Моето искуство со бременоста до сега. Јас сум 27 недела, одам на редовни контроли, маж ми вели дека дури претерувам со проверките, ама така сум помирна. Е сега за што ми треба ваше мислење. 1. Дали некој има со секојдневни болки во препони ( како при добивање), не се долготрајни ама си ги имам , кога одам, кога стојам, кога работам нешто на нозе. Кога лежам се смируваат, но понекогаш и така ги имам. Сум била на прегледи кај три различни доктори, сите велат дека е нормално,и дека се е во ред со мене, но мене не ми е нормално. Дури и воздух кога ќе земам имам мали болки, веќе па да не кажувам за кога ќе кивнам или кога сум во седечка позиција. Дали некој имам некое искуство со ова, реално ми е страв да не е нешто, а не го гледат докторите. 2. Како да разликувам секрет од плодова вода, леле од памет сум извадена дека можеби плодовата вода ќе ми тече, а јас нема да знам. Секретот ми е понекогаш многу чист, понекогаш бледа жолта боја. Ама кога е чист личи на вода и јас како да знам дека не е плодова вода? 3. Како се справувате со хемороидите? Користам фастум маст, ама не се намалуваат. 4.Детето некогаш мрда посилно, некогаш само како пеперутки го осеќам. Како да знам дали е ниско стационирано па дали затоа имам болки доле.? 5. Како да не се породам предвреме:? Можам ли нешто да направам? Оф знам дека имам милион прашања и верувајте ми знам дека сум досадна, ама не можам да не прашам, јанза ќе ме јаде.
Ќе се потрудам да ти одговорам. Ова од моја перспектива. 1. Секако дека е нормално да имаш вакви болки, сѐ додека не е нешто неиздржливо. Сметај дека бебе е околу 900гр + постелка околу 500гр + плодова вода. Сѐ тоа е во матката, таа е проширена, се тегнат лигаментите, натежнува на препони, срамна коска, притиска на околни органи, дијафрагма. Како резултат на тоа се сите болки што ги чувствуваме при седење, стоење, лежење, кашлање, нагли потези, наведување, исправање..... 2. И мене ми е проѕирен секретот, водлест. Мислам дека е нормално, така би требало да биде. Јас очекувам кога ќе дојде плодовата вода да истечи наеднаш, а не како секрет... 3. Немам хемороиди, ама читни на темата за хемороиди во бременост на форумов. Мислам дека компири им помогнаа на многу трудници. И масло од кантарион. 4. Уште има место да се врти на сите страни и може да е и горе и долу, и со главчето горе и настрана и секако. Нека ужива додека не му се стеснал просторот, па после ќе те шутира како за тепање. 5. Не. Освен да пролонгираш со прогестеронска поддршка, ама тоа ако има потреба, а не на своја рака.
мојата плодова вода пред пораѓај не истече одма целата туку на млазови во рок од два саати отприлика, топла е и баш вода е, многу се рљзликува од исцедок. исцедокот го има па го нема а плодова вода не може да ти капне денеска па утре пак... ако почне да тече без разлика што правиш ќе тече
Da ne me razberes pogresno relax malce i posle 3 doktori zar nie tuka poise ke znaeme da ti kazeme i poise ke ni veruvas?
Здраво девојки, бремена сум 3.5 месеци. Овие денови чувствувам болка во долниот дел на стомакот. Дали е тоа нормално? За контрола ми е сеуште рано. Треба да одам за две недели. Болката не е јакс но сепак јс осекам во пределот на јајници половина и стомак
Normalno e da imas slabi tapi bolki se siri matkata. Sto se odnesuva do plodovata voda nema sansi da utnes. Bas e voda i duri i malce da istece pak ke bides ko pomocana ne e kako sekret pa samo da ostane na gakjite. Tie sto imaat rizicna bremenost generalno odmaraat i ne krevaat tesko. Toa e toa sto mozes da napravis. Na eho doktorot ke ti kaze kako e postaveno bebeto.
Леле, мене како доктор не може да ме смири друг, ама ти си била кај тројца доктори, и сите ти викаат се е во ред, нема да лажат сигурно, ај во еден да не веруваш, ама во сите 3ца, нема потреба до толку да си исплашена, предвремен пораѓај не можеш да спречиш, доколку имаш нормална бременост нема зошто пред време да се породиш, тие што имаат ризична бременост, примаат терапија и лежат постојано, и пак тераат до 9ти месец, не се оптоварувај со тоа. Бебето мрда некогаш повеќе, некогаш помалку, зависи колку е поспано, ако не дај боже не го осетиш 24 часа, тогаш тек на доктор, ама ако си го осеќаш да мрда, немаш гајле. И јас сум паничар, особено сега во бременост, на сите сум им преку глава мислам дека, ама на доктор верувам, и дури и психички ме смирува, и секоја можна болка ми поминува после посета на доктор хахах, ние не сме доктори и постручни од нив, си ја знаат работата, и доколку немаш проблем не се сомневај за џабе, психички се оптеретуваш само.
Девојки 16та недела терам, таткото уште не си го видел бебето дајте ве молам посочете ми ординација кај што ќе го примат и сопругот да си го види бебето. Мојата докторка не дозволува повеќе од еден пациент во ординација и не му дава да влезе. Ќе ви бидам благодарна ако ми кажете каде ќе го пуштат да влезе да отидам (Скопје само).
Тоа е правило не дозволуваат. Ни кај мене сопругот нема влезено на ехо. И не инсистира пошто ако важи нека важи за сите. Кога ќе се роди бебче има по цел ден да бидат заедно
@Macufceee11 Мојот Др Личоски го пушташе со мене на контрола. Еве и во Санте секогаш е со мене на ехо, заедно си го гледаме
Баш се мислев утре во Санте да закажам, помислив дека тие пуштаат, препорачај ми доктор те молам и дали треба во Санте на Партизанска да одам или во Ѓорче фала ти најмногу
Мене матичната ми дозволува да влезе сопругот ама ми ја знае историјата и знае дека прележавме а исто така и во Плодност на секој преглед влегува со мене бидејќи правевме тест за антитела кај нив и имаме
Da probate vo privatnite bolnici tamu bi trebalo da dozvolat. Mene ne mi e jasno zasto maticniot ne dozvoluva. Ne mora vo tek na celiot pregled da sedi. Moze na 1 min da vleze samo da go vidi pa da priceka nadvor dodeka traat merenjata.