1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    16.354
    мене цвеклото многу ми помага или сок од цвекло исто сега откако ги одима и цреши :)

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Santaa

Santaa Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    357
    Може :)

На KristinaM. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    received_978127789659162.jpeg
    Еве го. Единствено што ми помогна

4. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.326
    Допаѓања:
    1.119
    Jas nema sansi da otidam vo wc isto. Mi se sluci ednas 6 dena ne bev, samo so glicerinsko cepce odam. Ne maslo, slivi, leneno seme, prasok nisto. Cepceto samo sto kje go stavam za 1 min odam go butkam ne razlozeno. Stolicata ne mi e tvrda samo imam gasovi a ne mozam da odam vo toalet. Strasno. Primam progesteron mi rekoa od toa mi problemot so stolica. Inace nikogas ne sum imala problem. Sepak so ginekologot konsultiraj si se sto predlog kje ti dade.

5. M1986

M1986 Активен член

Се зачлени на:
    29 март 2021
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво и ја сум 14 недела вчера се удрив доле ниско во кујната скоро кај вагината. Ме заболе во моментпт сега нема ништо сте имале ли искуства со удирање?

6. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Дали има некоја трудница во втор или трет семестар вакцинирана со Фајзер ,тука кај нас во Македонија?
    Слушав доста муабети околу тоа дека може и е препорачливо , меѓутоа јас не сум многу ЗА, од причина што не знам кај нас колку имаат примено и какво искуство имале. :sweat:

7. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Јас :) и тоа 2ра доза со Фајзер

На mirandaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mirandaa

mirandaa Форумски идол

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Во која недела од бременоста ја прими 1ва доза ? И дали имаше некакви симптоми после вакцината ?

Извини те замарам :( , но не знам што точно да правам. Моментално сум влезена во 12та недела.

9. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    518
    прашав општ матичен, прашав матичен гинеколог, прашав гинеколог во систина што ме води, прашав трансфузиолог сите ми рекоа да завршам со пораѓај и доење па после. Трудници се вакцинираат само ако работат во такви опасни средини.

На mirandaa, Naatashka123 и joy1 им се допаѓа ова.
  10. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Прва доза во 16та, втора 20та. Немав апсолутно никакви нус појави, синчето ми цица, со бебето се во ред. Инаку не живеам во Мкд и тука се вакцинираат трудници иако сите се ослободени од работа. Пријателка додека се лечеше од корона, примаше јаки антибиотици, а била бремена и на жалост не заврши добро бременоста.

11. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.177
    И јас сум во странство, овде исто трудниците имаат предност во вакцинирање. Овде правилото е вакцинација после 3ти месец и тоа само со Фајзер или Модерна.
    Гледам дека многу се вакцинираат, но јас одложив за после пораѓај.

12. Elenka1994

Elenka1994 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2020
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    65
    Здраво девојки, јас сум 14+2 денес на преглед докторката ми кажа дека главчето на бебето е поголемо дека одговара на 15 та дека имало некоја течност или незнам како се вика што требало да се исуши односно ичезне до сега па ми закажа преглед за 2 недели, многу ме загрижи, дали на некој истот му се десило?

13. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Јас сум 17 недела, сакам да знам дали кога се осеќате изморени имате некои тегоби како благи грчеви во стомак или слично? Дали преморување му штети на бебето

На Kristina1172 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Keri

Keri Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    1.398
    Не му штети, но би било добро кога ќе осетиш замор да седнеш, да ги испружиш нозете и да одмориш. Секако избегнувај, за твое добро, поголем физички напор. Грчевите не мора да значи дека се од замор, нормална појава се бидејќи бебе расте и матката се шири. Јас за грчеви пијам магнезиум два пати на ден од 250 мг. и ми помага.

На macamaca24 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Девојки сакам да ве прашам нешто.Веќе сум 18 недела и понекогаш осеќам болка наизменично лево и десно долу на стомакот.На левата страна послабо на десната малце појако.Болаката е кратка ама незнам како да ја опишам.Како да ме турка нешто како да тегни.Трае секунда и ништо по некор време пак па пак ништо.Тоа ми др случува на пример еднаш на 2-3 недели.И еве денес,бев по активна цел ден со документи за боледување а бев и на преглед сабајле.Се е во ред со бебето се е како што треба.Ама мр загрижува ова.Сега одмарам па ми ср подсмири ама кога ќе се движам поќе го осекам.Имам потреба за загриженост???Позддрав девојки

16. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.392
    Допаѓања:
    16.354
    Не грижи се нормално е, колку само промени ни се случуваат во телото, а и побрзо се заморуваме. А и бебчето си расти кај и да е и неговите движења ќе почнеш да ги чувствуваш, ако не ги чувствуваш веќе. Јас тој период почнав да чувствувам движење :inlove:

На SummerGirl12 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LinaFina

LinaFina Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    64
    И јас ги имав истите болки кога повеќе се движам. Мислам дека е лигамент што не тегни. Од почетокот на бременоста ми е така. Сега сум 24 недела и сега ми е подобро во последно време. Ништо страшно не е, нормално е.

На dipsidipsidipsi и SummerGirl12 им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl12

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Ти благодарам на советот,и други ми кажаа слично но сепак сакав да се консултирам...Убава вечер мила поздрав

19. SummerGirl12

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Да точно е тоа сега баш сестра ми ми кажуваше колку промени колку се преместуваат органо прават место за бебето.И неа и било така.А за движењата можеби има нешто ама неможам да осетам одма дали е тоа а докторот ми кажа денес за недела или недела и пол ќе се осетат движења :) ти благодарам многу на одговорот.Убава вечер

20. brendawalsh

brendawalsh Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Zennicki, dali osven prenatalnite vitamini i magnezium zemate dopolnitelni vitamini i minerali kako kalcium, fluor, vit D.. ?

На SummerGirl12 му/ѝ се допаѓа ова.