Зарем не се гледа на ехо? Ми нема логика да се гледа цела матка а грлото не Ќе треба да се средувам доле за нареден преглед и ќе барам и јас
Мила јас мислам зависи од докторот,мината историја на пациентката и секако ако види нешто сомнително докторот мери цервикс ама мислам дека е добро барем на вториот скрининг да се провери.Јас на пример сум инвитро и др Таше во Плодност секој преглед најпрво вагинално ми мери цервикс па потоа абдоменално ме прегледува
Јас кога бев прво ехо, па брис. Е сега не ме земај за збор точно за цените, но ехото е 2700 чинам, скрининг 4400, пакет брисеви (5 беа) 3500, а ако правиш и ПАП (јас правев зашто одамна немав правено) + 1500 .
Кога ќе се родат одма ќе знаеме што и како треба да направиме за нашите најмили тоа ти е мајчински инстикт. Јас имам гледано бебе ама друго е тоа друго ќе биди моево.... Јас мислам како што кажа и @IRBBB кога ќе ги видиме очината малечки сила ќе ни дојде како никогаш до сега Бог ќе ни даде сила и само ќе си се навикнуваме со тек на време.. Без грижи
Koja nedela si? Mene mi e isto 29 mm a sum 20 nedela. Ama i vo 16 nedela isto mi bese 30 mm.Samo utrogestan primam mi rekoa deka nema potreba za serklaz deka e ok i samo utrogestan da primam.
Најискрено, јас сама си побарав,,е толку се "фини" и "одговорни" Лежев и си прашав "а колку ми е цервиксот?" Крај на 17та сум... лежечка бременост...
Се гледа, мене на втор скрининг докторката ми миреше цервикс абдоминално.Дури ми даде и две сликички со измерен цервикс.Во извештајот пишува цервикс, должина 4,18, измерено со абдоминална сонда.
Претпоставувам дека ти мереле на втор скрининг абдоминално.Сигурно било се во ред и затоа ти немаат спомнато ништо.Баш добро се гледа цервиксот и абдоминално.
Мене ми мереше на втор скрининг Котларова прво абдоменално и беше над 40мм, после вагинално излезе 36мм. Тоа е заради аголот на мерење и затоа најпрецизно го сметаат вагиналното. Но ако видат на абдоменален преглед дека е ок изгледа затоа не ни викаат ништо за мерење
Od ytre sum 16nedela. So lesno ne se grizi odmaraj i primaj si utrogestan,istoto mi e preoorachano i mene. Dr.vchera mi reche ok e,no jas imam veke losho iskustvo so cerviksot (imam pishuvano za toa) i zatoa odluchi da se pravi preventiven serklaz.
@Маја Т помислив и јас дека сигурно се гледа дека е долго од око баш ќе ја прашам матичната на следен преглед
Se gleda I abdominalno, no sepak vaginalno se po verodostojni merkite. Inaku zavisi i od samata situacija, ako bremenosta e uredna I bez komplikacii, ako nema nikakov somnez za skraten cervix, vo toj slucaj ne se praktikuva merenje vaginalno vo pocetnite meseci.
I jas prasuvav ama pa mene mi kazaa posle 20 nedela ne se preporacuva serklaz.Inaku i jas sum na 100 uma zasto veke imam praveno konizacija. Ama prvata bremenost ja isterav do kraj bez nekoj poseben odmor samo so utrogestan.
Tebe znaci od konizacijata ti se skratil,jas takva intervencija nemam praveno,no ete... Kolku chesto pravish eho kontroli odkako ti utvrdija skratuvanje? Milo mi e shto si ja isterala prvata bremenost a taka ke bide i so ovaa Plus miruvanje sega ti preporachale zashto sekoja bremenost si e razlichna.
Не си, ни мене докторот ми нема спомнато до сега ништо за цервикс. Во 21+5 бев последно на скрининг. На извештајот пишува Canalis cervicalis: затворен, а колку мм е не пишува.
Mamicki sinko izgleda ima sipanica, vo panika sum, kolku ste zapoznaeni na ovaa tema? Kolku e stetno za trudnica? Kako mala se imam sipano, ne se sekavam, ama tie okolu mene mi kazuvaat deka imam.
Ednas mesecno pravam eho kontrola i togas i cerviksot plus mi go merat. Mi kazaa prvo na dve nedeli ama mene nekako mi bese strav na tolku kratok period da mi se stava vaginalna sonda.