1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Второ тромесечие од бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од BellaS, 19 јуни 2014.

1. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    3.936
    25та сум мила од вчера и затоа очекував да биде почесто.
    Ама ете ќе го осетам сабајле, па пладне и вечер.
    Онаа вечер па цел час преткаше.
    Јас секако во текот на денот ќе го осетам, ама изгледа сакам секој час да тропка.:o
    Само нека бидат добро, па нека е и мирно бебе хаха, со тоа се тешам.
    Те:hug:

На Anaksunamoon и Bubamaricka им се допаѓа ова.
  2. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    Ако ви е прва бременост нормално е подоцна и помалку да чуствувате, телото е бомбардирано со еден куп нови сензации, од гради, миризби, вкусови до соништа :drunk:
    Секој нареден пат не е толку драматично, па некако полесно се наслушнува..
    Туку, со несоница шо праите? Мислев ако сум малку поактивна ќе може поубаво у полесно да спијам, а бетер е. Жива ненаспана сум

3. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас 31 сум и последниве 2 месеци сум жива неспана никако да фатам позиција. Болки во кичма.,,доле ниско болки

4. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    Ќе стегнев "Ми се допаѓа" ама не ми се допаѓа: одма се гледам за една година од сега како си ги шутирам подочњаците.. Искрено, од првата година на син ми ништо (пораѓај со царски, крварења, катетери, хормони, хемороиди, рагади, мастити..) не ми падна толку тешко како неспиењето. Овојпат мислев дека знам шо ме чека и ќе спијам колку ми треба, за да не се туфкам по пропуштени можности, ама не бива.. Жешко ми е, сите ги испоразболев со клими и прозори, нозе ми жежат и чешаат, никако да се наместам, па и малиот дечко спие до мене од кога сум бремена, залепен за образ. Среќа големиот го пративме во друга соба инаку ќе требаше кревет 300х300 да барам, да ме собере со сите луѓе и перници..

На Capricorn Taurus му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.232
    До пред некое време спиев одлично, сега последнава недела тешко фаќам место. Само перница за трудни, ама голема, мене мислам тоа ме спаси до сега. Тешко ми е вртењето многу и што ме фаќаат грчеви во нозете. Топлово плус. Башка и 2 пати станувам за до тоалет. Ако јадам касно исто ми е тешко... Чаре, убава перница има на фб перници за трудници провери да видиш дали ќе ти фати око.

На tina2018 и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  6. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Јас па спикжжж
    Мене ништо не ми помага ао заспијам се будам за макс 2 часа еве така скоро од 25-26 недела,стегам заби а од 7 и 30 секој ден срека од дома работам па дремнуам иначе и топлово ама ме уби...

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.023
    Допаѓања:
    3.936
    Прва бременост ми е и затоа незнам што и како треба.
    Па најубаво да си праша човек.:D

Јас спијам немам проблем сега за сега. И тоа голема спанка сум, и претходно бев ама сега е бетер.
    Ме фаќа дремка обавезно во текот на денот.:?:
    Претходно многу сонував, ама може сега е бетер.
    Кошмари секакви, ама има и од оние мрсните.:devil:

На Anaksunamoon и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  8. Puslica

Puslica Активен член

Се зачлени на:
    4 април 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    83
    Да си се пожалам и јас со несоницата.
    Како ми се појави во некаде 8-ма недела, жива ненаспана сум. Се будам околу 3-4 среде ноќ и веќе не можам да заспијам. Преку ден исто не можам да спијам, никогаш не сум можела.
    Сега 23 недела терам, па плус станувам по 3-4 пати за во wc, а и позиција тешко фаќам, така да си дежурам по цела ноќ. :(

9. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    482
    Девојки 20 недела сум , сега прв пат ќе одам на скрининг. 14 недела требало , ама ете докторката не ме упати. Кажете ми ве молам дали сопругот ќе може да присуствува? И бебево мое 70% од денот ми мрда , дали имате искуство? Можеби нешто грешам , па не може да заспие од мене? Благодарам однапред , убава вечер

10. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    720
    Допаѓања:
    1.838
    И матичните гледаат во 12-13 недела на т.н. Скрининг. Најдоцна до 14 недела е скриниг главно за Даунов синдром, мерат повеќе параметри на бебето, и не само што требало да те упати докторката- требало и да те прегледа. За втор скрининг сега закажувај, во 20,21 недела се прави и би ти препорачала да те видат двајца доктори, ако ти е изводливо. Повеќе очи- поголема сигурност.
    И јас сум 20+ и цело време мрда и моето човече. Исто мислев и јас, се загрижив дали има опасност од премногу активно бебе, ама најверојатно е нормално. Немаат ритам за спиење, ако очекуваш дека некој период од денот треба да спијат :inlove: тоа ќе ги учиме кога ќе ги гушнеме првпат. А ако е премногу активно, гледај намали или не консумирај кафе и храна богата со шеќер.

Последна измена: 23 август 2021
    На Knizhevnik11 и fificaaa им се допаѓа ова.
  11. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    482
    Ќе одам сега во државна , а прават ли преку фонд на друго место? Инаку благодарам за одговорот, јас мислев треба да спие дека бебенце многу мало. Кафе не пијам ама Милк шејк , топло чоколадо и се што е чоколадно пијам по 4-5 на ден , можеби од тоа мрдка девојчето :inlove:

12. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.578
    и јас до пред кратко спиев одлично последниве 2-3 недели нагло ми порасна стомак не можам да се наместам, купив перница ме поти, станувам да мочам па се расонувам, грчеви исто ме фаќаат и многу тешко се вртам...(facepalm) 24 сум... маж ми вика што ќе правиш до крај и стварно не знам жива ненаспана идам на работа...

На Bubamaricka, Anaksunamoon и tina2018 им се допаѓа ова.
  13. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    2.232
    :rofl:
    Не знам... ќе тераме некако. Пробај ако не па спиј по долен веш само ако ти е топло со перницата, ама мислам дека перницата многу помага. За грчевите пиеш магнезиум? Јас се думам да се јавам кај матичната да прашам дали да ја зголемам дозата, по 400мг денот пијам да прашам дали смеам и повеќе.

Истоо тешко се вртам додека се завртам ќе се расонам :rofl: плус и додека соберам сила да станам за во тоалет аууу со залет земање :rofl::rofl::rofl:

Инаку 28 ма недела сум мислам дека стомаков секој ден ми расте, вчера дури и од десна страна како тегнење чувствував од под градата надолу... ама ваљда нормално е расте стомакот се шири. Ќе почнам и по два пати да се мачкам на стомак за да избегнам стрии. ;)

На Anaksunamoon, Anaroz1 и tina2018 им се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.578
    ти благодарам за советот.

инаку пијам по една кесичка магнезиум директ можеби е малце... во петок сум на контрола кај матичната баш ќе ја прашам

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ZULERA

ZULERA Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2016
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    24
    Здраво, јас сум нова во ова тромесечје само што ја завршивме 14 недела од утре 15 ке ја ситниме но има еден проблем, па сакам да видам ваше искуство. Позитивна сум на ковид со температура 37.5 37.8 кашлица која веќе не е во грло полека ја осеќам надоле и покачено црп. Ми препишаа панцеф антибиотик, па сакам да прашам дали и некој друг има пиено ? Може не е соодветна група да пишам но не најдов друга. Ви благодарам

16. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    2.497
    Со лесно да минеш. Не се секирај за панцефот, јас пиев заради бактерија на цервикс и вагина.

На ZULERA му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    I jas pijam pancef zaradi bakterija vo urina so lesno so kovidot.

18. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    1.663
    Da te prasam bidejki I jas pijam sega pancef sto probiotik koristese, doma imam linex forte pisuva nesmee vo bremenost, Bev vo apteka mi dadoa multilac sinbiotik bezbedni bile kao odam doma citam upatstvo vo bremenost ne se preporacuva, I sea neznam sto da zemam treba po aptekive da idam I da baram da mi otvorat kutija da citam vaka lazovi ispadnaa.

19. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    273
    Јас имав корона Британска варијанта во 8 недела , не ми дадоа антибиотици но лежев во болница 5 дена ме држеа под контрола. Ок поминав.

20. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Јас пиев панцеф во комбинација со дармфлора.

На Nbnbnb му/ѝ се допаѓа ова.