Медицински бременоста трае 10 месеци. Се смета од прв ден на последна менструација. За навреме родено дете се смета дете родено 14 дена пред или 14 дена после краен термин. Ни јас не знам зошто според различни апликации и различни доктори месеците траат различно 4-5 недели па секогаш подобро е да се водите по понапредна апликација, на пример ако една апликација покажува дека со 26та влегуваш во 6ти месец, а друга покажува дека во 27ма влегуваш во 6ти месец, водете се според втората или како вам ви одговора. Јас кога требаше да сменам матичен кај него бев 6ти месец и кога отидов кај новиот вика 5ти месец, маж ми му вика како така па вчера беше 6ти месец. Секој си има своја шема.
Јас многу се нервирав едно време што не знаев точно кој месец сум и ја прашав докторката. Ми рече дека бременоста трае 10 лунарни месеци, вкупно 280 дена. Ова значи дека 1 „нормален месец“ трае 31 ден. Се заинаетив една вечер, тргнав да пресметувам ден по ден од последниот ден на менструација и си израчунав точно кој ден влегувам во кој месец
Девојки се истуширав, облеков и земав да средувам нокти на нозете, може 20-30 мин бев така потсвиткана. Кога станав гаќите и пижамите ми беа влажни. Дали е можно да е плодова вода му се има случено на некој вакво нешто. Инаку сум 19 недела
Ne bi trebalo. Ako e plodova voda treba da e pogolema kolicina sto ke se sliva po tebe odnosno po nozete. Nema samo na gakite da se zadrzi i na toj del od oblekata sto gi dopira gakite. Samo voopsto ne e preporaclivo navednuvanje vo vtor i tret trimester i istoto kolku moze treba da se reducira kako: redenje na masina za sadovi(dolniot del), cistenje so pravosmukalka ako vklucuva navednuvanje podolgo vreme, mienje na raka so plavenje vo navednata polozba. Se toa treba da se izbegnuva osobeno ako trae dolgo vreme zatoa sto vo taa polozba se vrsi najgolem pritisok vrz cerviksot i moze da dojde do popustanje.
Zdravo zenskii Imam edno prasanje,vo 18 nedela sum i eve veke vtora vecer nemozam ubavo da spijam osekam kako bodezi vo stomakot i kolkovite .Nekoe cudno custvo a ne e bolka . Osven bolkata so mi se javuva vo dolniot del na kicmata. Preku den se mi e najnormalno ama zatoa koga ke si legnam osekam se Dali e toa normalno ? Pred dva dena nemav nikava tezina....
Мислам од тежината ти е, и јас кога лежам на страна осеќам болка во колкот, на која страна лежам тој колк ме боли, еднаш дури ми отрна цел колк, камен ми стана....
и јас мислам дека е од тежината, кај мене беше понекогаш а сега ме боли цела страна ако подолго спијам.
Тоа е точно ама неможеш па ептен да се лишиш од сите активности. Луѓе сме мора нешто да потфатиш по дома, па и едноставно, да облечеш патики мора да се наведнеш. Е сега јас гледав на интернет дека бремената жена не треба да се наведнува со виткање туку дека треба да клекне. Јас така практикувам
Јас моментално имам болки како да ме вртат нозете, те во нозете, те доле... како струја некоја низ колковите, задникот... не е баш болка болка ама мислам дека е иста како твојата
Јас бев одма на контрола кај матичната се е во ред бебуш си има плодова вода се си е супер. Јас одма испаничив и сабајлето трк на лекар маж ми почна да ми се обраќа веќе со миле паника
Јас уште кај 3 месец почнав да имам болки во колковите кога лежам до толку што некогаш ноќе станувам и шетам по дома за да ми се намали болката. Ја прашав матичната ми рече ќе менуваш повеќе страна тоа е од бременоста. Сега сум 19 недела некогаш ме болат премногу некогаш не.
Почнав да го осеќам бебооо како мрда....убавото ми е 19 недела сум . сега сакам да знам како можам да го размрдам да го будам да мрда
Мамички, извинете ама едно непријатно прашање.. Дали некоја се соочила со црн измет? Две недели кога идам во тоалет истото се случува а се хранам во ред,не премногу зачинето или премногу суво Многу сум исплашена