Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Фала шо ми пиша од утре почнувам и јас в нога јас гледав на нет дека ги ставаат на надворешната страна од бутот .. Декс ми велрја не делувале незнам шо абе само да те збуна фала душо

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. S.12.G

S.12.G Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    258
    Допаѓања:
    177
    во раце и јас исто грутки сина сум цела и тука уште се боцкам до крај на бременост ми дадоа а на тебе?

3. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Иста сум душо,а и мене до крај ми ги дадоја ,и башка мислам дека и после пораѓај се ставаат уште некоја недела јас стварно незнам шо да прајме нема место кај да се стави..ама од денеска ќе почнам во нозе то е

На S.12.G му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2020
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    237
    Јас сум 17та недела и до сега само во раце се боцкам ама немам грутки, само ептен многу мали ама поминуваат за 2-3 дена. Многу е битно добро да се масираш

5. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    После стомак и јас продолжив во нога еве веќе 3ти месец таму, гледав на нет во кој дел. Некогаш боли многу и се прават модрици, некогаш не :(

На Mince1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Keti84

Keti84 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    266
    Јас сум 16та, се боцкам само во рака од прв ден на позитивен тест, прво бев на фраксипарин и околу 10та недела почна да ми јавува некоја реакција како локална алергија, оток, чешање и помодруваше. Откако ги сменив со клексан немам повеќе проблем, може некоја мала модрица ќе ми се појави ама не и грутка, се масирам и мачкам со Лиотон по потреба. Имам уште многу до крај па се надевам дека нема да имам проблем

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Оф лелее аман ич ги нејчам ама ко се мора ама како и да е чим долго вррме ги ставаме се знај дека ке се направат ќе почнам и јас во нога нема др чаре ..со лесно до крај да ни биди:l:

На natasam му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mince1988

Mince1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2019
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    463
    Јас сум на фрахсапарин и исто ми се помодрува и грутка срце ама не ми ги менува ,а и незнам дали смее сега да ги смена во оваа недела баш ќе одам др недела на трансфузиолог и ќе прашам :)

9. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    3.870
    Може е глупо прашањево, ама ќе сака ли некој да ми ги објасни скрининзите? Што всушност се открива на првиот скрининг? Што на втор? Мене вториот ми е закажан на последниот ден од 18та недела, а читам дека се прави од 19та па натаму. Да не е мн рано мојот термин?

10. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Вториот скрининг се прави од 18та до 22ра недела, мене во 21+2г.н. ми го правеа. Те гледаат на ехо, го мерат бебчето како напредува ( рачиња, ноџиња, прстиња... ), дали е се развиено како треба до таа недела, може полот да се види ( кај нас скриено беше и уште не знаеме што е :D).

На Marge и ivance.. им се допаѓа ова.
  11. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.707
    На страната на систина е убаво објаснето.
    Накратко, на прв скрининг се мери нухален набор и се гледа дали има носна коска. Се мери должина и уште нешто ама воглавно тоа е. Најдоцна до 13+6 се прави.
    Втор скрининг е голем скрининг и се гледаат сите органи детално. Се гледа и цервикс, протоци, итн. Некои доктори го гледаат и срцето а некои праќаат на скриниг за срце, не памтам точно како се викаше.
    Мислам дека е рано, идеално е 20 21 недела.

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    981
    Допаѓања:
    3.870
    Прашањето ми е, затоа што јас не се одлучив за класичен прв скрининг, туку за некоја друга метода каде што се гледа ризикот од Даунов синдром, идни можни болести на срце и + неколку др синдроми и болести, дали всушност имам пропуштено нешто, со начинот на кој што се одлучив да го направам тестирањето? Ама по ова што ми кажувате, тоа е тоа, само начините на испитување се различни. Фала ви

13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.854
    Допаѓања:
    18.707
    Па со следење на овие параметри се гледа ризикот за Даунов синдром.
    Да не те буни тебе терминот скриниг? Значи тоа е обичнп ехо како сите други, ама го прави доктор со специјализација и ги мери тие параметри.
    Друга опција е неинвазивен пренатален тест ама тоа е преку крв. Трета е амниосинтеза.

