Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    Не паничи штом не трае исцедокот уште. Ама отиди си да те видат. Сигурно ќе ти препишат утрогестан.

На Nefertiti. и IRBBB им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Колку максимално магнезиум смее да се зема во 24ч?

3. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.873
    Допаѓања:
    34.023
    Јас имам околу 900 мг земано при големи болки.Обично 500 зимам.Мене матичната ми рече не можам да се предозирам само пролив може да ме фати.Не сум имала со 900 проблем :)

На dromka, Pacient srna и IRBBB им се допаѓа ова.
  4. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    до две дози максимум , зависи од грамажата моите по 400 мг беа , по две пиев

На dromka и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Имам капсули од џемисон од по 250мг. И во премамата има околу 50тина мг. Можам да земам два пати по 250мг плус премамата 50тина? Околу 550мг вкупно.

Не би требало да е проблем, ама некаде имав читано дека вишок на магнезиум може да направи аритмија и срцев застој. :?:

Последна измена: 15 ноември 2020
    На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Јас земав магнезиум 400мг на ден толку имаше во кесата, но кога имав бодежи долу матичната ми рече по 2 кеси на ден, едно на сабајле едно на вечер.
    Кога ми прекинаа бодежите, продолжив пак по 400мг.
    Не би земала искрено повеќе од 800мг/900мг.

На ivance.., Ava.84 и IRBBB им се допаѓа ова.
  7. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.873
    Допаѓања:
    34.023
    За аритмија и срцев застој првпат слушам.Магнезиум препорачуваат и за возрасни лица за срце.Го релаксира срцевиот мускул.

Јас земам по 400мг Мg и плус во витамините имам околу 100мг.Вака земав и со првото.
    Ако земаш поголема количина гледај да не е подолго од 2 недели.Еднаш кога не бев трудна матичниот ми препиша 800мг Мg за болка под градите ама ми рече не подолго од 2 недели.
    Јас овие 900 ги пиев 2-3дена па пауза па пак ако осетам ќе земам.Не цело време.Тоа е тој период од 17 недела до 24 г.н кога се шири матката и се осеќаат интензивни болки и сечење во лева и десна страна,кои се нормални.А јас многу се плашев оти со првото ги немав:)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Во дози до 350мг го релаксираат срцевиот мускул, а колку високи можат да наштетат не знам.

Ама штом повеќето го земате, ќе земам и јас по ~550мг.
    Од почетокот земав по 400, па престанав да го земам, бидејќи не чувствував потреба. Матичната ме искара и ми рече дека потребно е магнезиум да се пие во бременоста. И пак си зедов.
    Пијам по 1 капсула од 250мг и тоа во премамата, ама последниве 2 дена имам грчеви и гасови и морам да зголемам доза.

Ви благодарам многу! ❤️

На Ava.84 и naturallmess им се допаѓа ова.
  9. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.671
    Што направи?

На Nefertiti. му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Мене матичната ми има кажано дека до 1гр. е дозволено ако имаш болки јас некој денови пијам две од 400мг.

На Ava.84 и IRBBB им се допаѓа ова.
  11. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Чекам повеќе од саат, државно во мал град, две пред мене примија што се за пораѓај, од докторот абер нема.
    Минатиот пат кога дојдов вака со болки чекав повеќе од два часа.

12. mamaJana

mamaJana Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    7.266
    Не се секирај, ќе те боцнат со прогестерон, ќе одмараш и ќе се среди.
    Бабчињата ни се веќе развиени, немој да се плашиш :hug:

На Nefertiti. и jarec6 им се допаѓа ова.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    @Nefertiti. пиши ни штом завршиш, те мислам, а верувам и други. ❤️

На Cherry blossom89, LivingGlam, ivance.. и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Девојки фала на сите што пробавте да ме смирите и на грижата :l:
    Јас сабајле одма влегов да се средам и се изнаплакав додека се туширав и спремав за на доктор.
    До пред малце дремев, цел ден од што плачев и нервози, се напив б6 и сум заспала.
    Добро е се одма да ви кажам прво, фала му на бога.

