Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.368
    Во аптекиве има Томи Типи само не знам во која купив јас пред 2-3 години.... Еурофарм види ако не се лажам...

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Ефералган шумливи, тоа е всушност Парацетамол со вит.Ц комбинација.
    Ме освежувале при настинка ептен, ги користев дури доев.

3. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Пропомел не најдов, имаше само пропомлеч кој е несоодветен за трудници. На крај земав isla cassis за грлото. Парацетамол веќе имав у мене. Ќе го протерам и денов со тоа што го имам, ако не приметам промена ќе се посоветувам со фармацевт да се префрлам на ефералган.

Инаку почнав веќе многу да се препотувам во кревет, затоа сум и впрочем будна у моментов. Топла сум на допир но не премногу според мм. Ќе го терам и малку да ме измасира за некој саат. Се надевам ќе помине за брзо, ич не сакам со лекарства да оптеретувам систем.

И да не заборавам, фала ти за советот!

Последна измена: 26 август 2020
  4. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    208
    Женски бев денес на контрола 18+6 сум првпат ми измерија цервикс 3,6 цм должина. Докторот ништо не ми кажа јас имам читано дека нормална дожина тој период треба да е 4 цм. За 2 нед сум пак ќе видам што ќе каже. Има ли место за загриженост? Некое искуство?

5. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Супер ти е уживај. Не треба да е под 2.5, плус секое мерење мене различна должина ми е. Ама се движи тука, малку над и под 3. Така од самиот почеток

На Lovebug01 и Diva0710 им се допаѓа ова.
  6. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.764
    Допаѓања:
    10.754
    Мене ми рекоа на последниот преглед 3.36...добар бил...утре ќе одам па ќе видиме.Инаку Др.ми кажа да не е под 2.5...така да супер ти е...:hug::hug::hug:

На Diva0710 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mila_dea

Mila_dea Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    181
    Здраво женски.
    14 недела сум ,имам исцедок цело време ,некогаш проѕирен,некогаш жолт,ама секогаш сум како помочана (facepalm) а и сеќавам кога ми течи.Брисевите Ми се во ред и уринокултура во ред. Што можи да е,се плашам.

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.874
    Допаѓања:
    34.025
    Исто сум и јас .Имам многу исцедок , а ниту мириса ниту ме чеша.

На thelittle17 и Mila_dea им се допаѓа ова.
  9. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    823
    Пишав погоре, тоа е нормално во бременост сите го имаме тој исцедок. Како што кажа и самата, брисевите чисти, уринокултура исто нема простор за паника. Мењај често гаќи, и јас се чудев зошто толку исцедок, матичната ми даде pro balans lady вагиналети, ги користев сега не. Но тоа е, сите истото ги следи во трудноча

На Mila_dea му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Цела бременост ќе го имаш, нормално е. Мене особено кога ќе станам сабајле ми истекува како течност пробива и гаќи. Потоа во текот на денот се јавува и малку погуст, млечно бел исцедок. Брисеви чисти, разговарано со гинеколог, во ред е се. Додека е без јак мирис нема гајле.

На Mila_dea, natasam и Alishan30 им се допаѓа ова.
  11. Mermaid

Mermaid Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    296
    Слична мака имам, црвено грло и кашлање... пробувам интензивно со чаеви да не дојдам до антибиотик. Каде ги зема овие таблети? Нигде не можам да најдам соодветни за трудници

12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Некогаш на црвено грло чај може контра ефект да даде... види со општ матичен.
    Подобро некој прополис да земеш во аптека ... да не испадне паметувам само тоа од доктор го имам чуено не викам дека е така. Но најдобро чуј се

На Mermaid и Alishan30 им се допаѓа ова.
  13. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Во Еурофарм ги купив.

На Mermaid му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Dali nekoja ima slicen slucaj so mojot somnitelen so visov rizik trisomy21 ( 1:112 ) pa treba da napravam amniocinteza ima nekoja napraeno I dali rezultatite pokazuvaat tocnost odgovor ve molam

15. AnaMarijaAa

AnaMarijaAa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    656
    Најточни резултати има НИФТИ 99%е точен. И ти кажуваат за 21аномалија на плод

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  16. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    со нифти ако добиеш резултат дека нема ризик можеш да ја избегнеш амниоцинтезата , ама ако и таму ти даде висок ризик или постоење на аномалија секако ќе правиш амниоцинтеза која дефинира дали има дефинитивна аномалија , сега имаш различни параметри во приската , не ја знам причината за која си добила висок ризик , дали мерките на скрининг не биле во ред или годините вклучено со телесна тежина и плус си активен пушач , дали слободн ХЦГ ти било високо , секој од овие фактори во комбинација со друг може да бидат причинители да добиеш висок ризик на приска , без паника и самата амниоцинтеза сега е со минимален ризик ... толку знам јас поврзано со оваа тема

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Yyyyyy

Yyyyyy Активен член

Се зачлени на:
    26 август 2020
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    88
    Se popraviv 5 kg vo bremenosta znaci sega imam 55kg I nesum pusac daj boze testot da e lazen posto se slucuva vo mnogu slucai mozebi presmetale zaradi god.

Zasto dr rece deka amnio e posiguren rezultat nego prentalniot I vo prent.moze da se sluci da ti zemat malce krv pa da pocekas uste edna nedela toa isto ti se faca

Последна измена од модератор: 30 август 2020
  18. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    208
    Nemora da znaci. Toj test moze cesto da e lazno pozitiven ili lazno negativen. Samite doktori kazuvaat deka ne e 100% tocen. Sum slusnala za slucai kade rezultatite izlegle uzasni pa se rodile zdravi i pravi deca. Poubavo Nifti testot prvo pa ako i toj pokaze nesto togas Aminosinteza posto taa e poinvanzivna i znae rizicna da e izvedbata. Samo so ubava misla.

На natasam и naturallmess им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Женски
    Приска е статистички тест. Не може да е Лажно позитивен не постои такво нешто.
    Он дава само Статистичка веројатност од 1 спрема 1000-10.000 пример дека бебето би имало даун или некоја друга аномалија.
    Ехо мерки=80% точност
    +приска= заедно даваат некои 90% сигурност. Приска ни дава насока дали треба да правиме дополнителни испитувања. Не е Резултат
    Може да даде Low risk или High risk..
    Пренатален 99%
    Амнио е посигурен само има ризик од спонтан абортус и затоа жени прво прават пренатален.

Пред било што консултација со 2 доктори и мислење и читајте на нет за секој тест поединечно.

На thelittle17, IJAE и LivingGlam им се допаѓа ова.
  20. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    208
    Tuka vo Germanija jas go pravev odi privatno. Maticniot ginekolog mi rece Izborot e moj dali sakam samo me predupredi deka rezultatite od testot ne se 100% tocni odnosno moze da e lazno pozitiven ili negativen. Dali e Priska tuka toa sto go pravat ili ne neznam. Jas go napraviv i mi izleze rizik 1:16000. Najtocen rezultat mi kazaa tuka dava Aminosintezata.