Не душо, секако дека не си ти неативна и секој си има свое мислење и свој став во врска со било што. Ако ти мислиш дека има потреба да го правиш и дека тоа ке ти ги олесни мислите, јас максимално те поддржувам во тоа
И јaс истoтo гo мислaм требa тoрч пред бременoст, aмa еве мaтичнaвa викa дa гo прaвиш oбaвезнo a ич не ми се прaви, куп испитувaњa имaм
Абе знаеш како...Ја не сум толку многу упатена за торч испитувањето, но колку што имам некаде прочитано се работи за заразни болести. Е сега муабетот ми е ...Што ако имаш заразна болест во текот на бременоста или што ако закачиш заразна болест во текот на бременоста ? Што ќе биде тогаш со бебето? Постои ли начин во текот на бременоста да се излечи заразната болест ??? Затоа сметав дека торч бар по мое логично размислување треба да се направи пред бременоста, бидејќи ако се има нешто не дај боже да се превземе нешто , доколку е воопшто можно .... Не знам , може грешам бидејќи не сум доволно информирана , но ако некоја феминка знае повеќе во врска со ова испитување, нека објасни подетално....
Не бaш, тoa се вируси oсвен тoксoплaзмaтa кoјa е пaрaзит, дaли имa лек не знaм требa дa прoчепкaм пo интернетoв, мислaм имa нештo зa пaрaзитoв, не знaм веќе глaвa.ме бoли oд испитувaњaвa, кaј пред бременoст висев пo бoлници пa и сегa
Исто и јас... Затоа немам намера да го правам ..... Знаеш некако цела бременост ја поминуваме во стрес, во исчекувања на резултати, во исчекување на резултати од ехо, од скрининзи, па не знам ти сега следува скриениот шекер и тој требало да се изпитува задолжително... И се нешто чекаш и во грч си, не можеш никако да се опуштиш во текот на целата бременост се додека не се роди бебето здраво и право. Па после ке кажуваат .... Уживај во бременоста ..... Но јас стварно не знам како да уживам кога цело време само цум во грч. Со првото дете навистина можам да кажам дека навистина уживав во бременоста, но тоа беше пред 11год. и немаше ништо од сиве овие испитувања....
Torch е испитување кое се прави преку крвта,се испитуваат неколку можни инфекции, Токсоплазма, Херпес, Цитомегаловирус, Рубела и Хламидија.Всушност се испитува дали во телото има антитела за тие болести. Можат да бидат присутни IgG и IgM антитела. нормален резултат треба да покаже дека нема IgM. АКо има IgG антитела значи дека се работи за стара инфекција и се смета дека е во ред. Присуството на IgM значи дека има тековна или неодамнешна инфекција.Доколку мајкате е изложена на било која од овие инфекции во текот на првите пет месеци од бременоста може да дојде до сериозни компликации како спонтан абортус,вродени срцеви заболувања,катаракта или замаглување на очната леќа,анемиа,мала големина на главата и др. Вакво испитување може да се направи ако сметате
Се ова го знам, но лек има ли, или автоматски оставаш да се деси и ке знаеш дека ке се деси се горе наведено. И се прави порано, зашто после 16 недела веке е касно, тогаш па ич поента нема да се прави.
Мајка ми вика јас ни со тебе ни со брат ти ништо не правев, ај јас пред 25 год, ама брат ми пред 14 вика ни брисеви не ми земаа е ај сега, немало ли тогаш зар бактерии..
Читајќи ве, гледам колку ве малтретираат со испитувањава. Јас сите ги имам правено и ќе ги правам, но она што е лесно е дека секое одење на контрола на гинеколог оставам мокрача и давам крв. Таму додека чекам ред да влезам за ехо, со се сум готова за 30-45 мин. И докторот има правило да не замара со резултатите, туку само ако е нешто лошо во тој случај да ме контактира, а на мое барање во секој момент можам да ги добијам резултатите. А вас гледам ве тераат сами да проверувате крвна слика, да носите брисеви, уште ехо да научите да користите.
И јас можам се во систина исти ден ама пола плата ке оставам таму затоа мораме вака, гледам во еден ден да завршам се да не се акам секој ден по клиникине. Повеке ме изморуваат резултатите. Ти кај одиш?
За жал, трчај ваму, трчај таму, мешај се со болни во чекална, и многу време се губи, а доста од трудниците работат и навистина секој чест како стигате се.
Не сум во мк, но до пред година ипол живеев таму и знам како функционираат работите или плати или клати
Негде имаат предност трудници, ама не секаде, на биохемија ни минутка не чекав одма влегов, а на микробиологија беше ужас, и ја пратив мајка ми да ми носи не ми се влагаше, а оној пат кога влегов се замотав со шал ко нинџа бев
Majka mi sirota koga gi nosevme prvite brisevi se zarazi so virus, da me postedi mene ona nastrada na mikro. I mene mi se smaci od site ispituvanja, mislam nisto zivo ne propustiv. Ama aj za dobro samo neka e.