Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Oksitocin

Oksitocin Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    101
    Јас сум скоро 22 недели и вежбав пилатес онлине часови па сега почнав сама јога и пилатес комбинирано и пешачење 3-4 пати неделно кога ми дозволува времето.
    И јога и пилатес вежбав и пред бременост ама 1 година немав баш активност... Се што осеќаш нелагодно не го прави прескокни ја вежбата, можеби нешто погрешно правиш, можеби дека досега не си вежбала јога па немаш како да споредиш дали е нормална болка или не. Најсигурна опција скокни го сетот за кој не се осеќаш пријатно.
    Инаку почнав бременост со 57кг/171цм сега сум скоро 66кг... Нормално или не незнам преокупирана сум со тоа...

На mace89 и LinaFina им се допаѓа ова.
  2. Lili90

Lili90 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2020
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    984
    Јас па ич не се оптеретувам со вежбање, ептен си ја сфатив бременоста како уживање хаха. Секоја вечер прошетка и нејадење глупости, за мене е сосема доволно. На коњ сум! :) до сега сум поправена 10 кила, а сум 27+4... ќе се слабее после пораѓај здравје, така си се тешам хаха

На Prolett, nevermet18, AnonimnaDevojka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    И јас вежбав многу пред да забременам. Трчав по сат време и уште ред кардио тренинзи. Сега во бременост само пешачење практикувам секој ден а кога неможам да пешачам ради времето практикувам јога. Примам клексани па ми е страв да не претерам и да предизвикам внатрешно крварење. И онака често имам крварење од носот. Во однос на килажата секој качува различна килажа во бременост. Нема правило. Важно е да гледаш да внесуваш разновидна храна и секако здрави намирници (колку можеш, и крофнички и пици треба некогаш да си дозволиме:lol:)Јас сум 28 недела и имам качено 9кг. До крај изгледа уште толку ќе качам со оглед на апетитот што го имам сега :wasntme:

На Prolett, Lili90 и monik55 им се допаѓа ова.
  4. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Скоро 19 недела сум и до сега не сум се мерела ама познавајки се себеси до 2 кила сум максимум здебелена до сега.
    Со малиот од болница си дојдов со моите 55 кила.
    Не вежбам со тодлер дома уклучен на 300 мослам дека и немам потреба.
    Шетаме секојдневно, гледам секој ден да имам манџичка дома и внесување на овошје и зеленчук.

Денес правев крвна слика, за разлика од минатиот пат е многу подобра.
    Железото паднало џабе испаничив од 36ка на 18ка

На abc1234, fashion1111, nevermet18 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    На горна граница ти било, имало фора да падне. Тек има опасност да паѓа после 20+ кога бебето ќе почне нагло да расте. Така да практикувај си да внесуваш намирници што го држат во нормални вредности. Моето за еден месец падна од 20 и нешто на 11 баш во 25+.

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Кога ти беше железото 36 што препорака ти даде докторот што тр води? Мене во 24 недела хемоглобин 11.4 с железо 19 а сега 29 недела хемоглобин 11 а железо 29...Малку и на др Таше му беше чудно низок хемоглобин а високо железо и тоа во 29 недела..Па ми рече пак дс повторам крвна слика

7. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Изгледа само кај мене железото во 24 недела 19 а во 29 недела 29 ми се покачи...а хемоглобин 11 :^)

8. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Кај испитуваше? И мене така ми искочи во авицена, железото 29, хемоглобинот 11, го поновив тестот 13 искочи железото...

9. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Во велес во приватна лабароторија, и др Таше ми рече за неколку дена да го повторам

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Провери го пак за некое време. Кај мене не сум сигурна колку беше Хемоглобинот, резултатот ми остана кај докторот. Знам само дека кога го видов железото ми падна во очи, а после он рече дека и другите параметри не се сјајни и дека нема резерви. Рече бебето се си земало, а на мама не оставило ништо. Јас сега се обидувам преку храната да ја подобрам крвната слика, а пијам и Лактиферон. Следна недела ќе направам крвна слика пак, па ќе видиме дали има некое подобрување.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kataleja@

Kataleja@ Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Здраво женски. Бремена сум 14+4 дена. На 13 недела направени се вагинални брисеви и присутна е ешерихија коли. Примам соодветна антибиотска терапија и чаеви. Но сакам да слушнам некои ваши мислења и природни помагала за оваа досадна буба. Фала

12. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Ништо ми рече само да не внесувам суплементи за железо, спањак и цвекло и спањак и да проверам за еден месец.
    Знам кога паѓа, две бремености сум примала тотхема ампули, веќе кога ќе падне, тешко дека со исхрана ќе се покачи.
    Затоа се исплашив кога видов 36ка, а цел живот сум со 10ка железо.

На Prolett и AnonimnaDevojka им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    @monik55 може нема којзнае колку да се покачи со исхрана, ама важно е да не падне повеќе. Кога веќе имаш искуство со нагло паѓање не ти е на одмет да си пазиш на храна и да примаш природни суплементи уште од сега кога гледаш дека паѓа. На крај ако треба секако ќе ти дадат и терапија, ама не можеш да кажеш дека храната нема влијание.

14. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.384
    И мене ми паднале и железото и хемоглобинот. Железото 16,6, а хгб 113. Со првата бременост немав никакви проблеми со к. слика, ама ептен пазев на храна. Сега пијам 2 пакетче лактоферон и пак паѓаат параметрите. Инаку сум 25 недела, до сега сум поправена 4 кг и тежам 57 кг, дома со тодлер не треба јога. :)

На Prolett и monik55 им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Секако дека внимавам, кажав секојдневно се хранам здраво ручек квалитетен со салата.
    Кажав дека ако веќе падне како што било во мојот случај дека само со исхрана дека тешко се одржава.

На AnonimnaDevojka и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Ти и тогаш си беше шланг:)

На Prolett и Milaаа991 им се допаѓа ова.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Вториот пат кај ја правеше крвната слика? Јас правам цело време во Синлаб а сега сакам во Авицена

18. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Во авицена пак ја правев, кога правев за димери и им реков да ми земат една епрувета и само за железо, не целосна крвна слика. И искочи 13ка. А цело време си испитувам во Синлаб, ама дека матичнава ми е во комшии и соработува со авицена и боцкаат кај неа и после авицена доаѓа ги собира примероците, затоа така испадна преку авицена да се испитам, да не се акам по гужви. Ама еве сега кај и да е треба пак да испитам, помина месец и кусур од тогаш, во Синлаб ќе си одам

На Prolett и mace89 им се допаѓа ова.
  19. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Јас сакам да ги проверам резултатите, во Синлаб ми беа добри минатиот месец а јас имам вртоглавици, лошење и си викам да не ми паднало железото и хемоглобинот. Па ќе видиме како ќе бидат новите резултати :)

20. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Епа еден месец не е малку, плус баш си у периодот кога бебето најинтензивно расте, од 24та до 28ма недела растат највеќе, после по сантим, сантим ипол неделно.. И килажа исто... Така да ништо чудно сега да ти се намалени вредностите... И јас затоа сакам да се испитам, иако не чувствувам некоја разлика на мене

На Prolett и mace89 им се допаѓа ова.