Второ тромесечие од бременоста

Discussion in 'Бременост' started by BellaS, Jun 19, 2014.

1. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Јас пред да забременам скоро на секој преглед ми гледаа леукоплакија, ама ни се зголемуваше ни се намалуваше, па освен што испитував ХПВ вирус и испадна негативен, друго ништо посебно не се презема околу тоа. За смирување на чешање најчесто вагиналети Лактогин ми помагале.
    Сега во 13та недела кога правев брисеви се' беше чисто, не чувствувам никакви симптоми, така што веројатно следен месец кога ќе правам пак крвна слика и урина, ќе си уплатам одма и уринокултура, па да се провери за секој случај, што и да е. :) Фала на сите за советите и искуствата. :f:

tina2018 likes this.
  2. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Како ти гледале леукоплакија?
    Таа само со цистоскопија се гледа.
    Ако не прави проблем, знам не ја чепкаат, ама кај мене правеше хронични цистити, па ми ја отстранија. Инаку може да биде доста опасна и јас да сум не би си ја оставила туку-така таа состојба.

3. Honny

Honny Истакнат член

Здраво и од мене. 14 недела почнав со киселини во желудник од кои дури и повратив. Прв пат откако сум бремена, па и затоа неспремна, па зедов прва помош се изнапив вода со сода бикарбона оти друго немам дома ноќеска. Штетно не би требало да е?

Sonchulka and tina2018 like this.
  4. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Гастрогард може и сода бикарбона без алуминиум. Има на витаминка во мали ќесињича а спакувани во кутија како од чај.
    Ја сум 26та недела и имам премногу киселини. Ни бадеми ни сончоглед ни ориЗ, ни ништо живо не ми помага.

Honny likes this.
  5. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Zenski zdravo vi se prijlucuvam I jas od vcera sum 13 nedela, pa bi sakala da prasam posebno ovie so ivf, vo odnos na idenje na more kakov e vasiot stav I na doktorive, nekako Niti sum za Niti sum za ne mi se ide ama mi e strav.Pozdrav za site vo grupava.

tina2018 likes this.
  6. zverkica

zverkica Популарен член

Добредојде, јас не сум вакцинирана и нема да идеме никаде на одмор, од страв од делта. Сепак тешко стигнавме до бебенце и искрено ич не ми се ризикува да идам на одмор, имам поголем приоритет годинава и едвај чекам да се породам во декември. Одморот ќе почека, здравјето ни е побитно сега

Anaksunamoon, Mamy., S.o.F.i and 6 others like this.
  7. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Побарај на youtube, има интервјуа со др Јорданчо Иванов од Систина на тема трудници и лето каде што убаво објаснува некои работи па може ке ти помогне во врска со твојата одлука.:) Подолу ти пракам пример од две емисии. 20210803_165418.jpg 20210803_165932.jpg

Nbnbnb likes this.
  8. barbiche

barbiche Истакнат член

Zdravo devojki od utre sum 19 nedela, a prethodnata nedela bev na kontrola kaj maticniot. Mereshe obem na glavche, na stomak, dolzhina na nozete I za site raboti samoto eho vadeshe razlicni dimenzii. Na primer glavche odgovara za 18+3, stomak za 18, noze za 18+5. Jas prevozbudena si uzivav vo pregledot I bukvalno nishto ne go prashav doktorot, samo rece se izgleda super. Sepak sakav da ve prasham I za vasheto iskustvo Dali I kaj vas bilo slicno, dali e vo red dimenziite da bidat razlicni?

9. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Секако. Мешето би требало да е малку поголемко што аудира на нормален развој на бебчо.

tina2018 and barbiche like this.
  10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Да, нормално е тоа. И јас така во почетокот се испаничив, после ми објасни докторот. Мешето може различно да го измери во зависност од тоа дали е гладно или најадено. :D

Anaksunamoon, tina2018 and barbiche like this.
  11. zverkica

zverkica Популарен член

Моето е цело понапредно во димензии, кога бев во 16+3 на преглед според мерењата беше од 18 до 19+3, док вика нормално си е се, ти си голема нормално е да биде и бебе поголемо, така да се е ок и со помали и со поголеми димензии ако се до 2 недели разлика

barbiche and Knizhevnik11 like this.
  12. veleska.

veleska. Активен член

Женски денес бев на ехо 26+5 сум а спрема мерењата докторот кажа дека бебето одговора за 25+5 значи 1 недела поназад. И дека главчето му било малку помало ама рече не е страшно нема простор за паника задоволен сум од бебево не се грижете. Сите претходни еха било со 3 дена поназад и сега дека наеднаш ми кажа 7 дена се загрижив. Дали е нормално тоа? :?:

13. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Сосема нормално. :hug:

veleska. likes this.
  14. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Девојки, 16 недела сум. Како ќе знам кога почнало да се осеќа бебе? Ми се случува да осетам како влечење или боцкање ама си викам тоа е матката што се шири...:?:

S.o.F.i likes this.
  15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Јас 18 уште не сум го осетила.

S.o.F.i and marijamarkoska like this.
  16. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Јас од 20 недела го осетив, баш мрткање на стомачето, го снимав :) Слатко е :)

marijamarkoska and Knizhevnik11 like this.
  17. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

И јас мислев нема да знам и баш пишував тука.
    Јас точно во 18та недела легајќи на грб осетив туп туп некаде под папакот, ама не бев сигурна ич дека е бебе.
    После 2 дена исто на другата страна, ама велам си замислувам.
    Потоа една недела и повеќе може не го осетив.
    И почна од време на време туп туп и веќе бев сигурна дека е бебенце, се топам кога ме клоцка.:inlove:
    Уште малку ќе почне и кај тебе.
    :l:

18. IVA B

IVA B Истакнат член

Majki koga se prima inekcijata za rh negativ grupa i dali se naoga lesno vo apteka, dali mora tocno vo 27 nedela

19. zverkica

zverkica Популарен член

Незнам дали од времево, ама табаните на нозете ме болат и нозете ми стануваат тешки приквечер секој ден кога шетаме. Сабајлечки се повлекува таа тежина на нозе, дали и кај вас е така и што правите во тој случај?

tina2018 likes this.
  20. tina2018

tina2018 Популарен член

Сигурно е од времево. Мене стомакот ми отекува, не знам од што. Како 6ти месец.