Јас пред да забременам скоро на секој преглед ми гледаа леукоплакија, ама ни се зголемуваше ни се намалуваше, па освен што испитував ХПВ вирус и испадна негативен, друго ништо посебно не се презема околу тоа. За смирување на чешање најчесто вагиналети Лактогин ми помагале. Сега во 13та недела кога правев брисеви се' беше чисто, не чувствувам никакви симптоми, така што веројатно следен месец кога ќе правам пак крвна слика и урина, ќе си уплатам одма и уринокултура, па да се провери за секој случај, што и да е. Фала на сите за советите и искуствата.
Како ти гледале леукоплакија? Таа само со цистоскопија се гледа. Ако не прави проблем, знам не ја чепкаат, ама кај мене правеше хронични цистити, па ми ја отстранија. Инаку може да биде доста опасна и јас да сум не би си ја оставила туку-така таа состојба.
Здраво и од мене. 14 недела почнав со киселини во желудник од кои дури и повратив. Прв пат откако сум бремена, па и затоа неспремна, па зедов прва помош се изнапив вода со сода бикарбона оти друго немам дома ноќеска. Штетно не би требало да е?
Гастрогард може и сода бикарбона без алуминиум. Има на витаминка во мали ќесињича а спакувани во кутија како од чај. Ја сум 26та недела и имам премногу киселини. Ни бадеми ни сончоглед ни ориЗ, ни ништо живо не ми помага.
Zenski zdravo vi se prijlucuvam I jas od vcera sum 13 nedela, pa bi sakala da prasam posebno ovie so ivf, vo odnos na idenje na more kakov e vasiot stav I na doktorive, nekako Niti sum za Niti sum za ne mi se ide ama mi e strav.Pozdrav za site vo grupava.
Добредојде, јас не сум вакцинирана и нема да идеме никаде на одмор, од страв од делта. Сепак тешко стигнавме до бебенце и искрено ич не ми се ризикува да идам на одмор, имам поголем приоритет годинава и едвај чекам да се породам во декември. Одморот ќе почека, здравјето ни е побитно сега
Побарај на youtube, има интервјуа со др Јорданчо Иванов од Систина на тема трудници и лето каде што убаво објаснува некои работи па може ке ти помогне во врска со твојата одлука. Подолу ти пракам пример од две емисии.
Zdravo devojki od utre sum 19 nedela, a prethodnata nedela bev na kontrola kaj maticniot. Mereshe obem na glavche, na stomak, dolzhina na nozete I za site raboti samoto eho vadeshe razlicni dimenzii. Na primer glavche odgovara za 18+3, stomak za 18, noze za 18+5. Jas prevozbudena si uzivav vo pregledot I bukvalno nishto ne go prashav doktorot, samo rece se izgleda super. Sepak sakav da ve prasham I za vasheto iskustvo Dali I kaj vas bilo slicno, dali e vo red dimenziite da bidat razlicni?
Да, нормално е тоа. И јас така во почетокот се испаничив, после ми објасни докторот. Мешето може различно да го измери во зависност од тоа дали е гладно или најадено.
Моето е цело понапредно во димензии, кога бев во 16+3 на преглед според мерењата беше од 18 до 19+3, док вика нормално си е се, ти си голема нормално е да биде и бебе поголемо, така да се е ок и со помали и со поголеми димензии ако се до 2 недели разлика
Женски денес бев на ехо 26+5 сум а спрема мерењата докторот кажа дека бебето одговора за 25+5 значи 1 недела поназад. И дека главчето му било малку помало ама рече не е страшно нема простор за паника задоволен сум од бебево не се грижете. Сите претходни еха било со 3 дена поназад и сега дека наеднаш ми кажа 7 дена се загрижив. Дали е нормално тоа?
Девојки, 16 недела сум. Како ќе знам кога почнало да се осеќа бебе? Ми се случува да осетам како влечење или боцкање ама си викам тоа е матката што се шири...
И јас мислев нема да знам и баш пишував тука. Јас точно во 18та недела легајќи на грб осетив туп туп некаде под папакот, ама не бев сигурна ич дека е бебе. После 2 дена исто на другата страна, ама велам си замислувам. Потоа една недела и повеќе може не го осетив. И почна од време на време туп туп и веќе бев сигурна дека е бебенце, се топам кога ме клоцка. Уште малку ќе почне и кај тебе.
Majki koga se prima inekcijata za rh negativ grupa i dali se naoga lesno vo apteka, dali mora tocno vo 27 nedela
Незнам дали од времево, ама табаните на нозете ме болат и нозете ми стануваат тешки приквечер секој ден кога шетаме. Сабајлечки се повлекува таа тежина на нозе, дали и кај вас е така и што правите во тој случај?