Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Да во право си. Ајде ќе видиме утре како ќе бидат резултатите. Ќе споделам :) Минатиот пат хемоглобинот ми беше 11,9 а железото 21,5. Се надевам нема да има некој драстичен пад :D Тогаш не ми бегаат суплементи

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Мислам дека многу е точно ова. Баш од 23-4 недела негде почнав да осеќам како бодежи десното око и вртење свест дур ме боцка, за кратко поминуваше ама беше непријатно. Се случи неколку пати и баш се загрижив. После кога проверив крвна слика и се испостави дека крвта е ослабена, почнав да внимавам на храна, да пијам Лактиферон, мед со семе од коприва итн. и многу подобро се осеќам. Тоа чувство во окото се нема повторено од тогаш, се надевам и нема да се повтори, а мислам дека се должи на наглото ослабување на крвта.

На Prolett, Andrejaaaaaa, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    @mace89 да, баш сподели, се надевам и јас нема да е драстично, сепак 21 ти било, тоа е супер... Мене пред да ми биде 13ка, 18ка ми беше, мада јас не го сватив тоа како пад бидејќи железото знае и да варира во зависност од храна во периодот... Битно ми е во граница... Ме копка сега како ќе биде, си закажав кај Снеже, по ваша препорака, наредна недела сум на преглед конечно и ќе земам и упат за крвта. Ќе споделам и јас обавезно
    @Bella_Stella баш убаво ти што си почна и со поздрава храна и со суплементи и на не толку ниско железо, ако се сеќавам 11 ти беше... Подобро така одколку да чекаш да ти падне под граница, тогаш храната и нема да ти помогне толку, ќе мора појак суплемент

На Prolett, mace89 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Да да, 11 беше последно пред 15 дена негде. Се трудам сега и со храната, плус пијам и Лактиферон, па ќе видам на следна проверка како ќе биде. Целта е да не оди надоле секако, а ако може да се крене уште подобро. :sun:

На Prolett, mace89 и Andrejaaaaaa им се допаѓа ова.
  5. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Јас ќе закажам од 05 Април таа недела, таман и брисеви да ми земе. Мислам дека ќе бидеш задоволна од докторката но јас сепак си одам и на приватно :*

На Andrejaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Леле ја морам да се исжалам, значи стомакот ми е тврд цело време како камче и чуствувам како дека ќе пукнам , значи не да е стврднат па да се пушти него цело време, и болка во половина си имам и 100 метра да испешачам или да постојам 5 мин. па треба да лежам потоа цел ден да ме одболи и тоа веќе си трае некое време , инаку сам 20 недела, дали му се случува и на некој друг:|

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Дали имаш редовна столица?

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Да, мене ми е така, и тоа точно некаде од тој период, дури може и порано мене да ме фати... Редовно после јадење тежина, стомакот тврд, кога повеќе кога помалку... Болки во кичма, неможам да се движам.... Имам пишувано негде низ темиве, се навикнав веќе..

На nevermet18 и Slonce91 им се допаѓа ова.
  9. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Да да редовно, речиси не сум имала никад проблеми со столицата, а чуството е баш такво некако како да не сум одела со денови

10. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Се навикнав и јас или да кажам ќе се навикнам не е проблем до толку, него све си мислам дали е нормално воопшто, сегде ми оди паметот, па да не се контракции или нешто друго , никако не сум мирна , само се молам све да биде океј све ќе се издржи.

11. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Знам дека е пријатна, ја имам начекувано неколку пати уште кога беше во центар во таа ординација, а и вака како доктор имам чуено доста пофалби. Јас до сега нон стоп само Васо ме гледал, не сум била никаде на друго место, секогаш ми биле уредни извештаите, само во последно време он не ми се допаѓаше во пристапот и објаснувањето и се мислев и да го сменам. Затоа сега кога ми кажаа дека не гледа веќе, некако не се изнервирав ич. Ќе одам сега кај Снеже, можно е и матична да си ја пишам. Ти зошто идеш приватно, чисто ради твоја сигурност или покомплицирана ти е бременоста??

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Јас му кажав на докторот и за болките и за движењето и се, ме гледаше ми рече дека се е супер со бебето, нема никакви проблеми. Си качуваме килажа, бебето си притиска, хормоните исто така го отежнуваат варењето.... Не мисли на најлошото одма... Сите сме такви знам, ама среќа па кај мене мм е тотална спротивност од мене, ептен е смирен и позитивен, и ми делува многу позитивно и мене и ме смирува

На Slonce91 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.168
    Допаѓања:
    20.307
    Исто ми е и мене понекогаш, не е за загрижување. Јас приметувам дека зависи и од храната што ја јадам, каква е и колку количински ќе изедам. Плус бебето поголемо станува и ја оптегнува матката... Ете моментално ми е така, јадев малце глупости денес, па и на тоа го препишувам до негде..

На Lili90 и Slonce91 им се допаѓа ова.
  14. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Фала мила, ќе пробам да се опуштам, ај нареднава сум на втор скрининг па се молам дека све ќе биде океј(fingers)

На Andrejaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Фала мила, секад ме опушташ, на моменти ми попушта психата, само на лоши работи ми оди паметот, како да неможам да верувам дека може нешто убаво и мене да ми се случи

На Prolett, Bella_Stella, mace89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Кај Снеже идам бидејќи ми ја знае историјата. Имав една неуспешна бременост баш затоа што она не ми даде да испитам димери и ми закажуваше преглед на 6 недели. Голем пропуст заврши фатално а до тогаш се е ок , се е супер и на крај па како сега ова испадна. Како и да е може и од страв сега се тресам на се и контроли си правам на две недели. И државно и приватно

17. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Девојки, а од кога почнува да се чувствува икаеето кај бебињата?
    Може некако да ми "доловите" какво чувство е? Како кога мрда?

18. Andrejaaaaaa

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Скроз оправдано. Кога ќе се изгориш на млеко и на јогурт дуваш. Сега се ќе биде во ред :*:hug:

На Prolett и mace89 им се допаѓа ова.
  19. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Јас пред два дена го осетив прв пат. Сега сум полна 28 недела. Чувството е како да те удира послабо но само на едно место и со повторување како на интервали. Нешто слично како пулс на срце но со посилно отчукување се осеќа

На Prolett и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Дај Боже мила :sun: Кај сите да биде добро до крај:hug:

На Prolett и Andrejaaaaaa им се допаѓа ова.