Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Мислам и топлово игра улога...само салата ми се јаде овошје благо ќе се изнајадам и толку ... :D ајде уште малце остана

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lana2915

lana2915 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    58
    Истото сакав да го пишам баш денес го мислев
    57 останав до 55 се симнав сега 5 месец и јас сум не мрда вагата од 57 до 58
    Бебуш си расне ја прашав докторктата оти не се поправам ми се смее вика нема потреба за грижа,да се грижиме вика ако се поправаш многу сега е ова вика супер.
    Па не знам и оти но оваа бременост немам апетит но се хранам претржно здраво вајда и тоа не дебелее

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Срцка не се секирај и кај мене е исти случај и исто сум 17 нед и башка јас морам да лежам ми рркоја дека ми следува серклаж и анкзиозноста уште повеќе работи ама мора да бидиме силни ради нашите бебуши ,а сакав да те прашам од кај го порача доплерот и колку пари ако не е тајна и јас се думав да земам позз

На Diva0710 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Сите имаме некоја доза на анксиозност што мислам дека е нормално, но не треба да се дозволи да премине во страв и паника. Бременоста навистина е преубав период и не вреди да си го расипуваме со негативни мисли, баш треба да го уживаме :) Нормално е секој симптом да го гугламе кога се на интернет ни е достапно, но запамтете дека не секогаш има врска она што ќе го прочитаме, со она што ни се случува. Посебно грижите се поголеми кога еднаш веќе имаш поминато низ некакво премрежје или неубаво искуство од претходно. Едно ќе кажам-навистина не било лесно да станеш мајка!
    Секоја бременост е своја приказна и секоја жена е различна. Џабе се споредуваме за некои работи.
    Јас прво се грижев што лошењето и мачнините ми престанаа во 9 недела. После во 16та 17та зошто уште не ми расте стомак. Па во 19та зошто не го имам уште осетено а читам сите веќе после 15та ги осетиле. Во 20та,21ва анксиозност за вториот скрининг, црни мисли што ако се случи ова, она... Сега пак во 26та зошто не ми се растресува стомакот секогаш кога мрда и зошто некои денови многу слабо ја осеќам. И само се вадам од такт дали е се во ред, а за што?... Вчера бев на преглед и бебе напредува супер! Џабе сум се грижела, буквално цел интернет го исчитав, што ли не прочитав до сега. Докторката ми рече да не се замарам, најчесто се осеќа кога сме мирни и легнати, после 30та таму ќе се осеќа појако и мноогу почесто. И плус бебе може си е помирно, на мајка :angel:
    Оди си редовно на прегледи еднаш месечно, слушај си доктор, за мирна глава ако сакаш можеш и еднаш на две три недели да одиш ама нема потреба ако имаш нормална бременост. Еден ден сите ќе се смееме за какви работи сме се грижеле :l:

На Ognena*, Slonce91, Alishan30 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Јас сум 16та недела, и немам качено ни грам.
    Среќа што се жештини уште па апетитот е на минимум.
    Пре би јадела грозје и праски него чоколади и торти. Само така да остане.
    Останав бремена со прилично голема килажа, 81 :worried: па може затоа ми е страв,и не јадам многу за да не одам до 100ка.
    Кај матичната со 2кг ме крадат, таму 83 ме вадат дека сум :envy: среќа па дома на дигитална се мерам и си водам евиденција да не претерувам.
    После прва бременост многу тешко ми одеше слабеењето, па не би сакала да се мачам толку и сега.(lalala)

На Ognena*, Ava.84, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Блазеси ти за благото, јас од човек што можеше по цел месец да не стави во уста коцка чоколадо, во бременоста се направив да не можам ни еден ден без него. Купувам преблаги праски, грозје, овошје, ама џабе не ме заблажуваат, ми бара организмот нешто чоколадно :( Ах ќе има кавги со малава кога ќе потпорасне и кога ќе бара чоколатце секој ден :rofl:

На azelea, kukla21, BabyD0ll и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Епа едвај ја отарасив кандидата која ми дојде на гости баш ради тие чоколади :(
    Не дека и овошјето е помало зло,шеќер си е шеќер, но ја држам под контрола вака.
    За кризни моменти имам 3-4 милки во фрижидер и неколку пакетчиња гумени бомбони:tmi:
    Често ми се тресат рацете и дури не каснам благо не можам да се стабилизирам.
    Ама тоа ми е опростено.:D

