Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Ако можеш на приватно. Оди, јас бев кај Ложанковски, 3000ддн платив и се си кажуваше за секој орган поединечно.

На ivance.. и MissChievous им се допаѓа ова.
  2. LinaFina

LinaFina Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    64
    Некоја од вас дали има проблеми со често мокрење во овој триместар. Јас повеќе од две недели често мокрам, немам проблем со печење, болки и сл. Само често мокрам некогаш на пола саат, а особено кога се движам почесто ме тера на мокрење. Инаку сум 19 недела и не ми се верува да притиска матката на бешиката...не знам...

3. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    jas isto taka, duri i stomak me zaboluva nekogas vikam ne mozam da dodrzam a toanepten malce sobrano. Ama niskongo nosam zatoa. pocna negde okolu 20ta nedela

На LinaFina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LinaFina

LinaFina Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    64
    Малку ме утеши, планирам да испитам мокрача, се надевам немам немам некоја инфекција

На AnonimnaDevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.784
    Допаѓања:
    325.090
    Притиска како не притиска.Бебето е се поголемо и нормално е да осеќаш почеста потреба од мокрење.Се додека немаш при тоа болки се е во ред.

На AnonimnaDevojka и LinaFina им се допаѓа ова.
  6. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.373
    Ич да не се грижите со мокрењето. Све е тоа нормално. Матката се шири, бебче расте и притиска на бешика. Јас од кога останав бремена често мокрам и како се ближи крајот се почесто и почесто. Еве сега 31+ веќе страшна работа, максимум шо можам да издржам е саат време откако ќе излезам од дома а некогаш ни толку. (facepalm):swear:

На LinaFina и AnonimnaDevojka им се допаѓа ова.
  7. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мами не се грижи јас како одтснсв бремена до денес 33 недела само во вц трчам а урина и уринокултура чиста секогаш ми е

На LinaFina, AnonimnaDevojka и kostovaivana им се допаѓа ова.
  8. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Бев денес на контрола, и моето бебе е малку freak... болките и контракциите ми се поради тоа што е многу високо, над папокот, со главата нагоре, а долу, во малата карлица му е падната водата и папчаникот... и буквално ми притиска на сите можни нерви...
    Она што ме буни, е, од 15та недела лежам со перница под карлицата, и сега малку тој муабет ми нема логика. Не ми рече докторката ништо, но зошто да лежам сеуште со перницата под мене? Да го набивам нагоре уште ?!

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    33
    Здраво на сите. Првпат пишувам на темава. Гледам многу од вас спомнуваат дека на преглед ви мереле цервикс и зависно од измереното на некои им е препорачано да одмараат повеке ако добро сфатив. Мене мојата матична не ми спомнала до сега такво нешто па би сакала да ве прашам во која недела се прави тоа мерење и дали со вагинално ехо или абдоменално. Мене досега само првите 2 прегледа ми беа со вагинално ехо, а сега сум 25та недела.

10. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Да не имаш ризик од скратување на грлото па да мораш така да продолжиш, инаку друга причина незнам да мораш да лежиш а си е горе бебче...

11. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    10.141
    Мене ми го мереа само еднаш, на втор скрининг кога бев во 20та недела.
    После тоа кога и да прашав дали треба повторно да ми се мери, добивав одговор дека немора на секој преглед и најчесто мереле ако имаш недај боже болки, крварење и сл.
    Еве сум 31ва недела фала богу досега е се во ред. И најнормално си функционирам, движам, работам низ дома. Се како и претходно :D
    Само што сега сум побавна веќе хахах

На kostovaivana и AnonimnaDevojka им се допаѓа ова.
  12. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Девојки бев денеска на трет скрининг, кај Димчев ( Систина) ми наплатија 2800ден, не знам дали ги менуваат цените, но нека стои како информација тука.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Имав, но затворено е грлото, има должина... малку бар да се симне надолу...

14. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Јас мислам да си слушаш матична и да си лежиш чим си така, поарно бебе да си е погоре, отколку да турка надолу, пошто си качува на килажа одмарај си како и досега и свиркај опушти се не се стегај:hug:

На Prolett и Natashka1988 им се допаѓа ова.
  15. AnonimnaDevojka

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    kako obicno eho ti naplatile? deka vtoriot skrining bese 4550. inace cenata za mislenje od transfuziolog kaj niv bese 950 a sega e 1000, i mi rekoa toa im se novi ceni od pred nedela dve. ehoto im bese 2650 sega znaci e 2800. si imalq srekja koj znae kolku e skrining po nova cena

16. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Тоа зависи од практиката на докторот и секако доколку има индикации.Мене во Плодност др Таше од 11 недела секој преглед ми мери прво вагинално цервикс а потоа преглед абдоменално ми прави.Јас немам никакви индикации ама негова пракса си е да го измери за секој случај.Инаку како што знам препорачливо е барем еднаш до два шри вагинално да се измери во бременоста особено како што знам на вториот скрининг,бидејќи вагинално најдобро може да се измери а абдоменално може да не се измери точно.Ама сепак пак ќе пишам зависи од докторот и зависи ако има индикации

17. AnonimnaDevojka

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    mene mi go merea vo 11 nedela , ne znam zasto, i vidoa deka e 33-34 mm i od togas celo vreme. inace merea vaginalno, kao najtocno

18. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.291
    Допаѓања:
    33.592
    Во целава приказна докторите ми се freak. Јас се нервирам што те читам, не можам ни да замислам колку ти се нервираш. :@
    Предвремените контракции биле оти главчето му било горе? Мислам, каква врска има? Океј е од тоа да се болки, проблеми со дишење, со исхрана, со киселини, ама контракции? Порќе? Ич не ми е логично. Плус бебчето си има многу место, постојано си се врти во сите правци, не му е ваљда главчето статично на едно место.
    И еве, дури и да се во право, да не се правам многу паметна, што советуваат, што прогнозираат? Лежи дома и чекај следен преглед? :@

Јас сум за второ мислење, ако не се лажам одеше на консултации и во ремедика.
    И дај пробај да не се стресираш, издржи, уште малку ќе влезете во посигурна зона. А јас убедена сум дека сѐ ќе биде во ред и на крај беба и термин ќе надмине. :hug:

На mace89, kostovaivana, S.o.F.i и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Natashka1988

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Предвремените си ги имам повремено од 19та, тие ми се од "uterus iritabile", пренадразнета матка имам, и баш ради тоа го лежам целиов овој период и да не попушти цервиксот... ама со тоа мое лежење со перничиште под мене, сум го однела многу горе, и фактички мала карлица ми е празна, вода и папчаник има... сабајле на гак ме гледаа, ден два ќе лежам нормално, па ќе видиме како ќе оди... веројатно нема да му штети тоа на цервиксот..
    Постелката ми старее прилично брзо, па нема да истера 9ти, само се молам на сејф зона... макар 30....
    Ogtt не можам да направам со лежењево и хаос у глави ми е....

На Prolett, IRBBB и thelittle17 им се допаѓа ова.
  20. Lizi

Lizi Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    354
    Допаѓања:
    1.394
    Па не знам искрено, кога бев пред две недели на итна за бубрезите, ми направија и гинеколошко ехо што беше наплатено 2650 ден, така да не знам искрено како што го воделе ова а и не прашав многу хаха.