Тоа ме буни може не сте разбрале. Не може лажно позитивен ни лажно негативен да даде затоа што е статистички показател врз основа на години, дали си пушач и не знам што друго таму... и кажуваат дека 1 во 100 жени имала плод со таков ризик и ти стои High risk. Тоа е ништо друго не дава приската. Затоа и во МК докторите не ја ни даваат туку најчесто ти вика Ако сакаш прави ја Доктор ако увиди дека нешто мерките не се како што треба нухален набор и сл ќе те прати да првиш амнио или пренатален...
Verovatno e toa posto istata statistika bese...se vnesuvaat podatoci vo sistemot za godini, pusac/nepusac, bolesti, bolesti vo semejstvoto, tezina, pritisok presmetuva riziki primer 1:600. Posle pravat tuka eho se meri noseto i koskata pozadi vratot i dr raboti srce itn. Se vnesuvaat i tie podatoci i sistemot pak presmetuva rizik...i na kraj krvna analiza i si tie rezultati sistemot dava konecna presmetka 1:nesto. I se pravi isklucivo vo 13 ta nedela. Presmetuva rizici za Daun i dr abnormalnosti. Pogresno nema sansi da sum razbrala zatoa sto i so maticniot i so specijalistot razgovarav za toa. Ako rezultatite ne se kako sto treba te upatuvaat na Nifti test, a vo kraen slucaj na aminosinteza.
Поради годините иако прв скриниг беше ок, ми рекоа ако сакам директно пренатален додека е рано. Никој не ми ни спомна приска. Правев нифти пред еден месец во 12+ Го избрав затоа што во случај да покаже ризик плаќаат до 600 евра друго испитување-амнио... или х. биопсија во приватна клиника. Проверуваат најмногу микроделеции и гратис испитување за цистична фиброза. Ако можеш да си дозволиш не чекај, тешко е вака во неизвесност. 670 евра беше ама имаш други пренатални до 600 евра. Потпишуваш во случај да не изолираат днк да ти земат пак крв ама не беше случај со мене иако примам и клексани. Резултат за 1 недела. Инаку точно има многу случаи кои поради резултати од приска биле во паника, па на пренатален било се во ред. Со среќа.
vie napravivte amniosinteza ili prenatalen test ako napravite kako pominavte amnio ve molam kazete koja nedela ste ili dali ste porodile
Не правев приска, како што ти кажаа тоа е само статистика,правев само пренатален преку крв, покажа дека нема потреба од амнио.
Pa zosto mene mi vikaat podobro amnio I deka ne e rizicno mi vikaat za podobro da se osiguram e amnio
Девојки вие што примате фраксапарини дали ви се прават како грутки мене почнаја да ми се прават и сега ми е страв дали воопшто се ресорпира лекот или останува во самата грутка фала
И јас правев пренатален преку крв. Не правев приска. Ако можеш да си дозволиш финансиски направи веднаш некој од пренаталните. Јас поради ок резултат на пренатален и ок ехо скрининг, не правам амнио.
Приската ти е само статистика по веројатно е дека ќе искочи со видок ризик ради годините што ги имаш. Искрено ако мерките од ехо се добри немаш потреба да се грижиш и бебето ја осеќа напнатоста мисли малце на него. Амнио секако ќе правиш ради годините над 35 години преферираат докторите да прават амнио на пациентките. Не си ставај се на срце пак ќе кажам ако нухалниот набор и носната коска се добри не се замарај со приската
Девојки здраво на сите , јас сум 23 гн но денеска мачку чувствувам како менструални болки , па се плашам ...
Пиј mg 3x1 и мирувај повеќе. Ова ми го кажа матичната мене и јас имав таков проблем па сега немам никакви болки
Незнам за шумливи, јас пијам таблети чист mg. Ако те фаќа паника како мене пиши и на матичната, мада ништо не е загрижувачко, јас сум 25недела истите болки ги имав баш 23та и за ден два ми поминаа