Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Ninna1

Ninna1 Активен член

Zdravo mamicki, da prasam dali nekoj koristel betadine vaginaleti i lekoklar tableti i kolku se bezbedni? Mi gi dade doktorot za bakterija streptokoka ama nekako mi e strav da pocnam. Pa i tuka da si prasam mislenje i iskustvo da spodelite.

2. lana2915

lana2915 Истакнат член

Девојки како ви е железото.
    Мене ми беше супер а сега оваа контрола нагло паднало,ми даде докторот сируп на природна база но ми е страв да не пага пак. Имате ли некој рецепт на природно што ви помогнало?

3. no name5

no name5 Популарен член

Колку ти е ?
    И мене ми е слабо 7 ми е , но и претходно( пред бременост ) знаеше да ми падне дури на 2-3 ,, сега пијам флорадикс
    Јадам микс од мед со ореви лешници и фстци и пијам природни сокови коктели

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Доктор од фам ми вика колку сакаш пиј лекарства, јади цвекла, аронии ...месо ако не јадеш џабе. Вика трудница што јаде месо нема проблем со железо. А ја стварно не јадам нешто превише. Зборам Јунешко, Телешко Свинско...секој ден 100гр јунешко па пресметајте на неделно како ќе му дојде. А јас јадам пилешко 1 неделно, јумешко 100гр во чорба 1 месечно, телешко јок, свинско 1 месечно... И јасно ми е зашто ми е паднаро железото цело време(facepalm)

BeloMache and zhap4e like this.
  5. firequeenn

firequeenn Популарен член

Железото ми е 18.5 . Добро е бидејќи пред 1 месец беше 15, оттогаш почнав Хемовит плус да пијам по 2 пати на ден наместо по еднаш и еве малце се кренало.
    Само хемоглобинот ми е на долна граница и никако да го качам, 108.

6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Jas jadev po edna laz med so seme od kopriva nautro na gladno I vitamin c I ne jadev dva saati nisto sto sodrze kalcium

BeloMache and sun995 like this.
  7. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Денес сум го снимила како се буди и клоцка и ми го крева стомакот. Фатен е на дело нема кај да бега. :inlove:

8. sun995

sun995 Популарен член

Мене ми е 4ка и пијам сидерал форте плус наутро една лажица мед со коприва и јадам цвекло црвено месо поише и многу зелени салати

9. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Средата бев на преглед...
    Серумското ми е 11, а хемоглобинот 110, плус бројот на еритроцитите ми е намален на 3,8.
    Најпрво ми препиша докторот Фероглобин капсули ама ги немаше во ниту една аптека и после ми пиша смс да земам сируп Флорадикс и по 20 мл на ден да ставам во малку цеден сок...
    Во однос на исхраната јадам што можам и колку можам, нормално...

10. maca050619

maca050619 Истакнат член

mislam deka doktorot znae povejke od site nas se sto ti preporacuva pocni , zosto sigurno toj nema da napravi greska od nego zavisi zivot :inlove:

BeloMache and Brpbrp like this.
  11. wannababy

wannababy Истакнат член

здраво мешковци како сте Вие? ние сме супер, го видовме бебо после месец дена добро си напредува и сме превозбудени :inlove: следен преглед ќе ни биде за вториот скрининг (повторно после месец дена), уште сега си велам кој ќе чека толку долго иако знам дека времето лета :D Ве гушкаме :hug:

Ema.Sk, BeloMache, Broki5 and 4 others like this.
  12. elena.93

elena.93 Истакнат член

Здраво девојки, вие што сеуште повраќате како мене и во 17 недела, што јадете во текот на денот, јас немам пробано месо ни зеленчук повеќе од месец дена, тоа ми прави најмногу проблеми, но ми е страв дека не внесувам доволно здрава храна во моментов.

13. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Лелее и јас имам едно такво видевце од пред 2 недели, ама од тогаш не ја имам начекано. Чудна работа, а погледнам кон стомакот ништо не се дешава. А тргнам поглед, се размрдува. И не можам да ја начекам, ама и нежничка си е општо, ретко така појако да клоцне. Ко да разбира и да се срами :rofl:Ако почнам па со телефон да снимам толку е, ја нема нигде.

14. lana2915

lana2915 Истакнат член

7 ми е и мене и мене флорадикс ми го даде земав плус и спирулина пијам сокови овошје колку можам фолната пак ја уклучив семе од коприва со мед ама читав негде дека не била добра во бременост па не знам по малку конзумирам . Месо не јадам со оваа бременост ич не го поднесувам. За 3 недели ке видиме како ке биде

15. BeloMache

BeloMache Активен член

Лелееее душаааа среќа убава а која недела си? Мене рано ми е, и одвај чекам да го почувствувам ☺️ живи, здрави и уживајте ❤️

zhap4e likes this.
  16. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

24та полна од денес :) Ќе биде после ќе се штрецкаш на секое клоцкање додека да се навикнеш. Јас одма го галам стомакот да се смири и дури сега ми е јасно зошто постојано трудниците држат раце на меше.

17. Krofna*

Krofna* Популарен член

Пред некоја недела се жалев дека не го осеќам, ние сме 20+4 и од пред некој ден почна фудбалерот, ах што убаво чувство било ❤️

zhap4e, Lovebug01, Broki5 and 3 others like this.
  18. IJAE

IJAE Истакнат член

Два дена нигде го нема моето бебенце, само секундарно се придвижува, 20+5 сум а почна да мрдка пред 2 недели сега нешто помалку го има малку сум загрижена не сум паничар ама почнувам да станувам.. кога земав боледување ме видоа на ехо пред 9 дена машала многу брзо напредува ама сега сум загрижена

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Мислам повеќето тука имавме еден период ама не се сеќавам дали таа недела беше може @Alishan30 памти? Кога пишавме сите во форумот дека не ги осеќаме баш многу ден два три..? Излезе дека е во ред. И знам тогаш сите по благото кока колите посегнавме легнуваш на кревет малце да го подосетиш и се беше ок... Пробај така важно е во денот да има движење

zhap4e, Alishan30, Izzy_0504 and 2 others like this.
  20. firequeenn

firequeenn Популарен член

И јас исто на почетокот кога почна со движењата малце да не го осеќам одма благото и ете го ќе се јави :)
    Иначе му го зедовме редот со инекциите клексан, денеска маж ми ми стави една во надлактицата не ја ни сетив. Ајде се надевам ќе дадат некој резултат и се ќе е во ред.
    И едни апчиња почнав да ги примам по препорака од гинекологот за отоците на нозете Аquaflow(HealthAid) баш го читав и упатството во ред се, на почеток по 2 на ден дури да се смират отоците а потоа по 1 до следна контрола.
    Бебево си е активно цел ден, тоа ме радува. Утрово низ дома нешто по малце средував еден пола саат и после си легнав си гледав ТВ си грицкав семки додека да ми почне работниот ден.:)