Вчера бев на втор скрининг кај мојот матичен, на 4д ехо,ми рече дека е сертифициран за скрининзи и дека нема потреба да одам на друго место. Бебето е супер, точно спрема мерките, машко, само што е многу ниско, главчето му е дури испод пубичната коска, ми рече дека од тоа имам толку големи болки во карлицата, половината и долу во вагината, едвај станувам и се движам колку ме боли, ми рече дека до 28 недела има шанси да се качи нагоре и постелката ми е многу лошо поставена преку раната од првот царски рез. Ми рече да мирувам, да не пешачам , прашав за вежби ми рече не, само масажи и ептен благо истегнување.Се на се, јас сум среќна, бев во грч пред да одам што ке ми каже и сега с е опуштив малку.Тоа што боли боли, битно бебе е добро, ми го рече да го завршам утрогестанот за неколку дена и да прекинам со него, ама мене ми е некако страв.До која недела може да се зема превентивно?
јас се боцкам со прогестерон ради скратен цервикс до тој скрининг ама тој ќе биде за месец дена така да не знам дали ќе продолжам понатака
Супер, баш ми е мило што се е во ред, така да продолжи и во иднина. Сигурно ќе се крене нагоре за некое време како што ти кажал. Што се однесува до Утрогестанот ти можеш и до крај да го земаш превентивно ако сакаш, ама кога веќе докторот ти кажал дека немаш потреба, јас не гледам причина зошто да продолжиш.
Прво тромесечие го поминав без никаква мака и симптоми,а сега второво кое треба да е најубаво мене дури сега ме фаќаат мачнини и вртоглавици и главоболки.Зошто вака обратно,нормално ли е сега да ме фаќаат почетнички симптоми?
Jas sum 15nedeli,imam nepodnoslivi bolki vo preponite, neznam kako da ti objasnam točno, dr vika od bremenosta e. Bukvalno nemozam noze da mrdnam. Mene mi kaza da prekinam Utrogestan uste vo 6ta ama jas prodolziv. Od prv skrining navaka go pijam, dr kaza rizik e da čepkam dolu, so skraten cerviks od konizacija sum. Plus ednas nedelno bockam Progesteron. Od vcera na meni povtorno Kleksan
Добро утро на сите... дали е во ред на втор скрининг на полна 21 недела или е многу рано? Што мислите? И имам доле десно болка како сечење кај јајникот, при вртење, истегање, кревање нога ... ама ми е чудно што е на една страна...
Не е рано. Таман си е. Јас бев пред два дена на 19+6 па супер си беше се се гледаше. И јас имав такви болки, ништо страшно не е. Мене само од десната страна тоа ми се случува. Или од ширење на матката е или бебето на некој нерв ти мава. И мене се ми испита, цервикс, протоци, постелка, се супер беше. Така да вика не е ништо страшно. Прашај си и ти али верувам дека не е загрижувачки без гајле
Јас мислам дека е таман, од 21 до 24 да се оди, порано нема потреба, покасно се гледа поубаво, и самиот доктор ми кажа тогаш кога правев. А за болките немај гајле, сега почнуваат тие, те на лева страна, те на десна, како бодежи во јајниците а уствари не се во јајниците, туку е од тежината на матката и притиска на нервите и лигаментите. Ако имаш нормална бременост, можеш да почнеш со јога за трудници конкретно за болки во тој дел, мене многу ми помагаа вежбите во тој период.
Ajde eden update od mene vo vtorovo tromesecje se si tece normano bez bolki bez tegobi vcera si go vidov bebus ama samo ustata i noseto, ocinjata gi kriese so nodjeto super si se razviva za nedelata samo maticnata mi rece plodovata voda malce nad granica deka e, bidejki imam povisen seker, malku me plasi, si pravam losi scenarija vo glava Na red e skrien seker da pravam i toa mi pravi stres sto ke pokaze. Bebus e mnogu aktiven osobeno koga sedam, pa moram da stanam da se promrdam eve go se javi srce majkino