Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    иначе јас втор скрининг правев 22+ а за трет ми рече дојди за 8-10 недели.

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    10.170
    Еднаш ми се случи мене, стврднување на стомак само без болки, кратко траеше ептен, ама стврднувањето беше само на еден дел од стомакот, не цел стомак(facepalm)
    И јас не сум сигурна дали беа контракции или не, ама чудно ми падна и затоа помислив дека се тие...
    И јас лево додека лежев го осетив тоа..
    Не е ништо страшно веројатно, ама за филмови правење што ме бараш :rofl:

На AnonimnaDevojka и mace89 им се допаѓа ова.
  3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Веројатно е главчето или грбчето ако не ти се згрчил цел стомак. Си има уште местенце, си прави акробации, ѝ се може на женската. :inlove:

Последна измена: 15 март 2021
    На Naatashka123 и ivance.. им се допаѓа ова.
  4. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Јас имам такви стврднувања некои денови. Исто така на еден дел од стомакот се јавуваат ама како камен го осеќам. Јас мислам дека тие се бракстон хикс. Баш пред некој ден пишував за нив, многу ми се непријатни но добро е што се без болка :)

На AnonimnaDevojka и Naatashka123 им се допаѓа ова.
  5. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Вакво стврднување како што ги пишувате вие јас осеќам после јадење претежно ако се прејадам и тоа не од се... Зависи и од храната, ама така ми е тврд стомакот и како некој притисок да осеќам цело време може саат, саат ипол после тоа неописливо е додека не "спадне" јадењето....

На AnonimnaDevojka, Prolett и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  6. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Хмм, мене па ми се јавува кога ќе пешачам а баш вчера осетив после пиење на чајче ми се згрчи и ми траеше едно 30тина секунди. Станав , се напив вода. Се свртив на страна и се смири. Чудна работа, а доста непријатно чувство е

На AnonimnaDevojka, Prolett и Andrejaaaaaa им се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Тоа стврднување го имав вчера, цел стомак притисок како задржани гасови, бешиката под притисок и цело време мокрев.
    Паника кренав готово се испуштив.
    Легнав се напив б6 и магнезиум и сум заспала после ноќта се разбудив како олеснат стомакот.
    Сабајлево е ок само кај опашката имам некоја тапа болка.
    А рано мие мислам за вакви стврднување 17+4.

На *Milicka*, mace89 и Prolett им се допаѓа ова.
  8. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.341
    Допаѓања:
    5.237
    Јас сум 18+, почнувајќи од 14+ ги осеќам тие стврднувања на дел од стомакот, како истегнување на лигаменти го осеќам. Сестрата еднаш ја прашав ми рече матката е, се шири, се мести. Ама вчера читав истите тие симптоми се за лажни контракции кои се јавуваат уште од 14та недела. Претходно се радував на тие истегнувања во стомакот ама од вчера не :D.

На *Milicka*, Naatashka123, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Вчера сите сме биле стврднати:D

На AnonimnaDevojka, IRBBB, Lili90 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Моник мила малку убави мисли,баби и мајки остави на страна ти најдобро си го познаваш телото.
    И јас синко го кревам и дома и по скали,и сама го бањам и се сум со него па изгурав до 37 за некој ден а скоро бев со скратен цервикс.
    Јас неможам а да не го кренам и изгушкам сега додека е мал можам да го изгњавам
    Со лесно до крај се ќе биде добро

На IRBBB, Lili90, Bella_Stella и 3 други им се допаѓа ова.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.341
    Допаѓања:
    5.237
    Јас до вчера си се радував, го осеќам тоа стврднување ама само на дел од стомакот и го осеќам како грч на лигаменти и ќе го снема, само во лежечка положба.
    И вчера кога прочитав за лажни контракции се уфуфкав и не лежам на грб:D. Ама мене секојдневно
    Од тоа што прочитав се јавувале и како резултат на полна бешика, а јас 5 дена по ред одам на 10 мин. во тоалет, ќе ми прсне бешиката. Направив и уринокултура чиста е.

На AnonimnaDevojka, Naatashka123, monik55 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Знам, нема шанси и јас така да го оставам, зар да плаче а да не го кревам.
    Со лесно нека ми ти е уште малце две момчиња ќе имаш до тебе.
    Нека се лажни само да не се опасни.
    Пиј си и чај од Брусница превентивно за урината.

