Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Elen@

Elen@ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    321
    Девојки дали можи магнезиум директ кесичките да се пијат по 2 пати дневно овие два дена некако стомакот ме трга на сите страни претежно од лева страна дали дека тоа бебе е пониско мокрењето ми е отежнато освен увин чај друго не знам шо да пијам најмногу ми помага лежење на лева страна ама и тоа не го бидува нон стоп дали има место за паника или е период инаку сум 14 +

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Прв пат ми се јави во 21ва недела (имам слика оти се препраничив и јас). Еве како изгледа
    IMG_20210131_142930.jpg

На kostovaivana и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  3. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Мене вака ми се случи прв пат многу рано. На 13+1 добро паметам, затоа што ме разбуди од спиење. Тогаш прв пат го осетив бебе да мрдне, како змииче и ме разбуди од сон, кога се видов ваков ми беше стомакот искривен а уште немав видливо меше... Тогаш и јас многу се испаничив ама искочи дека ништо не е...

Прикачени фајлови:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Девојки, фала ви до небо....
    Ме смиривте, ви благодарам премногу...
    Исто скроз, од десна страна, само не стигнав да го сликам... Од срце ви посакувам радост само...

На Prolett и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981

Па мене вака постојано ми се прави кога лежам на грб, ама јас си се радував си мислев си се мести бебчето си игра нешто, најчесто све на десна страна така ми се прави, сега сум 20 а така почна уште пред некоа недела.

6. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Сега веќе да и мене нон стоп ми се поместува стомакот, некогаш како бранови ми иде, кај мава таму штрчи.. Ама тогаш беше многу рано, јас уште немав видлив стомак, и го осетив баш како камен ова надигнатото..

На Slonce91 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Изгледа ова нешто нормално кај сите, ќерка ми од 20 и нешто недела (не се сеќавам точно) до пораѓај(38ма се породив со неа) претежно вака ја носев, на десно искривен ми беше стомакот.

Сега и во оваа бременост, ми почнаа тие стврдувања на стомакот, брекстон хикс, и пак накај десна страна..

8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.165
    Допаѓања:
    20.295
    Јас не би пиела магнезиум директ. Во почетокот на бременоста го пиев и ми предизвика мека столица, а пиев само една кесичка дневно. Најдобро е да земеш Магнезиум цитрат, подобро се апсорбира во организмот. Јас го користам на Synergy.

9. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Абе чудо се бебчињава ,сигорно се стуткало во топче па се прави така :)се смееме со м.ми тоа место му е тронот сака постојано да си седи таму на десно, јако муе:P

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kikiriki95

Kikiriki95 Активен член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    2
    Мене ми рекоа 300-400mg магнезиум дневно и пијам од истите само по едно на ден.

На Elen@ му/ѝ се допаѓа ова.
  11. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    429
    Јас пијам мг на биоелектра по препорака од доктор.Од 300мг се.Многу често и по две на ден.Мене ми рекоа дека може до 750мг дневно.Веднаш ми се смируваат грчевите

На Elen@ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    4.895
    Мене во болница ми рекоа дека може до грам ипол магнезиум.јас пијам директ од алкалоид по 2 сабајле и навечер и плус во пренатслните витамини има плус 250мг магнезиум.некогсш пијам и по 3 кесички ако имам грчеви во стомакот,така ми кажаа да правам болница, значи дневно внесувам 1050 мг магнезиум.кога ме хоспитализираа ми дадоа 1 г магнезиум во брза инфузија за 30 мин, па уште 1 г во спора која течеше 6 саати, и плус пиев кесички од 400 2, и плус пренатслните витамини.доктотот рече дека само магнезиумот е спас при предвремени контракции и грчеви затоа даваат такви дози.

На ivance.., AnonimnaDevojka, lia22 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Маци дали имаш забележано дали магнезиумот влијае врз движењата на бебче?
    Матичната ми рече да намалам со мг кога испаничив во 21ва недела дека го нема бебе да мртка неколку дена, дека можно е движењата негови да бидат намалени од магнезиумот.
    Те прашувам оти ме интересира дали навистина магнезиумот му влијаеше тогаш или малечко беше бебе, па затоа не го чувствував.

На macalavica му/ѝ се допаѓа ова.
  14. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    2.682
    @macalavica @IRBBB i jas pijam magnezium direkt 2pati dnevno,sabajle i vecher vkupno 800mg.Taka mi rekoa na klinika deka moze,toa sovet od doktor.
    Inaku nemam primeteno nameleni dvizenja na bebe,iako sum 21g.n.go chustvuvam sekoj den mislam deka skoro isto.

На AnonimnaDevojka, macalavica, Natashka1988 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Исто... 800, до 1000ка стигнувам ако имам болки, стегања...

На lia22 и macalavica им се допаѓа ова.
  16. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.221
    Допаѓања:
    4.895
    Јас приметив намалени движења на бебето после терапијата за зреење што ја примив, флостерон и индометацин, ми рекоа од нив е, траеше 3-4 дена ама рекоа дека е во ред уште бев под надзор па не испаничив многу.Сега земам по 1050 мг вкупно магнезиум разделен во 3 дози ама бебе си мрда нормално.
    Околу 20 недела мислам дека кај сите успоруваат бебињата, баш и јас паничев тој период до кај 23 недела,ама изгледа тогаш интензивно раснат па повеќе спијат, и други членки имаа пишано дека во истите недели од прилика приметуваат намалени движења.

На AnonimnaDevojka, lia22, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Офф незнам ни јас ама многу незгодно чувство ми е како целата матка да ми се поместува и тоа го осеќам како истегање на мускулите баш во пределот на стомакот. Бев исплашена пошто незнаев дали е нормално, дали и кај други се јавува. Фала ти на споделеното мислење:hug: Јас го решавам моментално ова со придржување на стомакот со раката а со другата на лакт полека се кревам

На >Nenna< и MissChievous им се допаѓа ова.
  18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    И мене ми е многу чудно, ама матичната ми рече дека не е ништо лошо, демек таков ми бил стомакот зошто сум послаба, поситна (почнав со 48, сега сум 52). Но сепак зошто ми е некако језивко, обично или и јас така со лактови се поткренувам, или се фаќам за коленото и тегнејќи ја ногата се исправувам. :lol:

19. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    мене па обратно, со директот немам гајле и по 2 на ден, а цитратот ми правеше дијареа

На БубуБт му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Slonce91

Slonce91 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2019
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    5.981
    Значи знам колку пати се пишувало дека некои денови бебињата се помирни и не мрдаат многу ама денес едвај и да го осетив,обично после вечера беше најактивно сега ништо ама баш ништо, и кока кола се напив и легнував секако, веќе се уплашив дури, незнам, знам дека е доста мало 21 недела сум ама јас почнав од 18 нед. веќе убаво да си го осеќам и сега баш се испаничив, :sweat: