Се ти пишаа погоре.Ама можеш да пробаш кромидарник или супа со многу кромид,зелка манџа,ленено со јогурт, туршија скиселена природно(природен пробиотик е), јогурт со пробиотик или кефир За срамната коска која две недели многу ме болеше, почнав да пијам 2-3 дена калциум +Д3 и веќе ми е намалена.
Zdravo i od mene mamicki i jas sum 20 nedela bremena isto taka imam proziren vaginalen iscedok.Doktorot mi reče deka e normalno za ovoj period se javuvalo kaj site tridnici ama jas sepak sekoe utro se mijam so čaj od kamilica i na dnevna vlooska stavam kantarionovo maslo i gledam deka veke 2 dena mi se smiri infekcijata. Probaj i ti taka mislan deka nema da zgresis i ne e stetno. Jas pak imam problem so kolkovite me bolat premnogu i denes cuvstvuvam deka bolkata i vo cipite mi pojde . Dali ima nekoj so vakvi bolki?
Синоќа ставав полигинакс вагинални, сабале полошо со исцедокот. Како станав водени гаки, седнав малку, кога станав се соблеков и гледав како ми тече прозирна течнос како брзи капки. Така на трипати. И цел ден ми се мократ гаките. Пак во систина отидов, само ме погледнаа и долу и абдоминално не видоа ништо. Не направија испитување со тестерите за плодова вода, само панцеф ми препишаа и строго мирување. Веќе од страв незнам кај ми е главата
Ако недај Боже е плодова вода би течела нон-стоп во константен млаз, мал но не би престанувал. Штом те провериле неколку пати и не ти тече така постојан млаз, не е тоа. Не се плаши. Сигурно виделе дека ти е во ред цервиксот штом ти рекле така, ете и провериле првиот пат. Нормално е зголемен исцедок, ете некогаш може да се случи да е повеќе. Сабајлево и од вагиналетката веројатно ти бил. Мирувај ко што ти рекле, следи ситуација, и оди пак ако ти треба за да се смириш. Ама ако ти речат пак дека е во ред, сигурно е во ред. На ехото се гледа и дали има доволно плодова вода.
Мама Јана не се секирај толку многу, татко ми додека откривме дека е позитивен (летото се разболе) го возев по болници, дома му мерев притисок.. Сето тоа без маски и без растојание зошто ги немаше сите симптоми развиено, а и немаше потврден позитивен случај со кој бил во контакт. Јас бремена, тој в раце ја држеше ќерка ми и сл... Дома сите бевме негативни. Најмногу ми беше страв за детето ама епидемиолгот ми рече детето да е со мене, дека нема гајле.. И да заболи, нема, да го сетите, како настинка би го поминало. И така и беше. Сите излеговме без последици од таа траума. Гледав да размислувам позитивно. Инаку мислам дека има и антибиотици кои можат да се пијат во бременоста. И познавам бремени кои го прележале вирусот и безбедно се породиле и оздравеле. Без паники. Земи си го детето ако ти е полесно.. Носи си маска, дезинфицирај и со лесно.
Бев денес кај матичен, ми даде амоциклав и еден куп витамини, утре тест.. Денес подобро се чуствувам, омалаксана и со отечено грло ама барем немам кренато температура. И мене ми рекоа да не ја делам малата, дека дете до 5 години не треба да се дели од мајка па си ја зедов. Ќе биде подобро, очигледно сите ќе го поминеме, само да е со лесно...
