Јас исто сум со близначка и сум со ивф исто имав желба за патување ко тебе и ко прашав матичен лом ме напраи шо се засрамив толку многу инаку на своја рака имам патувано 2 пати околу 80 км после со денови стомакот ми е вознемирен прилично и сфатив дека матичната била во право ко ми велеше од лежење и одмарање никој не видел мака нема ни ти ова е моето искуство и сега прилично одмарам време за шетање ќе има и ниедно шетање не е толку важно ако се спореди со самиот процес на ивф што значи инаку близначка бременост сама по себе е ризична бременост секое добро и чувај се
Фала исто и ти да имаш убав одмор. Времето е овде супер и воздухот е почист од Ск. Мене ми прија тука а и патот не ме измори многу. Дали сум дома или во викендица не ми менува и дома одмарам а и тука
Јас утре 26 недела точно си викам уште 10 недели и да земам воздух полесно да дишам втора бременост ми е ама се со страв сум мислам дека ќе се смирам кога ќе се роди синко
фала мила што ми пише, и јас сега се каам за жабе можеби ќе уништив се, ама се чуствував многу добро и не мислев дека може да се уморам и да правам резик за моите близнаки, ама јас и онака треба често да правам околу 80 км заради што работам во скопје и треба и да возам сама, инаку возењето многу ми годи, не ми дава стрес туку ме смирува..
јас кафеаво исцедок имав од 6 недела до 9 недела и ми престана на ова врема докторот ми пиша прогрестерон, пролутекс, утрогесан и добросан и фала богу добро поминав, сега не земам пролутекс ама овие дтуги уште ги земам. ама тој ден исцедокот ми дојде од уморување бидеќи бев на шетање без да се консултирам со докторот и кога дојдов дома многу се изплашев, фала на боже бев на контрола и тие мали ангели се се уште таму.
да со ивф сум, повеќе немам да излезам од дома многу се изплашив, реков тамам се си дојде на својот ред, а јас баш тогаш ќе уништив се за малку шетање
да не се фалам многу, ама бев во одлична состојба немав ништо што можеше да ме вознемирува и за да ја анулирав таа прошетка, некој денови и сум повраќал ама само некој дени, и уморност сум имал и се уште имам ама друго нешто немав и одлучив ај да одам, ама веќе само со моите бебиња ќе одам за шетање, инаку кажав работам во скопје и често ми доаѓа да правам 80 км 40 на одење и 40 на враќање.
Здраво, дали некој од вас чувствува блага болка во долниот дел на стомакот при мокрење, како некој притисок...Треба ли да се загрижувам поради вакво нешто или нормално е. Поздрав
Јас. Секое одење во вц кога домокрувам осеќам притисок и ме боли.. Денес бев на преглед ете заборавив да прашам.. Си велам да не е дека пониско го носам и притиска на бешика ама ова мој лаички одговор
Да се пријавам дека не можам да се поднесам со неспиењево! Будење во 01:30, 03:00, следно ќе е 05, па 07.. а ниту преспивам денски ни имам стомак хулахоп...ич не е интересно вака, стварно...
Теши се со мене, спиев од 3 до 5 и 30 и толку . Обично си спиев добро ама ете моментално имам малку стресна ситуација и тоа влијае на спиењето...
Zdravo na site, jas od utre sum 13 nedela pa ke vi se priklucam nabrgu se nadevam deka denes ke imam ubav i uspeshen pregled, sakav da ve zamolam da ve prasam za vashe mislenje i sovet, deneska ke mi zemat krv za nifti test, ke si ja vidam krvnata slika shto ja pravev pred 2 nedeli, ke zamolam za ubavo eho da vidam dolzina, tezina, srce na bebe i ke zamolam da vidat za nedaj boze tie merki shto gi pravat za daunov kako nabor, technost itn, so eden zbor prv skrining, no bi trebalo da mu kazam na dr da spored toa shto citam deka ispituvate deka sakam pap test i brisevi da mi zeme da ispitame, no jas nekako se plasham, mislam deka od toa zelezoto dolu neznam kako se vikase da ne pogresam nesto ke mi se sluci, ke prokrvaram, ke mi se napravi nekoj iscedok itn, dali mora sega tie da gi napravam? Nemam iscedok, pechenje, chesanje nisto od toa, dali e docna da gi napravam vo 17 nedela na primer togas sum pak kaj drug doktor mnogu podobro ocenet od ovoj denes pa da vidam so nego ili da ne se zanesuvam i da si napravam toa so vreme. Shto drugo bi mozelo da ispitam ili da prasam koga veke sum tamu? Vi blagodaram, sekoe mislenje mi znaci, so treto ivf sum posle 10 godini neuspesi.
И мене ми беше страв во 12та пред брисеви, затоа што од 6та до 9та недела крварев. Ја прашав докторката ми рече можно е да има некоја капка после земањето брисеви ама не е страшно, среќа немав ништо. Сега за 3 недели треба пак да ми земе брисеви (во 28 гн) и ја прашав дали мора немам никакви симптоми ми е страв да не прокрварам, рече ако нема симптоми -подобро е да направиме за ако има нешто да се даде терапија. Така да, мислам дека е подобро да ги слушаме докторите. Инаку во тие недели, освен брисеви имам правено торч, крвна слика, д димери. Со лесно
Здраво на сите. Вчера правев втор скрининг (инаку сум 21+3), се беше супер со бебенцето. Кога ја гледаше матката докторката ме праша каков ми е притисокот и одговорив вродено низок. Ме праша бидејќи констатираше ноч обострано на проток на а.утерина. Дали може некој да ми објасни што значат овие работи? Освен што ми препорача да проверам ддимери и фактори на хемостаза не ми даде дополнително објаснување.
Se vrativ, pap test napravivme no za brisevi ne se razbravme, ne sum vo Makedonija probav da objasnam neznaese shto mu zboruvam i bataliv, krvnata slika ja zemav ok mi e site parametri se dobri, eho uredno, bebe porasnato, mrda celo se prevrtuva ne zastanuva, si go osekjam i jas, znam ke recete rano e ne e toa bebe ama jas znam deka e toa bidejki go osekjam tocno. Od utre zdravje boze 13 polni nedeli znaci vleguvame vo 14. Denes od mene posrekjna nema, jas se rastopiv, neka me cuva Gospod i ovoj golem praznik i da si go iznosam do kraj zivo, zdravo, pravo i jas i site vie da ne blagoslovi Gospod i da ni gi napolni racinjata. Nifti test pak ne sakase da mi napravi, rece polni 13+ nekoj den, naredna nedela znaci, mi dade lista i samo da otidam vo labaratorija da mi zemat krv, ako sum go napravila sega ili porano ke trebalo da go povtoruvame, zosto taka neznam, doktor pred penzija e vo renomirana bolnica, se nadevam znae shto pravi! Najubav den i praznik da imate site i da se raduvame sekoj den vaka kako jas denes! P.s pol ne vidovme nekako ne se svrte ubavo bas na taa strana, kakvo saka neka e samo zivo i zdravo neka e i neka raste!