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    283
    Дечки, за идпитивање на ддимери ми даде упат матичниот за трансфузиочогија, дали мора гладна од сабајле да се иде и дали знаете колку е гужва и колку се чека????иако имам приоритетен упат сум морала да ги чекам тие преку мој термин... Може некој брзо што бил да ми објасни.... Барав приоритетен за 8 ми септември ама нешто неможеше преку фондот да ми даде упат....

9. blessed2

blessed2 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    265
    Jas koga bev vo drzavna isto so prioriteten si se iznacekav sigurno barem 3 saati. Imase mnogu guzva. Rezultati za nekolku dena se dobivaat. Samo na kraj ne uspeav da dobijam mislenje od transfuziolog, sto decidno mi barase ginekologot, za da moze da dade terapijata dokolku e potrebna. Mislam deka ne mora da si gladna.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.930
    Приоритетните ги примаат тек откако ке завршат редовно закажаните,обично после 12,13 напладне.
    Ако сакаш одма да влезеш извади упат -итен случај инаку не те пуштаат преку ред.

На kalinaka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    I jas od denes sum 14 ta nedela. Isto sme :)Verojatno vleguvame vo cetvrti mesec, taka? :) , brzo minuva vremeto. A kazi mi dali ti se poznava meseto ? Jas neznam dali od sto sum zdebelena ili od bremenosta, ama meseto mi e prilicno golemo:)

На Lisa_Maja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Па мене ми пресметуваат од последна менстр.04.07.и искрено не знам како точно у месеци е,ама у недели знам :D.Ама тука сме некаде.Да ти кажам вака сум слаба и мислам дека уште одма ми се познаваше мешето,ама еве последната недела баш онака приметно.Морам под итно у шопинг за фармерки теуднички или хеланки,зашто само еден пар ме собира сега у мешко и се у нив сум.Ти почна да носиш труднички панталони?

13. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Ne, nemam kupeno trudnicki pantoloni :) Gledav imase vo waikiki, ama epten cudno so toa lastikot, platnoto na stomak, gi probav i smesna bev :) Rano e uste za trudnicki. I jas sum celo vreme vo helanki, najlesno mi e.

На Lisa_Maja и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    Рано е девојки, и јас гледав, викам за ова треба стомачиште. Останав да не можам обичните да ги носам... а да не можам ни труднички. Хеланки носам и едни пантолони што имаат низок струк. Другиве, обичните ме закопчуваат ама ме боли некако од внатре, не сака бебулево ластици, или стегнати пантолони :D Еве јас осумнаеста недела (17+3 како што реков), стомак имам само за тие што знаат дека сум ако ме гледаат и споредуваат со порано... хаха. Другите не можат да ме познаат уште, ама по мое веќе имам меше, оти јас бев ептен со рамен стомак. Скуњи немам многу, ниту пак есенски фустани, ќе се дружам со хеланки и туники очигледно :D

На annel, Lisa_Maja, LUCERKA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
  16. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    Се пријавувам и јас тука.Јас сеуште си одам по фармерки и штикли.И првата бременост така ја поминав без труднички алишта ,а богами како е тргнато и сега ке биди така.Како и да е со лесно на сите.Доаѓа период поненапорен од првото тромесечие

На fairy88, Ninichka и Lisa_Maja им се допаѓа ова.
  17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Eeee jas tuka se nemam prijaveno be :D Utre vleguvame so bebushko vo 5ti mesec i seushte si gi nosime starite alishta. Sakam meshe ama nema i nema,pri krajot na 3ti mesec kako da mi ripna nekolku dena ama posle go snema i od togash sum si ista.. imam tochno 1kg kacheno denes si se merev i takaa :D Jas sum si krupna malku po priroda i zatoa se plashev deka mnogu ke se debeleam vo bremenosta ushte od samiot pochetok amaa sega za sega ne e taka ke vidime ponatamuu.. 8)

На fairy88, Lisa_Maja и Ninichka им се допаѓа ова.
  18. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2014
    Пораки:
    226
    Допаѓања:
    384
    Што е најчудно за ова 2 тромесечје е што како одеднаш да имам толку многу енергија,желба за дружење,онака се си е нормално,дури и заборавам дека сум бремена.Ама тука е малото меше да не потсети и повремени препотувања и аверзија спрема парфеми:$

На kelebeim***, LUCERKA, fairy88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Bas taka i jas se osekam periodov,zelba za setanje i druzanje,za razlika od prethodnite nedeli :)

На LUCERKA му/ѝ се допаѓа ова.
  20. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.628
    Допаѓања:
    8.334
    Алал да ви е мами,успевате цела бременост да износите со иста облека:)
    Јас уште на крајот на 3 тромесечие си купив еден пар тренерки и труднички фармерки и тие ми останаа.Не дека се здебелив кој знае колку многу,околу 5кг до сега.Само многу сум саклетчика и ако малку ме стега некаде, не можам да трпам.Друго да купам не мислам,не излегувам често освен на прегледи или во последно време ако отидам некаде на гости,ама и тоа е ретко.По дома ги носам пиџамите на маж ми :lol:,најкомотни ми се.Ние сме почеток на 6 месец.Здравје да влезам во 7 и ќе почнам да ги купувам поголемите работи за бебуш креветче,количка и транспортер:D
    Вие кога планирате да почнете да купувате за бебушите?

На Lisa_Maja му/ѝ се допаѓа ова.