Во аптекиве има Томи Типи само не знам во која купив јас пред 2-3 години.... Еурофарм види ако не се лажам...
Ефералган шумливи, тоа е всушност Парацетамол со вит.Ц комбинација. Ме освежувале при настинка ептен, ги користев дури доев.
Пропомел не најдов, имаше само пропомлеч кој е несоодветен за трудници. На крај земав isla cassis за грлото. Парацетамол веќе имав у мене. Ќе го протерам и денов со тоа што го имам, ако не приметам промена ќе се посоветувам со фармацевт да се префрлам на ефералган. Инаку почнав веќе многу да се препотувам во кревет, затоа сум и впрочем будна у моментов. Топла сум на допир но не премногу според мм. Ќе го терам и малку да ме измасира за некој саат. Се надевам ќе помине за брзо, ич не сакам со лекарства да оптеретувам систем. И да не заборавам, фала ти за советот!
Женски бев денес на контрола 18+6 сум првпат ми измерија цервикс 3,6 цм должина. Докторот ништо не ми кажа јас имам читано дека нормална дожина тој период треба да е 4 цм. За 2 нед сум пак ќе видам што ќе каже. Има ли место за загриженост? Некое искуство?
Супер ти е уживај. Не треба да е под 2.5, плус секое мерење мене различна должина ми е. Ама се движи тука, малку над и под 3. Така од самиот почеток
Мене ми рекоа на последниот преглед 3.36...добар бил...утре ќе одам па ќе видиме.Инаку Др.ми кажа да не е под 2.5...така да супер ти е...
Здраво женски. 14 недела сум ,имам исцедок цело време ,некогаш проѕирен,некогаш жолт,ама секогаш сум како помочана а и сеќавам кога ми течи.Брисевите Ми се во ред и уринокултура во ред. Што можи да е,се плашам.
Пишав погоре, тоа е нормално во бременост сите го имаме тој исцедок. Како што кажа и самата, брисевите чисти, уринокултура исто нема простор за паника. Мењај често гаќи, и јас се чудев зошто толку исцедок, матичната ми даде pro balans lady вагиналети, ги користев сега не. Но тоа е, сите истото ги следи во трудноча
Цела бременост ќе го имаш, нормално е. Мене особено кога ќе станам сабајле ми истекува како течност пробива и гаќи. Потоа во текот на денот се јавува и малку погуст, млечно бел исцедок. Брисеви чисти, разговарано со гинеколог, во ред е се. Додека е без јак мирис нема гајле.
Слична мака имам, црвено грло и кашлање... пробувам интензивно со чаеви да не дојдам до антибиотик. Каде ги зема овие таблети? Нигде не можам да најдам соодветни за трудници
Некогаш на црвено грло чај може контра ефект да даде... види со општ матичен. Подобро некој прополис да земеш во аптека ... да не испадне паметувам само тоа од доктор го имам чуено не викам дека е така. Но најдобро чуј се
Dali nekoja ima slicen slucaj so mojot somnitelen so visov rizik trisomy21 ( 1:112 ) pa treba da napravam amniocinteza ima nekoja napraeno I dali rezultatite pokazuvaat tocnost odgovor ve molam
со нифти ако добиеш резултат дека нема ризик можеш да ја избегнеш амниоцинтезата , ама ако и таму ти даде висок ризик или постоење на аномалија секако ќе правиш амниоцинтеза која дефинира дали има дефинитивна аномалија , сега имаш различни параметри во приската , не ја знам причината за која си добила висок ризик , дали мерките на скрининг не биле во ред или годините вклучено со телесна тежина и плус си активен пушач , дали слободн ХЦГ ти било високо , секој од овие фактори во комбинација со друг може да бидат причинители да добиеш висок ризик на приска , без паника и самата амниоцинтеза сега е со минимален ризик ... толку знам јас поврзано со оваа тема
Se popraviv 5 kg vo bremenosta znaci sega imam 55kg I nesum pusac daj boze testot da e lazen posto se slucuva vo mnogu slucai mozebi presmetale zaradi god. Zasto dr rece deka amnio e posiguren rezultat nego prentalniot I vo prent.moze da se sluci da ti zemat malce krv pa da pocekas uste edna nedela toa isto ti se faca
Nemora da znaci. Toj test moze cesto da e lazno pozitiven ili lazno negativen. Samite doktori kazuvaat deka ne e 100% tocen. Sum slusnala za slucai kade rezultatite izlegle uzasni pa se rodile zdravi i pravi deca. Poubavo Nifti testot prvo pa ako i toj pokaze nesto togas Aminosinteza posto taa e poinvanzivna i znae rizicna da e izvedbata. Samo so ubava misla.
Женски Приска е статистички тест. Не може да е Лажно позитивен не постои такво нешто. Он дава само Статистичка веројатност од 1 спрема 1000-10.000 пример дека бебето би имало даун или некоја друга аномалија. Ехо мерки=80% точност +приска= заедно даваат некои 90% сигурност. Приска ни дава насока дали треба да правиме дополнителни испитувања. Не е Резултат Може да даде Low risk или High risk.. Пренатален 99% Амнио е посигурен само има ризик од спонтан абортус и затоа жени прво прават пренатален. Пред било што консултација со 2 доктори и мислење и читајте на нет за секој тест поединечно.
Tuka vo Germanija jas go pravev odi privatno. Maticniot ginekolog mi rece Izborot e moj dali sakam samo me predupredi deka rezultatite od testot ne se 100% tocni odnosno moze da e lazno pozitiven ili negativen. Dali e Priska tuka toa sto go pravat ili ne neznam. Jas go napraviv i mi izleze rizik 1:16000. Najtocen rezultat mi kazaa tuka dava Aminosintezata.