Добре ни дојде! Најубаво тромесечие тек уште малку кога ќе почне да клоцка бебуш..... Инаку за преглед и јас од кога слушнав срце на секои 4 недели идев, а сега бев пред две недели на втор скрининг, и следно окулу 20ти Август на следен преглед. Ја прашав матичната да не е многу, ми кажа дека доколку е нормална бременост и нема потреба да не се мачиме да идеме на прегледи, посебно сега и со жешкото време. Јас само да си се искажам дека ме нервираат жештиниве, цел ден затворена дома и навечер неможам да пешачам се потам дури
Јас вчера бев на преглед, 18. недела и одма беше наместено за да видиме дека е машко Многу мрда на секој преглед, ама јас не чувствувам и матичниот ми рече дека е рано, наводно накај 20-та ќе го чувствувам, ама повремено ми рече, не очекувај цело време. Е сега, муабетот ми беше за урина што испитував после тоа во Авицена, ми покажа два ++ за бактерија и зголемена киселост ph 7.5, а граница е 7.2. Не користам никаква терапија, Утрогестанот го прекинав пред 2-3 недели. Некои посебни симптоми освен повремено чешање не чувствувам. Матичниот вика нема потреба од дополнителни испитувања, пиј повеќе течности. Ама се мислам што бактерија е и дали е нешто посериозно, да не откријам касно... а не знам и што точно би требало да испитувам ако се решам дополнително на моја иницијатива?
Мислам дека денеска прв пат го осетив синко како ме клоцна! 17+3 сум, лежев на грб и под папокот осетив како некое рипче внатре да мрдна, нежен удар и по неколку секунди уште едно. Незнам дали е тоа клоцање или почнав да си замислувам хахах
Уринокултура, јас имав +++ за леукоцити, а на уринокултурата немаше бактерија. Испитај си и мирна глава
Јас поучена од првата крвна слика, за втората веднаш си уплатив и уринокултура за да ако се појави + на крвната слика, да ми направат и уринокултура без да морам пак да одам до таму. На крвната слика искочија ++ а уринокултура беше чиста, и мене ова ме буни али ваљда поточно е второто. Уплаќај си 350ден. од следниот пат за да не се мачиш пак да идеш
Тоа ми спомна и матичниот кога му се јавив дали треба да правам урино култура, ми рече може ништо да не покаже, ако не ти се ниски леукоцитите, ништо страшно. Мене ми се 6 а границата е 0 до 22. Мене ми е дали со уринокултура може да се открие ешерихија, кандида и сл. или треба нешто друго за да се провери да не е нешто такво?
Со уринокултура може да се откријат бактерии во урина( пр: ентерокока, клебсиела, ешерихија...), кандида во урина мислам не. За брисеви сигурно си правела досега. Исто и на бриаеви може да ги има гореаспоменативе, или кандида.... но сиг тоа веќе си проверила.
На уринокултура се детектираат бактерии, а кандидата е габичка. Тоа на брисеви ќе се види. Јас ја имав на брис од вагина и ставав 2 дози Макмирор. Колку бев спарена доле, ме чешаше, ме пецкаше, непријатност што да ти кажувам. И јас со крвна слика си праам уринокултура, ние жените, а особено трудниците сме многу склони на цистити, бактерии во уретра и на габични инфекции. А течности пиј си, можеш и увин чај или брусница (само одделно не во комбинација), не штетат секако
Денеска мене ми стигнаа резултатите....на стандардна анализа на урина не ми покажуваше ништо, на своја рака си направив и урино култура и оп ентерокока. Ми препишаа Амоксиклав, почнувам од вечер. Некоја искуство со чудово?
И мене така , на обична ништо, на урино, ешерихија, пиев амоксиклав, после неа ми се појави клебсиела, сеа пиев панцеф, брусницин капсули, сега пијам солубитрат чај(германски). Па ќе видиме што ќе покаже за недела пак ќр проверам. Ентерококата ми се појави на цервикс и вагина, пиев амоксиклав но ми се смени со клебсиела. Не знам како ќе излезам на крај со бактерииве.
@Knizhevnik11 да не ја полниме темата вонтелесно . Мене не ми ни мереа цервикс. А му спомнав на докторот. Ми рече само да земам да се опуштам веќе и да уживам у бременоста и да ПРЕСТАНАМ веќе да си играм на докторка. Преку глава сум му дојдена. Сама се стимулирав на времето, му одев и му велев - мислам дека утре е термин за пункција. Си менвев терапии...абре го пукнав начисто. Веќе решив да оставам све во негови раце. Пијам само метил ф и вит Ц. Аспирин и клексан исто. Толку!
Истата сум, одам со список барања, сигурно му се стемнива кога ќе ме види. Ама пусти страв! Ме плашат бактерииве што аи ги влечам на цервикс и вагина, урина... Ајде Божја војла си викам на крај!
@Knizhevnik11 јас од дете ја влечев ешерихијата, до тој степен што дури ми направи леукоплакија на бешика и ми ја гореа. Што не пробав и неќеше да се отараси. Најмногу ми помогна од антибиотик Нифуран (безбеден е во бременост), а уште повеќе, од бабинскиве лекови следоново: 60 семки од лубеница (ја баш не ги броев ама одприлика толку) се ставаат во 2 литра вода која претходно врие. Вријат некои 10тина мин и се трга на страна. Се остава да отстои и да се излади, и се пие во текот на целиот ден. 2 недели така пиев, не ми се врати некои 8 месеци можеби, а секој месец ја имав. Сега можеби ја немаш, ама еве за тебе и за сите идни мами, испробан лек, кој навистина делува, ако имате или ви се јави проблем со ешерихија коли.
Фала ти. Пиев минатата недела чај од семки од лубеница, сега пијам специјален чај за бактерии на бешика солубитрат, па ќе видеме има ли нешто ефект.
Здраво, 14та недела сум и еве осекам некоја нелагодност доле кај стомакот кај што е бебето, слаба болка, дали е можно да се шири па затоа да е вака, досега не сум осетила ништо? Читав на интернет пишува дека е нормално да има ваква болка оваа недела.. Но сепак прва бременост па све ме плаши, плус на одмор сум.. И сум поактивна од вообичаено, можеби и затоа
Такви болки и јас осетив токму таа недела. Сега сум 17+ се упте немам некоја таква болка. Тогаш траеше 2 дена , и плус осетив убод во јајник. Веројатно многу се шири тогаш.
Нормално е, и јас еднаш неделно осеќам како тегнење, затегање, мала нелагодност под папокот, се шири матката, бебчо расне, и обавезно после ден два кога ќе се измерам во обем, стомакот ми е зголемен за 1 см, после има пауза 6,7 дена и пак тегнење
Гледам сте правеле муабет за тие досадни инфекции. Цело време имам печење и веќе неможам да се трпам искрено. 3-4 пати испитував уринокултура и е чиста. Брисеви правев 2 пати, исто чисти. Докторот сметаше дека е од утрогестанот и еве 2 недели не го ставам, мислам бетер не ми се смири воопшто. Наредна недела здравје сум на контрола и ќе морам пак да правам уринокултура. Инаку пред 4 години ми се појави ешерихија во урина и мислам од тогаш не сум била раат како човек. Се мислев уште ја имам, ќе видиме што ќе биде.
Девојки дали сум единствена со болка во колено, особено на движење ме боли. Не сум се повредила, не сум свиткала нога... Не знам што може да биде. Која крема/маст е дозволена??