Кога почнавте да ги осеќате? матичната ми вика не можело пред 20 та недела да осетиш, а јас сум сигурна дека ја осеќам последниве две недели особено кога ќе легнам на грб инаку прва бременост, не сум сигурна ама мислам дека е тоа , 20 та недела сум
А во која недела се мери грлото на матката? Прв пат слушам за ова, никој не ми спомнал. И кои се нормални димензии?
Прв пат во 12 недела на скининг и понатаму 16, па сега 21 на скрининг пак. Не сум баш упатена да не се спушти треба под 25 мм.
Јас исто првиот пат негде 18та недела само еднаш додека лежев. После окулу 20та недела веќе почна секое сабајле/ секоја вечер окулу папокот. Знам дека секоја бременост е различно, зависи и од постелката дали ти е на заден/преден ѕид. Веројатно е тоа што го чувстуваш, и мене ми е прва бременост, исто и јас се мислев, но веќе бев сигурна кога ќе ја ставам раката на стомак чувствував како нешто да ми мрда внатре Мене прв пат ми измерија на втор скрининг, и тоа по моја иницијатива Димчев ми измери. Не знам колку е нормално мене ми беше 5см, и ми кажа дека било супер.
Гледај да ти го мери еден доктор ист цело време со исто ехо, за да си видиш разлика дали има. Мене Димчев ми го измери поголем на 2риот скрининг.
По 2 скриниг само кај матичен ќе продолжам во мојот град. Но битен ми е и тогаш , па натаму ќе видиме како ќе биде.
@Speechless Како сте денес, го осети ли господинот. Јас се урочив па денес ниеднаш не го осетив, почна да ме нервира. А вчера што убаво, доста често ме клоцкаше.
@S.o.F.i Паа да две - три пати ама ептен нежно и многу малце траат, две три клоцања макс. Претходно беа по интензивни дури и стомачето ми се тресеше на моменти Пробај врти се на страна, залажи го малце.
Јас ова бебе го осетив многу рано во 13та недела. Секако тоа не беа удари, ама тегнење, мрдање во долниот дел од стомакот. После тоа некои 2 недели не ја осеќав. И од 15 недела наваму секој ден си клоцка и се тегне. Сега сум 20 недела бебе е поголемо за 1на недела. Син ми во 18та недела прв пат го осетив Инаку функционирам најнормално, шетам, пливам, чистам, бањам дете, го носам во градинка и го земам. Минатата недела ме фати напад на мигрена и 3 дена пиев апчиња против болки. Тие денови бебе беше многу слабо активно. Го утепав од буцкање стомакот . Во понеделник сум на преглед едвај чекам.
Мене гинекологот ми рече во второ слободно на море, не во базени заради инфекции и не во Охридско зашто е многу ладна водата. Така што, инсистирај за море или прашај си гинеколог
Дали во второ тромесечие правите некоја подетална крвна слика или стандардна? Ме интересира дали треба да побарам нешто дополнително на упатот да наведе матичниот? Пошто обично само за основна крвна слика ми дава. А би сакала да знам навреме ако е нешто битно да се испита преку крв во 17 недела.
Знам дека е ладен Охрид, не ни планирав да се капам. Сепак решивме да тркнеме некој ден до Грчка. Плус, нас ни е ептен блиску, на 130 км од дома има фини места и плажи. Охрид ни е дупло подалеку
Супер Јас веќе бев една недела и се вратив, ништо различно од дома не се случи, само беше попријатно што можев да си влезам во вода, на плажа цело време под сенка, сладолед, овошје, морско Инаку ние кај што бевме си плаќавме лежалки на приватна хотелска плажа и беа почитувани сите безбедносни мерки.
Редовно обична крвна слика и урина. Но, во 24 недела мене матичната ми рече да испитам д-димери, хемостаза на трансфузиологија и скриен шекер.
Охрид во моментов е пре гужва. Викендов се очекува да има уште повеќе гужва. Странците па и нашите се опуштени до таа мера што кога влегуваат во продавница ни маски не носат. А за водата не знам што да ви кажам мене ми е таман ама јас не сум репер пошто цел живот сум во вода. Но ако не седиш долго во вода и ако се преслечеш мислам дека и не е воопшто страшно.
Мешиња, дали некоја има благо покачени тромбоцити и леукоцоти? Матичната ми рече да пијам Аспирин 100, ама го пиев у почеток на бременост и ми течеше крв од нос од него па ми го прекинаа. Не сфаќам сеа зашо пак би го пиела коа не ми одговараше од сам старт.