Таму додека чекав за преглед имаше за пораѓај една со болки, неа ја анализирав, само офкаше и шеташе, ни сестра ни доктор пола саат, па дојде сестра а зема, и јас прашав каде е докторот дека ем жената пред пораѓај ем јас со секакви црни мисли во глава едвај издржав час и нешто чекав.
    Имало некоја за пораѓај незнам што, па ајде ете ти го докторот леле го видов, истиот од претходниот пат кога бев Саша Јовчевски, што ме прегледа со рака уште во 8ма недела....:|

Добро е бебето битно, кафеаво немаше нигде внатре вагинално, ни до грлото на матката, а знам оти пак ми збрца рака:doh:, он таков принцип на преглед си имал, леле како што не сум имала секс од јули, мислам доле позатворена и посува не можев да сум, овој пат подолго ме прегледа, вртеше со раката:worried: рече грлото е добро затворено, нема сукрвица вика внатре еве види и ми ја покажува шаката со ракавица, јас веќе овената на столот, му викам а ехо бебето како е да видиме, и уклучи ехо, добро е вика се.

Ми препиша утрогестан по 2 на ден, ми зголеми магнезиум, ми рече брисеви да ми земе матичната се сомневал на инфекција, вика може тоа проблем да ти праве или направе, и да сум мирувала повеќе.

Ама добро бре кој уште прегледува со рака у пм, ич не ми е гајле колку го фалат сите, да ми беше Ск поблиску бар приватно да одев, втор пат вака ме прегледува со рака.

Можно ли е што вчера испешачив скоро 8 км да ми се јави ова?

Ова утрогестанот многу скап е, 450 денари?! :^)

Во вторник одам во Чаир за извештај за боледување, баш ќе видиме и таму што ќе кажат на прегледот.

Последна измена: 15 ноември 2020
    На Skorpija25, LivingGlam, jarec6 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    26.763
    По трет пат сум бремена и прв пат читам контрола со рака да прави доктор 8-|
    Кога одев на пороѓај тогаш ме провервеа колку сум отворена со рака, на друго не се сеќавам :|
    Сигурно и прегледот бил незгоден :|
    Ај било како битно бебе е во ред без грижи :)

На thelittle17, Skorpija25, dromka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    поради ризик од предвремен пораѓај мене ме гледаат со рака од 20 та недела навака , искрено има од доктор до доктор и различно е кај сите само треба да се опуштиш многу и нема да осеќаш толку болка , а инаку друг начин да ја опипа состојбата на грлото на матката нема ..... меко или не , скратено или не , водењак цел или не , отворена или не само со вагинален преглед , со вагинално ехо може само да измери должина на цервикс ...
    докторот на ургентно ме унакази , значи после прегледот мислам дека неможев да седнам , а матичната и докторката на ГАК понежни се и ќе се опуштам па не чуствувам болка воопшто , значи зависи од докторот ( некако убедена сум дека машките гинеколози и доктори се погруби , мое искуство во тој преглед )

На Nane26, dromka и Nefertiti. им се допаѓа ова.
  17. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Да, толку е утрогестанот, јас 4 кутии месечно користам од почеток на бременост, ама сум некако помирна дека имаат влијание.
    8км мислам дека се многу, да.

На dromka и Nefertiti. им се допаѓа ова.
  18. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.873
    Допаѓања:
    34.023
    Пишав еднаш во Германија прегледуваат од 27 недела редовно со рака.Дури и при пап ако не си трудна прават контрола со рака .Јас па се лутев дека оваа др до сега не ме гледала со рака , а претходната како од 2 скрининг да ме гледаше:wasntme:
    За мене тој преглед не е болен малку нелагоден и треба што межеш да си поопуштена.Јас посигурна се чуствувам со тој преглед изгледа сум старомодна:$

На Nefertiti. и IRBBB им се допаѓа ова.
  19. idontcare1

idontcare1 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Zdravo devoki, 20 nedela sum I imam bolki vo zeludnikot. Nekolku pati mi se ima sluceno da imam silni bolki vo stomakot, pod gradite I vo grbot. Na bolnica mi vikaat deka e do zeludnikot I ne mi davaat nikakvi lekarstva. Primav infuzii I bev podobra ama eve sega pak. Dali ima nekoja so vakov problem?

20. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    23+2 сум, и од синоќа осеќам доле како боцкање некое. Бев на скрининг во петокот се' беше супер, ама грло не ми измерија и никогаш не ми мереле пред 7-ми месец. Се уфилмав дека ми се скратило грлото, а најверојатно нема благе везе ама ептен сум паничар. Какво е чувството ако некоја од вас има скратено грло на матката, се осеќа?