Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Само витамин ц 3 пати по 500гр, магнезиум и пренаталните... И многу, многу течности- цедени сокови, чај од кромид многу пиев (уште пијам), чај од ловорови ливчиња, супи ( јас си правам домашна со морков, целер, пашканат, магданос, брокула и тиквички)...
    Ааа да, и инхалации дека бев јас ептен затната, од камилица, и од кромид, лук и лимон... Од оваа втората од кога ќе се инхалирав и водата ја пиев...

2. BlackSwan7

BlackSwan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    33
    Фала за одговорот. Јас немам никакви симптоми ама пијам превентивно Ц витамин, магнезиум и пренатални исто. И течности внесувам доволно.

На Andrejaaaaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    А зошто испитуваше црп??

4. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Се зависи дали сте пациент на докторот. Јас со години идам на прегледи и никогаш не сум платила повеќе од 2800 за преглед(ова сега цена порано поефтино) и скрининг правев и пак таа цена си ја платив и тоа близначка бременост. А на телефон се јавив од љубопитност да прашам колку е скрининг прв за близнаци, ми кажаа 6800:sweat:

5. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.337
    Допаѓања:
    5.237
    Ми нема логика.
    За да станеш пациент на докторот значи треба да идеш кај него, ок. Е сега, колку пати ќе ти наплаќаат како скрининг, а си за контролен ехо преглед? Не ми е јасно.

6. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    20та недела, завчера правев скрининг, сè е супер, бебчето си расте, постелката топ, матката топ. Докторката што ми го правеше прегледот запишала во резултатите: совет - да закаже за ехокардиографија за 4-5 недели, на што матичната изреагира дека немало потреба, резултатите биле уредни, таа докторка сакала само да си допроучува за да си зголеми знаење/искуство. Сега се мислам дали воопшто да се замарам околу тој преглед, сепак ќе биде мака да се најде термин, башка што е секогаш гужва на Гак и не ми се меша со луѓе непотребно. Во двоума сум... :?:

Проверив и ддимери, 800 ми се, според границите за 2ро тромесечие на средина се, што значи супер. Е сега се мислам дали повторно некогаш треба пак да ги проверам? Да не се смени ситуацијата? Ја прашав матичната што е следно, таа ми рече подоцна уште еден скрининг и тест за шеќер и толку, во 35та недела ќе ме одјавеле и ќе си терам во Гак. Некако многу малце е тоа со оглед дека сум тек на средина на бременост? Не дека ми се иде на прегледи, ама да не пропуштам некој важен преглед? :?:

И уште нешто, вчера почна малце да ме боли нешто во срамната коска, денес веќе повеќе ме боли, особено кога станувам од седнување/лежење. Ваљда нормално е штом сè е океј според скринингот? :?:

7. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    @MissChievous исто и јас правев 2 скрининг во Гак во 21 недела и ми рече др.Ана Данева по 4 недели на контрола за ехокардиографика и да испотам скриен шекер дека бебе отстапува 1 недела напред можно било од тоа да расте повеке, и јас отидов на уште еден преглед на приватно и др вика бебето тие здраво што му најде маана на оваа срце а и шекерот ми е супер и него го проверив. Така да само знаат понекогаш да не испаничат и во мисла да не стават,а тебе да ти биде мирна душичката направи си уште еден преглед кај друг доктор и ке видиш дека се е добро :)

На saki13 и MissChievous им се допаѓа ова.
  8. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    За каде зборуваш?
    Ако зbориме за Систина, сите сме пациенти на докторот, а ако мислиш на редовни, и тоа сум. На 3-4 недели одам. Како уште да станам негов пациент? Да ме посвои?
    Избезобразени се со бескрај, него мака кога имаш не прашуваш...

На saki13, KonstantinaM, Kaja991 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Јас таму се пораѓав, и сега пак водам бременост кај истиот доктор. Никогаш не ми запишува скрининг, туку преглед. Така што, се зависи од докторот, а не од тие на наплата

На AnonimnaDevojka и Autumn Love им се допаѓа ова.
  10. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Кај кој доктор одиш? Како што нагласив дека се зависи кај кој доктор одиш. Плус секогаш закажувам преку сестрата и ми закажува како преглед. Тоа е мое искуство, да закажеб преку телефон и да кажев прв скрининг ќе ми земеа 6800...

На AnonimnaDevojka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    П. Димчев

12. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Димчев секогаш оди регулар со цени. Закажи си или кај др Петровска или др. Панчевски и двајцата се одлични.

На Natashka1988 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Самата докторка што ми го правеше скринингот рече дека сè е одлично, дури имаше испринтано посебно слика и од срцето. Искрено едвај и за скринингот ме примија, немаше опции ни за приоритетен, мене тоа ме нервира. Да бараш со недели термин, да се молиш по доктори да те примат, да седиш во гужва со луѓе во ова грдо време... па не ми се прави сето тоа ако навистина нема потреба.

А шеќер во која недела се проверуваше?

На Babycool му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    јас првиот пат кај Нинослав во Систина за мислење платив 1300, а после наредните пати плаќам 950 односно 1000 по новата цена. Ваљда прв пат наплаќаат едно цени а кога ќе видат дека се враќаш и стануваш нивни пациент намалуваат цени.

15. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    кога е се во ред нема потреба од чести контроли. Идеш од скрининг на скрининг.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    @MissChievous во 25 недела скриен шекер и д-димери. Резултатите одлични :D

17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Која докторка ти го правеше скринингот?

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Лошо ги толкуваме советите на докторите а сепак сме 21 век каде сее понапредно.
    На нив и им е веќе пракса да даваат совет за преглед на срце, а срцето најубаво се гледа малце подоцна.
    После кој ќе биде крив ако нешто недај боже, вака нивно сие да се заштитат и да дадат таков совет.
    Лошо ти искоментирал и докторот на приватно, докторката не му нашла никаква мана на срценцето на твоето бебе туку тоа и е должност да ти го предложи.

На stevemila, Babycool, MissChievous и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. MissChievous

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Исто така др. Ана Данева.

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Да си одите де што ви предлагаат докторите а Ана Данева е доволно учена па да се учи на тебе или било кој како што кажал твојот матичен.

На stevemila, Kaja991 и MissChievous им се допаѓа ова.