На BabyD0ll, Lovebug01 и zhap4e им се допаѓа ова.
  8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Мене ми се тресат раце дур не каснам нешто солено, што си го имам увртено у глава. Сега ми е подварок со кисела зелка и некое месо,плус сарми :D ги мислам веќе недела+. :$ Се мислев да си земам црно чоколадо завчера. Стоев, гледав, гледав...ништо не земав. Овошје ми е ок за сега. Коа ќе ме фати криза ќе купам едно ретче црно чоколадо најлепше жеље...ќе го поделам со други,ја коцка ќе шмукам:D оно, кутро, повеќе личи на лошо какао помешано со малку шеќер и вода, одошто на некое си црно чоколадо,али не сум пребирлива за благо:D

Се надевам неделава ќе има термин кај матичната.. да одам на преглед, да ги изишкам најцрните сценарија што ми се вртат веќе со денови.

На Ognena*, Ava.84, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Е ме замисли сега за кандидата. Можно е да ја имам а да немам симптоми? И да ми направи некој проблем така?
    Од кога почнав со утрогестанот секој ден ми истекува како млечно бел исцедок ама немам ни чешање, а мириса на хемија (што значи сигурно е од апчето) :?: И докторката ми вика дека е од тоа, дека вагинално го ставам, а брисеви во 12та чисти ми беа.

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Ако имаш кандида ќе имаш сигурно симптоми...чешање пецкање и мислам беше зеленикав или жолт исцедок. И ја од тоа се плашам пошто со благо претерувам. Како превенција јогурт било убаво да се пие...

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Мислам нема шанса да не приметиш дека ја имаш.
    Кај мене ептен изразена, со чешање,оток,зголемен исцедок кој траеше цели 3 месеци.
    Кога влегов во 4ти месец земав Канестен 3 ваг. и се оттарасив.
    Ама памет за друг пат со благото..

На Milkiway и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  12. lana2915

lana2915 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    58
    Колку е нормален пулсот во бременост.
    Мене 85 ми стигнува а притисокот низок ми е или нормален.
    Но пред бременоста пулсот ми бил секогаш до 70 ова некако ми смета го осекам во главата чукање , можеби и од хемоглобинот што е паднат читав дека и од тоа се јавува.

13. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330

Нормален е покачен пулс во бременост, нема од до некоја граница ама за секој индивидуално, мене цело живот ми е околу 80 сеа во бременост никад под 95, ако ептен ти смета, ако те заморува земи б6

14. Ninna1

Ninna1 Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2020
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    6
    Mamicki koja doza magnezium piete? Jas pijam premama duo, i plus tabletki samo Mg od 250, ama racete mi trnat. Onie magnetrans i slicni takvi ne mozam bas da gi pijam blagi se i gadni.

15. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Денес бев на преглед по 3 недели мирување. Добри сме! Ќе се издржи, уште иста терапија и строго кревет ама нема влошување напротив и покрај сите нервози и стресови синко напредува а јас со сите резултати сум во ред. Постелката остана ниска и ќе крвари тек тука до крај. Битно да си мирувам само така ќе си го износам. Цервиксот ми е 4.7см нема кај да оди а со дисциплина и внимавање ќе си го чувам до крај ако даде господ.

На Ema.Sk, kukla21, *Ench@nted* и 20 други им се допаѓа ова.
  16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Ќе издржите како нема...Си има ред овде во Термини (fingers)

На zhap4e, Brpbrp и Tsukinory им се допаѓа ова.
  17. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Супер, баш ми е мило. Ма ќе истераш и до крај ти, сигурна сум :hug:

На Tsukinory му/ѝ се допаѓа ова.
  18. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.100
    Денеска бев на 2 скрининг генерално се е ок , но ми кажа дека ради положбата неможе баш да го виде срценцето као го гледа но само основното и неможел да виде детално и ми препорача да одам во ремедика или систина ,као немало простор за паника али ради сигурност и сеа сум во дилема незнам што да правам ве молам за предлог кај кого би одела и како се движат цените поз

19. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Срцка го кажуваат Др Драшко од Систина јас сум од Прилеп кај нас идел во викенди и сите кај него одат и наплаќал 1500 е сега Систина сигурно е поскапо и без паники се е во ред али да не ти е во мисла отиди..сепак нека кажа и др женички што го поминале скринингот на срце каде биле позз

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.100

Да планирам да отидам да ја тргнам таа мисла од глава само да се распрашам и да ми препорачаат кај кого .. позз

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.