Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    26.763
    Прв пат слушам за грав 8-|
    Јас еднаш неделно си јадам

На IRBBB и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  2. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Епа сигурно се бабини деветини оти само од стари лица имам слушнато а си читам дека се препорачува зрнеста храна како и да е јас си јадам и ќе си јадам само ај си реков да си прашам да не има штета некоја .... добро е хахах(y):l:

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    јади си грав не е проблем , освен гасовите ако не ти се мачни , инаку во него има повеќе железо од спанаќ и други ситници така да баш ми препорачуваа во оваа бременост да внесувам и два три пати неделно не било проблем ....

На thelittle17, IRBBB и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  4. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Е ти благодарам миличка со железо иначе ств незнам како сум заради тоа што до сега крвна слика немам испитано не ми даваат .... на 7ми ќе ми испитуваат а иначе гасовите се мачни ама толку го сакам хахахха :hug:

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Ако е на преден ѕид мислам помалку се чуствува. :wasntme:
    И кај мене е на преден ѕид.

На thelittle17, abc1234 и mila89 им се допаѓа ова.
  6. tamarce.j

tamarce.j Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2012
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    331
    Здраво девојки, бремена сум 22 недела, од пред два часа осеќам како бодеж во дојкта при зимање воздух. Дали некој од вас има вакво искуство?

7. BiciJ

BiciJ Активен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    3
    Здраво и од мене јас сум 22 недела бремена и пред 3 дена бев во Систина на скрининг.Ми рекоа дека едната комора на мозокот на бебето е 9 мм а нормално било 5-6мм.Дали има некој што се сретнал со ваков проблем.Многу сум загрижена а за 3 недели ми рече да појдам повторно на контрола.Ве молам за совет многу сум загрижена...

8. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Немам искуство, ама јас би побарала второ мислење од детски невролог, што гледа ехо на мозоче.
    Немој да се паничиш, и самите ти рекле да појдиш уште еднаш за 3 недели за да се види дали е во ред. Може да е пропуст, може во моментот така да било наместено бебчето.
    Дај Боже сѐ да е во ред. :hug:

На Luna91 и BiciJ им се допаѓа ова.
  9. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    18+5 време летаааа хахахха... Меше почнува да се познава убаво и бебе кога не му одговара мојата положба на седење да лудува за да ја сменам положбата изгледа го притискам подолу е малце моментално поставено.Вчера дали од многу пешачење или од положба на бебе имав од време на време пецкање во десен јајник само не беше многу нападно и не беше болно.Со душа чекам 14ти за втор скрининг се надевам се ќе помини како што треба. Сакам да ве прашам заради тоа што за ова врска немам што е ... доктор послединте 3 прегледи ми пушта како црвена и сина боја на ехо дали е тоа како доплер нешто или не? Кога и да види ми вика супер е се ви благодарам

10. minne992

minne992 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    4.425
    Допаѓања:
    26.763
    Црвената боја е папочната врвка а сината незнам
    Сега мене ме интересира што поточно се испитува на втор скрининг? Дека јас и ти сме тука некаде и јас треба кун 15 ти да одам на испитувања

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  11. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    фала ти миличка

На втор скрининг се испитува буквално се сите органи на бебето детално мозоче срце бубрези се се се ... е плус проверуваат плодова вода постелка каков е протокот до бебето дали е добро дали е намалено се гледа грлото на матката крвна слика се испитува мене ми рекоа една недела проано за крвната слика.... мислам дека тоа е тоа ако има плус нешто нека кажат поискусните мамички кои веќе биле на втор скрининг

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.030
    Тоа се крвните садови што ти ги пушта. Во срцето и со папочната врвца

На IRBBB и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  13. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.832
    Е добро е тогаш да си знам што гледам оти си гледа докторот и ми велии супер е а јас појма немам што е супер хахаххах фала ти миличка

На dzeki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas vcera bev se e super, iskreno mene ic ne me zanima dur si meri tamu cekam interesnite sliki da mi gi pusti. Sega doktor ne stanuvam, inaku si kazuvase zenata glava ok, rbet ok, bubrezi ok.....print slikicki i aj so zdravje:D

На Stressed Out, thelittle17, TiniMini и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.215
    Допаѓања:
    17.881
    Исто. Не навлегувам во детали, одам кај доктори што си ја знаат работата. Јас уживам додека го гледам бебуш и најбитно ми е да ми кажат дека се е во ред :)

На Stressed Out, Pacient srna и TiniMini им се допаѓа ова.
  16. Mandarinna88

Mandarinna88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2010
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    116
    Девојки кое е вашето мислење за испитување д-димери во бременост? Се е во ред, постелката е во ред, бебе расте уредно за гестациска недела, не разбирам зошто треба да правам испитување кога тие и така се покачени во бременост. Според мојата матична, нема индикација да правам такви тестови. Тренд ли е нешто меѓу гинеколозиве, што ли е? Ми ги избушија вените :?:

17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.697
    Допаѓања:
    40.030
    А кој ти кажа да испиташ ако е сево ред?

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Баш вчера ја прашував матичната за огтт и д-димери и ми рече дека огтт се испитува од 24-28 гн, а д-димери само ако има индикација.

На Mandarinna88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas kontroliram sekoj mesec ama sum.so mutacii za trombofilija. E sega tie mutacii ako ne gi baras nema da znaes dali gi imas, sto podrazbira pod indikacija ne znam. Jas nemav indikacija za niv ama sakav da ispitam poso ivf sum da sum so se pokriena.
    Mislam deka protocite treba da se indikator ama ne e na odmet da odis da ti gi izmerat. Imalo slucaevi koga radi d dimeri loso zavrsuvale bremenosti na kraj taka da moe.misenje e better safe than sorry

На Stressed Out, Maya12, Mandarinna88 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Следно и јас треба да испитувам д-димери, на следен преглед треба да ми закаже гинекологот. И кај мене си е се супер, не знам дали воопшто има потреба. Ама како да се сеќавам на еден неврзан муабет со гинекологов дека сега демек биле задолжителни тие испитувања. Не сум сигурна ама мислам дека за тоа ми спомна.

Мене повеќе ми е проблем скриен шеќер што ќе испитувам. Ми кажуваа дека тоа што ти даваат да го пиеш е многу одвратно благо, а плус треба да дремам таму 2 саати. Сега со коронава ептен ми е тоа "луксуз" да дремам во затворен простор со непознати.

Знае ли некој дали постои друг начин да се испита ова? И дали е воопшто задолжително? Од тоа што читав, јас немам никакви предиспозиции за скриен шеќер.

На Mandarinna88 му/ѝ се допаѓа ова.