Не се плаши .Моето на тестирање искочи позитивно ,а јас и сопругот негативни. Епидимиолози,педијатри сите ме советуваа да не бидам во близок контакт со детето дека сум бремена,да не го заспивам ,да не го хранам,дома да седам со маска итн...препораки еден куп. Јас неможев така,си продолжив како ништо да нема.Како да не го гушнам или да не заспијам со него кога ми ги подава рачињата или да не одам да си играм кога вика мама. Фала му на Господ сите сме добро.Синко помина без симтоми,јас и сопругот исто и беба во стомак се развива супер. Гушни дете таму,на него му требаат мама и тато и само позитивна и добра мисла
Здраво. Сакам да прашам дали знае некој која е разликата измеѓу Микотрит1 и Микотрит 3,бремена сум 17 г.недела,па нешто некое благо чешање имав и како да ме буца во предниот дел нешто(незнам ни како да го опишам чувството точно). Се консултирав со матичната ми препорача Микотрит 1,но сопругот ми зел погрешка Микотрит 3,па сакам да ве прашам, дали би било грешка да ги користам тие, гледам тие Микотрит 1 се 500мг, а Микотрит 3 200мг. Ве молам за совет! Ви благодарам!
Јас сум во 20та недела од бременост, вчера јадев гравче за ручек, што до сега не ми правело проблем, од синоќа имам повремени јаки болки од лева страна што до сега не сум ги имала. Бев во вц, малку ми поминаа, ама еве ги сега повторно. Имала ли некоја вакво искуство? Да одам на лекар или можно е да е од гравчето, како гасови или слично или од нешто друго? Можно ли е од гасови, да се појавува таква остра болка во стомакот?
Pocekaj 24 saati od gravot ako gi imas uste ne bi trebalo da e od gravceto. Mene i pred bremenost znaelo da mi se sluci epten jaki bolki od takva hrana i sekogas bilo gasovi
Дали се нормални грчеви во долниот дел од стомакот? Повеќе чуствувам болка на моменти од лева страна. Се појавува се смирува и така цел ден. Инаку ептен сум под стрес последните денови ми е страв да не е на нервна база. Од утре ја почнувам 17та недела. Во дилема сум дали да одам на дежурен.
Јас имав такви болки, и на лева и на десна страна, ама повеќе на лева, матичната ми рече дека на ехо нема ништо на јајниците, и дека органите се подместуваат затоа што матката се шири, а бебето се поголемо станува, и тоа прави притисок на сите органи. Напиј се магнезиум по 2 на ден можеш, и чајче од брусница или евентуално по една шоља на ден нане. Мене така ми поминуваше, а знае и сега да ми се јави пак од време на време.
Кај мене само што заврши голготата наречена Ковид 19. Немој да се плашиш, ќе помине. Премногу е исцрпувачки, јас кревав тт до 39 цели 7 дена. Ја спуштав со парацетамол, и пиев Панцеф бидејќи ми слезе на плуќа, но џабе беше сѐ ако не примев инфузии со лендацин. Премногу е сериозен вирусов, пазете се ве молам. Јас и покрај тоа што внимавав, на крај ми го донесоа дома Пак ќе ти кажам, немој да се плашиш, но грижи се за себе односно разговарај со интернист или инфектолог и со гинеколог, матичниот практично фигура. П.с. Мојот прв тест излезе негативен, но веројатно рано беше направен.
Го добив резултатот, позитивен е. Немам температура веќе, само болно грло и затнат нос, омалаксаност секако... Повеќе ме загрижува ќерка ми, од вчера кашла и качи температура.. Малечко е, 23м... Денес ќе контактирам педијатар Катастрофа, уште мм го нема здрмано, ама очекував дека ќе ја поминеме сите, сите работиме во голема фрекфенција на луѓе, но сепак повеќе мислам дека го добив од чекална кај матичниот гениколог каде што во соба 4х4 насобрани минимум 10 жени со маски под нос..
17+4 сум и само што забележав на гаќите како парченца кафеав исцедок ама ептен малце и баш кафеав, не беше крваво. Се бришам нема ништо, пробав и подлабоко да се избришам нема ништо. Ми се тресе цело тело од паника и одам да се истуширам и летам на дежурен пошто е недела матичната не работе. Ова е прв пат да забележам вакво нешто, не примам никаква терапија, мислам дека ќе повратам од паника.