На Marge му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.455
    Допаѓања:
    8.838
    Прв скрининг е ехо и приска. На ехото се мери должината на плодот, вратниот набор, бутната и носната коска. Ехото најдобро е да се направи до 14 недела зошто после тоа се губи вратниот набор и не може да се измери. Потоа се прави приска-тоа е биохемиско испитување преку крв се испитуваат вредностите на 2 хормони во бременост, па потоа измерените вредности од хормоните и мерките што ги зел докторот од ехото се внесуваат во програма која статистички ги обработува, заедно со други податоци како твоја возраст, дали си пушач, дали си инвитро... И програмата дава резултат како висок/среден или низок ризик за Даунов синдром и трисомии. Покрај ова испитување, може да се направи неинвазивен пренатален тест, кој се изведува со земање крв од мајката и се испитува присутната ДНК на бебето од крвта на мајката, така што се добива резултат со 99% точност за хромозомски нарушувања кај плодот. Трета опција е амниоцинтеза-инвазивна метода што се прави после 16 недела, но таа ја препорачуваат на возрасни мајки или доколку овие претходни испитувања покажале дека можно е да има некоја аномалија на плпдот.

Втор скрининг се прави од 18-23 недела, но најдобро 22-23 за да се види детално и срцето, бидејќи дури во 21-22 е веќе целосно оформено, претходно има некои работи што не се гледаат. Тоа е само ехо преглед. Се прават мерења на сите органи на плодот, плус се гледаат протоци, постелка. Некои доктори мерат должина на цервикс.
    Ако одиш во 18 недела на скрининг, ќе треба пак во 23 да одиш за срцето да го видат убаво.

На Elenica*Petrova, Keti84, Ziberi123 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.758
    Допаѓања:
    10.725
    Браво.Секоја чест за деталниот опис.Ова ни доктор нема така убаво и прецизно да го разјасни.:clap:

На ivance.., Cherry blossom89 и Lovebug01 им се допаѓа ова.
  16. Keti84

Keti84 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    266
    Јас ги сменив во консултација со трансфузиолог, ми објасни дека главната супстанца е иста меѓутоа можно е реакција да се јавува на некоја од помошните супстанци. Прашај, не гледам причина зашто да не ти ги сменат, ќе пробаш и ќе видиш дали ќе имаш исти реакции и на клексанот.

17. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.873
    Допаѓања:
    34.023
    21+1сум и овие денови нешто стомакот ме боли.Некој слаби менструални болки.Некогаш дури и како да ме сече долу кај маткат.Сега пиев магнезиум 400мг депо и плус вчера вечер пиев пак 400мг.
    Ќе видам дали ќе ми се смират.
    Некоја од вас дали имала вакви болки во овој период?

18. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    при крај сум на второ тромесечие и последнава недела многу ме болат колковите, знам дека се ширам и почнаа да ме болат уште од 19-20та недела, ама последниве неколку дена се неподносливи до степен да не можам да врзам убав сон навечер, цело време се превртувам те на една, те на друга страна, а и превртувањето во кревет веќе не ми е лесно со оглед на тоа што плодот е скоро цело кило. си велам што ќе правам до крај кога ќе се труплира тежината. болкава во колкови не знам како да ја намалам, на следен преглед ќе зборам и со матичната, може ќе ми препорача суплемент калциум или витамин д? некоја друга да не имала сличен проблем? преку ден иначе не ме болат, среќа. може дека сум во движење.

19. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    1.569
    Мене ме болат со месеци искрено најголема мака ми се тие и киселините навечер ама решение не сум нашла... На почетокот си поспивав на грб и ми се смируваа сега во 40та недела е веќе големо и нема шанси да лежам на грб

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120
    Исто, почнаа да ме болат од 19та недела и навечер ми е неиздржливо. Перница меѓу колена помага колку-толку. Калциум и витамин Д имам во пренаталните, ама не знам дали се во доволна количина за да помогне. :|