Јас со првата бременост во 15 недела имав 45мм цервикс, а сега со вторава 30мм во 15та недела. Тој со тек на неделите се намалува, и е причина за предвремено породување. Затоа, за да немаш паники и размислувања што како, ќе си одиш на гинеколог специјалист(не матичен) и ќе знаеш точно што да правиш. Може и матичната не ти го измерила правилно(мене матичната ми го измери 40мм а специјалист гинеколог 30мм) Идеално за твојата недела е 40мм според доктор. Не е страшно ниту 35мм. Но, 30мм е веќе за загрижување. Има и инекции кои се појаки дози прогестерон, но кај мене се одлучив за превентивен серклаж за да не се намалува грлото со тек на неделите. Со лесно
Јас правев серклаж во 16та со должина 26мм.До сега 28ма недела ми е 24мм,со лежење,само до тоалет и прегледи по неколку во еден месец.Јас тогаш барав повеќе мислења од доктори и сега сум сигурна дека серклажот и лежењето си го направија своето
Јас бев приватно во Систина, кај докторот што ми правеше и серклаж. Др. Панчевски ти го препорачувам нема да згрешиш во тој поглед.
Не се паничи само. Девојките убаво те посоветуваа, да си одиш и на друго мислење и ќе ти кажат што и како да правиш. Има решение за се'. Јас на последната контрола го прашав докторот колку ми е, тој вели од кај сега па тоа ти текна. Го измери и рече 4cm. Јас форумот затоа го сакам, многу работи тука научив.
Zdravo mamicki, osjekam bolka pod gradite i na pocetok od stomakot gore, nemozam da se vrtam na leva strana. Dali ima mesto za panika ili seto toa e normalno ? Vi blagodaram
Jas sum 16+3 i bev na pregled sega vo petokot i grloto mi e 35.3 mm. Vo red e ovaa dolzina? Ima nekoi vrednosti za ova nemozev na internet da najdam kako treba da se dvizi niz nedelite otprilika ?
Многу битно за должина на цервикс е тоа како ви го мерат, дали абдоминално или вагинално (вагинално се релевантни мерките).
Точно, но најрелевантно е вагинално, но со алатката што ја употребуваат и за пап кога зимаат(заборавив како се вика) @Bejb15 тоа е мерка добра за 22+ недели. Ти препорачувам почести контроли(на две недели) и мислење од специјалист не од матичен. Со лесно
Ne mi e maticen doktor, ama kje posetam uste eden doktor vo megjuvreme za mislenje. Blagodaram mnogu .
Имај на ум дека има варијации од мерење до мерење... јас кревав тука паники во 24-5, на гак 27мм, у систина 46... еве сум 35та, околу 30-31/2 се движи...
Извини што ќе се вмешам, на колку време ти мерат цервикс? Мене на 2 недели вагинално, иако е се ок засега, ама се мислам да не е често.
Која недела си? Мене 30 недела, до сега ми немаат мерено цервикс вагинално, само на втор скрининг на ехо.
Мене бременоста ми е лежечка, со милион зафрканции и маки, па и не сум некој репер... како одам на контроли така, сега на 2 недели, претходно на една...
Да, и јас сум со лежење од 6та недела, те читам дека имаш повеќе знаење па затоа и те прашав. Добро, значи не е страшно, подобро да се мери да бидеме сигурни. Фала ти
Primetiv vo 12 nedela mi bese 40 mm za sega 16 nedela 35mm. Ama doktorkata ne mi izreagira loso, super e. Prva bremenost mi e, i sum postara vo godini pa nekako se panicam ama kje se konsultiram so uste nekoj za sekoj slucaj. Ti blagodaram za spodelenoto
Не се секирај, се си е во ред.. колку год си? Мене Др. Димчев ми го мереше секогаш подолго... но тишина, си ги имаш тие 15тина минути... на Гак кога во брзање, кога не, не знам за тие мерки...
37 Kaj nego planiram da odam, super doktor e. Na pocetokot od bremenosta imav hematom pa otidov za konsultacija mi ostavi dobar vpecatok.