Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Само витамин ц 3 пати по 500гр, магнезиум и пренаталните... И многу, многу течности- цедени сокови, чај од кромид многу пиев (уште пијам), чај од ловорови ливчиња, супи ( јас си правам домашна со морков, целер, пашканат, магданос, брокула и тиквички)...
    Ааа да, и инхалации дека бев јас ептен затната, од камилица, и од кромид, лук и лимон... Од оваа втората од кога ќе се инхалирав и водата ја пиев...

2. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Фала за одговорот. Јас немам никакви симптоми ама пијам превентивно Ц витамин, магнезиум и пренатални исто. И течности внесувам доволно.

Andrejaaaaaa likes this.
  3. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

А зошто испитуваше црп??

4. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зависи дали сте пациент на докторот. Јас со години идам на прегледи и никогаш не сум платила повеќе од 2800 за преглед(ова сега цена порано поефтино) и скрининг правев и пак таа цена си ја платив и тоа близначка бременост. А на телефон се јавив од љубопитност да прашам колку е скрининг прв за близнаци, ми кажаа 6800:sweat:

5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Ми нема логика.
    За да станеш пациент на докторот значи треба да идеш кај него, ок. Е сега, колку пати ќе ти наплаќаат како скрининг, а си за контролен ехо преглед? Не ми е јасно.

6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

20та недела, завчера правев скрининг, сè е супер, бебчето си расте, постелката топ, матката топ. Докторката што ми го правеше прегледот запишала во резултатите: совет - да закаже за ехокардиографија за 4-5 недели, на што матичната изреагира дека немало потреба, резултатите биле уредни, таа докторка сакала само да си допроучува за да си зголеми знаење/искуство. Сега се мислам дали воопшто да се замарам околу тој преглед, сепак ќе биде мака да се најде термин, башка што е секогаш гужва на Гак и не ми се меша со луѓе непотребно. Во двоума сум... :?:

Проверив и ддимери, 800 ми се, според границите за 2ро тромесечие на средина се, што значи супер. Е сега се мислам дали повторно некогаш треба пак да ги проверам? Да не се смени ситуацијата? Ја прашав матичната што е следно, таа ми рече подоцна уште еден скрининг и тест за шеќер и толку, во 35та недела ќе ме одјавеле и ќе си терам во Гак. Некако многу малце е тоа со оглед дека сум тек на средина на бременост? Не дека ми се иде на прегледи, ама да не пропуштам некој важен преглед? :?:

И уште нешто, вчера почна малце да ме боли нешто во срамната коска, денес веќе повеќе ме боли, особено кога станувам од седнување/лежење. Ваљда нормално е штом сè е океј според скринингот? :?:

7. Babycool

Babycool Истакнат член

@MissChievous исто и јас правев 2 скрининг во Гак во 21 недела и ми рече др.Ана Данева по 4 недели на контрола за ехокардиографика и да испотам скриен шекер дека бебе отстапува 1 недела напред можно било од тоа да расте повеке, и јас отидов на уште еден преглед на приватно и др вика бебето тие здраво што му најде маана на оваа срце а и шекерот ми е супер и него го проверив. Така да само знаат понекогаш да не испаничат и во мисла да не стават,а тебе да ти биде мирна душичката направи си уште еден преглед кај друг доктор и ке видиш дека се е добро :)

saki13 and MissChievous like this.
  8. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

За каде зборуваш?
    Ако зbориме за Систина, сите сме пациенти на докторот, а ако мислиш на редовни, и тоа сум. На 3-4 недели одам. Како уште да станам негов пациент? Да ме посвои?
    Избезобразени се со бескрај, него мака кога имаш не прашуваш...

saki13, KonstantinaM, Kaja991 and 3 others like this.
  9. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Јас таму се пораѓав, и сега пак водам бременост кај истиот доктор. Никогаш не ми запишува скрининг, туку преглед. Така што, се зависи од докторот, а не од тие на наплата

AnonimnaDevojka and Autumn Love like this.
  10. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Кај кој доктор одиш? Како што нагласив дека се зависи кај кој доктор одиш. Плус секогаш закажувам преку сестрата и ми закажува како преглед. Тоа е мое искуство, да закажеб преку телефон и да кажев прв скрининг ќе ми земеа 6800...

AnonimnaDevojka likes this.
  11. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

П. Димчев

12. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Димчев секогаш оди регулар со цени. Закажи си или кај др Петровска или др. Панчевски и двајцата се одлични.

Natashka1988 likes this.
  13. MissChievous

Самата докторка што ми го правеше скринингот рече дека сè е одлично, дури имаше испринтано посебно слика и од срцето. Искрено едвај и за скринингот ме примија, немаше опции ни за приоритетен, мене тоа ме нервира. Да бараш со недели термин, да се молиш по доктори да те примат, да седиш во гужва со луѓе во ова грдо време... па не ми се прави сето тоа ако навистина нема потреба.

А шеќер во која недела се проверуваше?

Babycool likes this.
  14. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

јас првиот пат кај Нинослав во Систина за мислење платив 1300, а после наредните пати плаќам 950 односно 1000 по новата цена. Ваљда прв пат наплаќаат едно цени а кога ќе видат дека се враќаш и стануваш нивни пациент намалуваат цени.

15. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

кога е се во ред нема потреба од чести контроли. Идеш од скрининг на скрининг.

MissChievous likes this.
  16. Babycool

Babycool Истакнат член

@MissChievous во 25 недела скриен шекер и д-димери. Резултатите одлични :D

17. monik55

monik55 Форумски идол

Која докторка ти го правеше скринингот?

MissChievous likes this.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Лошо ги толкуваме советите на докторите а сепак сме 21 век каде сее понапредно.
    На нив и им е веќе пракса да даваат совет за преглед на срце, а срцето најубаво се гледа малце подоцна.
    После кој ќе биде крив ако нешто недај боже, вака нивно сие да се заштитат и да дадат таков совет.
    Лошо ти искоментирал и докторот на приватно, докторката не му нашла никаква мана на срценцето на твоето бебе туку тоа и е должност да ти го предложи.

19. MissChievous

Исто така др. Ана Данева.

Kaja991 likes this.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Да си одите де што ви предлагаат докторите а Ана Данева е доволно учена па да се учи на тебе или било кој како што кажал твојот матичен.

stevemila, Kaja991 and MissChievous like this.