На AnonimnaDevojka, stevemila, abc1234 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Јас не чувствувам никакви контракции... Одам во веце редовно.. Ноќта се будам, скоро секоја, само додека станам како да ми е појак стомакот(до веце додека да стигнам). Штом се испразнам е ок... Бебе си мрда, го чувствувам, како пулсирање, спијам на лево, на десно, на грб.. (почесто на грб заспивам)... Овие 2 3 вечери ми смета се на мене... Дали хормони, дали време итн..
    Важно се да е добро...
    Не паничете.
    Др. кога прашував за нешто ми кажа "во друго стање си, се е можно да чувствуваш, да не си правам грижи".

Така, да уживајте во бременоста.. И не се оптеретувајте многу... Нека не чува господ, а и ние сами, нема кој друг.. Зборот ми е, да бидеме храбри, да издржиме, да не се вознемируваме..

Пс.Ве гушкам сите мамички..
    Имајте убав ден... Не чекаат многу подобри и повесели минутки со нашите малечки.. Чувајте се, заради нив, па и заради самите Вас.

На *Milicka*, gjoker4e, sikica7 и 13 други им се допаѓа ова.
  14. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    10.170
    Баш и на тоа помислив. Зашто чудно ми падна само во еден дел да е.
    Женската е веќе се посилна и посилна мислам, може и таа нешто да правела, да се превртува:D
    Јас немаше ни да сетам, затоа и не сум скроз сигурна дека беа тие ахахах
    Онака случајно го допрев стомак, кога ќе видам е така баш камче и одма јас миле паника (facepalm) по некоја минута пак се врати во нормала. Да не го допрев немаше ни да знам дека ми се стврднал :rofl:

На IRBBB, Prolett и mace89 им се допаѓа ова.
  15. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Кој знае што е. Може и стварно бебче се мести со грпчето, се тегне и прави така да се чувствуваме. Некаде прочитав дека лажните контракции треба да се проследени со мала болка во половината. Кај мене нема такво нешто фала му Господ :) Многу работи се нормални кога сме во друго стање само ние одма паничиме :wasntme:

На AnonimnaDevojka, Naatashka123 и Prolett им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    20.367
    Еве и мое искуство да споделам. Пред да одам на преглед минатата недела почнав да си го осеќам така стомакот ко стврднат само во една точка лево од папок, цело место ми се затегнуваше, дури и ме болеше еднаш. Некоја тапа безвезна болка, ама го осеќав како чудно местото..

Од кога бев на преглед се испостави дека главчето му е таму на бебе и дека се турка со него и затоа така се оптегнува/стврднува. Многу е интересно кога седам или лежам на грб тој дел од стомакот знае да ми го подигне повеќе. :D

Јас не паничам воопшто, сметам дека нема зошто. Секако од радозналост прочитав за Брекстон хикс, ама не сакам бременоста во грч да си ја поминувам и во секоја промена на телото да си барам проблем.

Уживајте си и радувајте се на тие промени, живот расте во нас, нека се стврднува и боли колку сака..се ќе издржиме. :sun: (fingers)

На sikica7, fashion1111, Macufceee11 и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Pamikiki

Pamikiki Активен член

Се зачлени на:
    10 август 2020
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    12
    Itno mi treba sluzben telefon od Dimcev od Sistina ako moze da mi pisete
    Fala

18. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.373
    И јас да споделам за стврднувањево. Цело време ве читам и вас и за тие Бракстон Хикс и не можам да сватам какви се.(facepalm) Изгледа немам уште осетено. Јас некогаш кога стојам кога ќе го допрам стомакот ми е потврд а некогаш помек. Кога седам стално ми е мекичок. Ама не осеќам стврднување. А ова шо викате со главчињата јас оддамна ја осеќам кога мрда со главчето, како со топче да ме масира и притиска некој од внатре. Најјезиво ми е коа ќе удри кај папокот, чудно чувство ми е некако. А и мене на десната страна баш десно од папокот ми е мааалце испакнат стомакот на моменти. Све тука лежи изглеа.
    Јас исто на десната страна на средина на стомакот ја осеќам најчесто кога мрда. Мрдна она секаде ама баш на тоа место најчесто ја осеќам.

На Naatashka123, mace89, IRBBB и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    И моето искуство е слично... кога и да го пипнам стомакот ми е мек, некогаш кога пешачам знае од десната страна да ми се испакне, претпоставувам дека е главчето тоа :)
    Периодов многу ниско ме клоца, ама претпоставувам дека ноџињата му се таму. Утре сум на контрола па баш ќе прашам и за контракцииве :)

На snegulka7, Naatashka123, mace89 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    можно е и мене после ручек тоа време ми се појавија, и после мокрење ко да се губат

На Naatashka123 и mace89 им се допаѓа ова.